Παρασκευή, 19/04/2024 | 21:45

Πρέβεζα: Με Εκκωφαντικό τρόπο το χαρμόσυνο μήνυμα της Πρώτης Ανάστασης

639 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 23/04/2022, 10:00 πμ | 0 σχόλια

Η Πρώτη Ανάσταση στην Πρέβεζα, αποτελεί πόλο έλξης για πολλούς επισκέπτες από όλη την Ελλάδα, έτσι και φέτος μετά από δύο χρόνια Πανδημίας με περισσότερο κόσμο από κάθε άλλη φορά, η Πρέβεζα το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου 23 Απριλίου 2022 και ώρα 10 , γιόρτασε με εκκωφαντικό τρόπο στέλνοντας το μήνυμα της πρώτης Ανάστασης.

Το σπάσιμο των Κανατιών (Οι Πρεβεζάνοι τα ονομάζουν μπότια) που ήταν περισσότερα από ποτέ κέντρισε όπως είναι φυσικό το ενδιαφέρον ντόπιων και επισκεπτών.

Ο Δήμος Πρέβεζας και ο Εμπορικός σύλλογος του ιστορικού κέντρου Πρέβεζας, τα κατάφεραν περίφημα φέτος εντυπωσιάζοντας τους επισκέπτες της Πρέβεζας αλλά και τους ντόπιους.

Ιδιαίτερο και χαρακτηριστικό το φετινό μήνυμα του γνωστού δικηγόρου Βασίλη Γιάπρου: Πρώτη Ανάσταση στην πιο όμορφη πόλη του κόσμου!!
Λόγω των περιορισμών τις δύο προηγούμενες χρονιές φέτος είπαμε να τιμησουμε το έθιμο λίγο παραπάνω….
Καλή Ανάσταση!!

 

Το σπάσιμο των κανατιών μετά την πρώτη Ανάσταση το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου , αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα έθιμα της Πρέβεζας που αναβιώνει κάθε χρόνο στις γειτονιές της πόλης. Συμβολίζει δε τη νίκη της ζωής ενάντια στον θάνατο και συνδέεται άρρηκτα με την Ανάσταση του Χριστού.

Το έθιμο , κρατά από την τουρκοκρατία όταν οι Πρεβεζάνοι, έφτιαχναν μόνοι τους κροτίδες, για να κρατήσουν μακριά τους Τούρκους, τις άγιες μέρες του Πάσχα, ενώ διατηρείται ακέραιο μέχρι τις μέρες μας στο Σαϊτάν Παζάρι ,σε ολόκληρο το Ιστορικό Κέντρο αλλά και στις γειτονιές της πόλης δημιουργώντας ένα κλίμα χαράς και αισιοδοξίας και προσελκύοντας κάθε χρόνο εκατοντάδες επισκέπτες από κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Να θυμίσουμε στο Σαϊτάν Παζάρ το γραφικό αυτό στενό της Πρέβεζας, μια μικρή ιστορία που είναι σκαλισμένη πάνω σε μάρμαρο σε εμφανές σημείο του δρόμου:

Κατά την διάρκεια της Τουρκικής Κατοχής, ήταν στην Πρέβεζα ένας Τούρκος στρατιωτικός διοικητής πολύ σκληρός και βίαιος. Ένα βράδυ οι κάτοικοι αυτού του δρόμου, άλειψαν με σαπούνι το πέτρινο οδόστρωμα  στο σημείο που είχε την πιο απότομη κλίση. Όταν την επομένη ο διοικητής πέρασε με το άλογό του γλίστρησε και έπεσε φωνάζοντας : “Σαϊτάν Παζάρ”.
Σπύρος Πλέουρας

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα