Πέμπτη, 28/03/2024 | 11:48

Πρέβεζα: Ψήφισμα-καταγγελία της “Ανυπότακτης Κίνησης”

430 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 13/04/2022, 9:13 πμ | 0 σχόλια

ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
ΝΑ ΥΛΟΠΟΙΗΘΕΙ Η ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΩΝ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΩΝ ΟΡΩΝ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΚΑΧΡΙΜΑΝΗ –ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΕΙΦΟΡΙΚΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ(ΘΥΓΑΤΡΙΚΗΣ ΤΗΣ ΤΕΡΝΑ)
Στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο στις 28 Μαρτίου η «Ανυπότακτη Κίνηση για τα χωριά και την πόλη της Πρέβεζας» κατέθεσε το παρακάτω ψήφισμα για απόφαση, ως μια πρώτη έμπρακτη στάση του Δημοτικού Συμβουλίου κατά της αποικιοκρατικής σύμβασης ΣΔΙΤ για τα απορρίμματα:
«Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πρέβεζας καταγγέλλει ως καταχρηστικό, απαράδεκτο και αντίθετο στα συμφέροντα των δημοτών, συμφέροντα τα οποία οφείλει αταλάντευτα να προασπίζεται, τον όρο της σύμβασης που έχει υπογραφεί μεταξύ του Περιφερειάρχη Ηπείρου κου Καχριμάνη και της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ που διαχειρίζεται το Εργοστάσιο Επεξεργασίας Απορριμμάτων στο Ελευθεροχώρι Ιωαννίνων και ο οποίος προβλέπει πως οι Δήμοι της Ηπείρου -μεταξύ αυτών και ο Δήμος Πρέβεζας- θα πληρώνουν για 25 χρόνια ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα απορριμμάτων, ακόμη και αν στέλνουν πολύ λιγότερα απορρίμματα στο εργοστάσιο.
Με δεδομένο το πολύ μικρό ποσοστό ανακύκλωσης που πρέπει να πολλαπλασιαστεί και το τέλος ταφής που επιβάλλεται από φέτος (το οποίο θα αυξάνεται κάθε χρόνο φτάνοντας από τα 20 ευρώ το 2022 στα 55 ευρώ το 2027) ο όρος αυτός είναι παράλογος, αντίθετος στην ανάγκη λήψης μέτρων για τη μείωση παραγωγής απορριμμάτων και εξαιρετικά επιβλαβής για την τσέπη των δημοτών. Κανείς νοήμων ιδιώτης δεν θα δέσμευε τον εαυτό του να πληρώνει επί 25 χρόνια για την οποιαδήποτε υπηρεσία και πολύ περισσότερο για μια υπηρεσία που μελλοντικά επιθυμεί να μειώσει. Θα λάβουμε όλα τα μέτρα, ώστε να μην εφαρμοστεί μια τέτοια δέσμευση σε βάρος των πολιτών του Δήμου Πρέβεζας».
Στην άποψη που ακούστηκε από αρκετές παρατάξεις πως υπάρχουν και άλλα ζητήματα που μπορούν να συμπεριληφθούν στο ψήφισμα, η τοποθέτηση του Δημοτικού Συμβούλου της Δημοτικής μας Κίνησης Ταξιάρχη Κωστόγιαννη ήταν πως μπορεί το Δημοτικό Συμβούλιο να εγκρίνει το συγκεκριμένο ψήφισμα δείχνοντας μαχητική διάθεση και πως είναι αναγκαίο να φτιαχτεί και ένα καινούργιο ψήφισμα που θα συμπεριλαμβάνει και άλλα ζητήματα.
Η άποψή μας αυτή δεν έγινε δεκτή (ευελπιστούμε να μην πρόκειται για παρελκυστική τακτική) και υπήρξε η συμφωνία να κατατεθούν οι προτάσεις των παρατάξεων και στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο 13-4-2022 να ψηφιστεί ένα συνολικότερο κείμενο καταγγελίας της σύμβασης.
Στο πλαίσιο αυτό αποστείλαμε το κείμενο που ακολουθεί με τις σκέψεις-θέσεις μας στις άλλες παρατάξεις ήδη από το πρωί της Κυριακής 10 Απρίλη και περιμένουμε από αυτές να πάρουν θέση, προκειμένου στην αυριανή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου να υπάρχει απόφαση.

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΟΥ ΣΤΑΛΘΗΚΕ
Ως Ανυπότακτη Κίνηση για τα Χωριά και την Πόλη της Πρέβεζας θεωρούμε πως στο κείμενο θα πρέπει μεταξύ άλλων:
α)Να μιλήσουμε για την αναγκαιότητα της δημόσιας και αποτελεσματικής διαχείρισης των απορριμμάτων με προσλήψεις προσωπικού, πρόληψη, ανακύκλωση και τη δημιουργία των κατάλληλων υποδομών, μακριά από τη λογική των ιδιωτικοποιήσεων που αποδεικνύεται καταστροφική.
β)Να καταγγείλουμε τη λογική των ΣΔΙΤ. Οι συμπράξεις αυτές, προκειμένου να εξασφαλίσουν την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων και τη μεγιστοποίηση του κέρδους τους, διέπονται από προκλητικές διατάξεις αποικιοκρατικού χαρακτήρα που αντιβαίνουν τη στοιχειώδη λογική, απεμπολούν το δημόσιο συμφέρον και μας προσβάλλουν ως πολίτες αφού μας αντιμετωπίζουν ως υπηκόους «μπανανίας».
γ) Να εκφράσουμε τη διαφωνία μας για τη δημιουργία εργοστασίου που εξυπηρετεί ιδιωτικά συμφέροντα με δημόσιο κατεξοχήν χρήμα.
δ) Να καταγγείλουμε την ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα απορριμμάτων για 25 χρόνια(το έχουμε συζητήσει αναλυτικά).
ε) Να καταγγείλουμε ως καταχρηστικό και αποικιοκρατικό τον όρο της σύμβασης που έχουν υπογράψει αμφότεροι (ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κος Καχριμάνης και η θυγατρική της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ Αειφορική Ηπείρου) σχετικά με την υποχρεωτική και τελεσίδικη επίλυση των διαφορών από τη Διαιτησία, που έχει ανοίξει την όρεξη της εταιρείας για να ληστέψει τον λαό της Ηπείρου με πάμπολλα εκατομμύρια. Θα ήθελα να προσέξετε το εξής: η συγκεκριμένη ρύθμιση προβλέπεται στον Νόμο 3389/2005 : Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα. Στο άρθρο 31, παρ 2 αναφέρει “Η διαιτητική απόφαση είναι οριστική και αμετάκλητη και δεν υπόκειται σε κανένα τακτικό ή έκτακτο ένδικο μέσο, αποτελεί δε τίτλο εκτελεστό χωρίς να χρειάζεται να κηρυχθεί αυτό από τα τακτικά Δικαστήρια, και τα αντίδικα μέρη δεσμεύονται να συμμορφωθούν αμέσως με τους όρους της”.
στ) Από αυτά που έχουν κυκλοφορήσει στον τύπο “Με τη λήξη της σύμβασης σύμπραξης, η Αειφορική θα μεταβιβάσει στην Περιφέρεια –ή σε τρίτο μέρος που θα υποδείξει η Περιφέρεια- για ένα (1) ευρώ όλα τα δικαιώματα και τους τίτλους επί των περιουσιακών της στοιχείων. Πρέπει να απαλειφθεί το “ή σε τρίτο μέρος που θα υποδείξει η Περιφέρεια”.
ζ) Να καλέσουμε σε κοινή δράση όλους τους Δήμους της Ηπείρου και της Ελλάδας, αντίστοιχες συμβάσεις δημιουργούνται στην Πελοπόννησο και αλλού.
η)Να προβούμε σε όλες τις κινηματικές και νομικές ενέργειες, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι μας μαζί με τους πολίτες του Δήμου μας.

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα