Κυριακή, 29/01/2023 | 14:16

Σε ατμόσφαιρα βαθιάς κατάνυξης η Περιφορά των Επιταφίων στην Πρέβεζα

512 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 22/04/2022, 10:41 μμ | 0 σχόλια

 

Από το πρωί της ίδιας μέρας οι πιστοί είχαν συγκεντρωθεί στις ενορίες και στόλιζαν τον επιτάφιο. Τη Μεγάλη Παρασκευή 22 Απριλίου 2022, τη μέρα του απόλυτου Πένθους με την κορύφωση του Θείου δράματος, έγινε η περιφορά των Επιταφίων με πολυπληθείς παρουσίες, στην Πρέβεζα. Πλήθη πιστών είχαν κατακλύσει τις ενορίες στην Πρέβεζα, που συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ανδρούτσου, η οποία είχε γεμίσει από πιστούς από άκρη σε άκρη, της ακολουθίας χοροστάτησε ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσόστομος. Κατά τη διάρκεια της ακολουθίας ψάλθηκαν σε τρεις στάσεις (μέρη) τα λεγόμενα Εγκώμια, μικρά τροπάρια πολύ αγαπητά στο λαό, αγνώστου ποιητή, όπως «Ἡ ζωὴ ἐν τάφῳ», «Αἱ γενεαὶ πᾶσαι» και «Ὢ γλυκύ μου ἔαρ».

 

 

 

 

 

 

Είχε προηγηθεί στο κοιμητήριο Πρέβεζας η Περιφορά του Επιταφίου και πρόκειται για είναι ένα έθιμο που και τα παλιά χρόνια αναβίωνε στην πόλη της Πρέβεζας, ενώ ξεκίνησε και πάλι με την έλευση του Μητροπολίτη Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ.κ.Χρυσοστόμου.

Για ακόμα μία χρονιά , από την αρχή αλλά και  λίγο πριν το τέλος της τελετής δεκάδες φαναράκια φώτισαν τον Ουρανό της Πρέβεζας. Στην περιφορά των Επιταφίων ήταν παρόντες οι δύο βουλευτές του νομού Στέργιος Γιαννάκης και Κώστας Μπάρκας, ο δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πρέβεζας Γιάννης Μπούρης, Ο Περιφερειακός σύμβουλος Χρήστος Ματσίρας, ο Περιφερειακός σύμβουλος Παύλος Φραγκούλης, ο Περιφερειακός σύμβουλος Δημήτρης Παππάς, ο προϊστάμενος της πολιτικής προστασίας Νίκος Παππάς,  Ο ο πρώην δήμαρχος Πρέβεζας Μιλτιάδης Κλάπας, ο πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου Πρέβεζας Λεωνίδας Αργυρός, ο πρώην πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου Πρέβεζας Δημήτρης Καραμανίδης, ο γνωστός Πρεβεζάνος Καλλιτέχνης Λέανδρος Σπαρτιώτης κ.α.

Συγκινητικό ήταν το μήνυμα του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσόστομου που άγγιξε τις εκατοντάδες των πιστών που είχαν κατακλύσει την πλατεία Ανδρούτσου. Υπέροχος ο τρόπος που παιάνισε τα τροπάρια η Φιλαρμονική “Ορφέας” Πρέβεζας.

Μετά από δύο χρόνια Πανδημίας του Κορονοϊού αυτή ήταν η μεγαλύτερη συμμετοχή του κόσμου της Πρέβεζας αλλά και πάρα πολλών επισκεπτών, στην Περιφορά των Επιταφίων στην Πλατεία Ανδρούτσου στην Πρέβεζα.

Σπύρος Πλέουρας

 

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα