Παρασκευή, 29/03/2024 | 10:39

Σχέδιο Νόμου για έργα ΑΠΕ και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας

534 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 28/04/2022, 2:53 μμ | 0 σχόλια

Βρίσκεται σε διαβούλευση σχέδιο Νόμου για έργα ΑΠΕ και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας. Η Κυβέρνηση συνεχίζει -όπως προκύπτει και από αυτό το σχέδιο νόμου- τις μεταρρυθμίσεις που στόχο έχουν την όλο και μεγαλύτερη ενεργειακή αυτάρκεια της χώρας, την ενίσχυση της επάρκειας και της ενεργειακής ανταγωνιστικότητας, καθώς και τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου με στόχο την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Στρατηγικός στόχος έως το 2030 είναι η συνολική εγκατεστημένη ισχύς από ΑΠΕ να ανέλθει σε 25 GW, από 8,62 GW που είναι σήμερα και έως το τέλος της δεκαετίας να έχουν τεθεί σε λειτουργία σταθμοί αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας τουλάχιστον 3,5 GW. Το σχέδιο αυτό, πέρα από αμιγώς ενεργειακές και οικονομικές διαστάσεις, έχει τεράστια γεωστρατηγική σημασία για την Ελλάδα πολύ περισσότερο στο νέο περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Με το σχέδιο αυτό η χώρα μας θα καταστεί γρηγορότερα ασφαλέστερη ενεργειακά.
Για το σκοπό αυτό καταρτίστηκε και δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση το νέο σχέδιο Νόμου για τον εκσυγχρονισμό της αδειοδοτικής διαδικασίας έργων ΑΠΕ και την αδειοδότηση παραγωγής και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας. Το νομοσχέδιο προβλέπει τη δραστική μείωση του χρόνου ανάπτυξης και υλοποίησης έργων ΑΠΕ και τη θεσμοθέτηση του κατάλληλου πλαισίου για την ανάπτυξη έργων αποθήκευσης ενέργειας. Πιο συγκεκριμένα επιδιώκεται:
-Η μείωση του χρόνου αδειοδότησης νέων έργων ΑΠΕ.
-Η ανάπτυξη έργων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με εγκατεστημένη ισχύ τουλάχιστον 3,5 GW έως το 2030.
-Η αύξηση της χωρητικότητας στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας για την ένταξη περισσότερων μονάδων ΑΠΕ και την προώθηση του ενεργειακού συμψηφισμού.
-Η αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της χώρας κατά 35%.
-Η συμμετοχή 70% των ΑΠΕ στην εγχώρια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Ανάμεσα στα άλλα, προκειμένου να πετύχουμε τους στόχους μας:
-Εκσυγχρονίζεται η αδειοδοτική διαδικασία για τα έργα ΑΠΕ με απλοποίηση και ψηφιοποίηση των σταδίων.
-Μειώνονται τα στάδια της αδειοδοτικής διαδικασίας από 7 σε 5.
-Μειώνεται ο χρόνος αδειοδότησης των έργων από 5 χρόνια σε 14 μήνες.
-Μειώνεται ο αριθμός των απαιτούμενων δικαιολογητικών, από 91 σε 54, με την υποβολή αυτών να είναι πλέον σε ψηφιακή μορφή.
Το σχέδιο αυτό, αλλά και η γρήγορη εφαρμογή του συνιστούν ένα άλμα ποιότητας και προοπτικής της χώρας σε έναν πολύ κρίσιμό τομέα όπως αυτό της ενεργειακής αυτάρκειας

Από την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου

από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ

 και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα