Παρασκευή, 29/03/2024 | 07:03

Κορωνοϊός: Μειώνονται οι διασωληνωμένοι, αυξάνονται οι εμβολιασμοί

451 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 29/01/2022, 9:22 πμ | 0 σχόλια

Η Omicron δίνει κρούσματα, η Δέλτα καθορίζει τους «σκληρούς δείκτες» της πανδημίας – Για 7η φορά τριψήφιος αριθμός νεκρών σε ένα 24ωρο, 719 θάνατοι συνολικά σε μία εβδομάδα – Σχεδόν 500 νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία της χώρας
Με το λιώσιμο των πάγων φαίνεται να ξεκαθαρίζει κάπως το τοπίο αναφορικά με την κυκλοφορία του κορωνοϊού στη χώρα. Οι περισσότεροι έλεγχοι που διενήργησε την Παρασκευή ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) -361.986 έναντι 235.938 την Πέμπτη- αποτυπώνουν με μεγαλύτερη ακρίβεια την εικόνα της διασποράς, που παραπέμπει στην περασμένη Παρασκευή. Ειδικότερα, τα νέα κρούσματα είναι 22.362 και πριν μία εβδομάδα ήταν 20.507.

Η ανησυχία των ειδικών, μετά την απόφαση χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων, είναι να μην εκληφθεί αυτό το βήμα προς την ομαλότερη καθημερινότητα ως το τέλος της περιπέτειας με τον ιό. Οι αριθμοί της διασποράς πράγματι μαρτυρούν αποκλιμάκωση, η οποία όμως «έκοψε» ταχύτητα· κατά 5% μειώθηκαν οι νέες διαγνώσεις την εβδομάδα αυτή, όταν την περασμένη το ποσοστό ήταν της τάξεως του 35%.

Μη αντιπροσωπευτικά της πορείας του κορωνοϊού θα είναι και τα αποτελέσματα των τεστ των επόμενων ημερών. Όπως επεσήμανε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά τη χθεσινή ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας, τα κρούσματα στον απόηχο της κακοκαιρίας «Ελπίς» αναμένονται λιγότερα λόγω της παραμονής στο σπίτι και της διακοπής των εργασιακών και κοινωνικών επαφών που επέβαλαν τα καιρικά φαινόμενα.

Αυτό που δεν επηρεάζεται από τη διάθεση του καιρού και καταγράφει απρόσκοπτα το αποτύπωμα της πανδημίας στη χώρα, είναι τα στοιχεία των νοσοκομείων σχετικά με τους σκληρούς δείκτες των διασωληνωμένων ασθενών και των θανάτων. Με την αποκατάσταση παράλληλα του προβλήματος που προκάλεσε ο χιονιάς στην προσέλευση ασθενών, αποκρυσταλλώνεται και ο ρυθμός νέων εισαγωγών.

719 θάνατοι σε μία εβδομάδα – Περίπου 500 νέες εισαγωγές

Η βαριά παρακαταθήκη της παραλλαγής Δέλτα εξακολουθεί να αποτυπώνεται στα υψηλά επίπεδα νέων θανάτων, με 107 ασθενείς με κορωνοϊό να καταλήγουν το τελευταίο 24ωρο. Είναι η έβδομη φορά σε ένα περίπου δεκαήμερο που ο ΕΟΔΥ ανακοινώνει τριψήφιο αριθμό νεκρών. «Είναι άνθρωποι που είχαν νοσήσει πριν και τα Χριστούγεννα» σχολίασε για τους νεκρούς η κ. Παπαευαγγέλου.

Την τελευταία εβδομάδα 719 ασθενείς με σοβαρή COVID-19 άφησαν την τελευταία τους πνοή σε κάποιο νοσοκομείο της χώρας, 2.405 στις 28 ημέρες που μετρά ο Ιανουάριος και στις 23.195 ανήλθαν οι συνολικές απώλειες από την αρχή της πανδημίας.

«Κόντρα» στην υψηλή θνητότητα, ο δείκτης των διασωληνωμένων παραμένει σε καθοδική πορεία και δείχνει να επισπεύδει την προβλεπόμενη για τις επόμενες τρεις με τέσσερις εβδομάδες μείωσή του στους 550 με 600. Οι ασθενείς σε μηχανική υποστήριξη αναπνοής βρέθηκαν από 633 στους 605.

Μικρή αύξηση παρατηρείται, τέλος, στις νέες εισαγωγές περιστατικών COVID-19. Σύμφωνα με πληροφορίες των protothema.gr και ygeiamou.gr, 483 ασθενείς χρειάστηκαν το περασμένο 24ωρο να εισαχθούν σε νοσοκομείο κυρίως στης Αττικής, η οποία επωμίστηκε το 44% των νέων νοσηλειών. Το ποσοστό δεν εκπλήσσει, δεδομένου ότι στο λεκανοπέδιο εντοπίζονται καθημερινά υπερπολλαπλάσια νέα κρούσματα συγκριτικά με άλλες περιοχές. Χαρακτηριστικά, τα 8.024 σημερινά αντιστοιχούν σε πάνω από ένα στα τρία κρούσματα στην επικράτεια ή το 35%.

Αυξάνουν ρυθμούς οι εμβολιασμοί

Την κακοκαιρία «Ελπίδα» διαδέχεται η ελπίδα από την αύξηση των εμβολιασμών. Μετά τους 28.000 περίπου εμβολιασμούς που πραγματοποιήθηκαν προχθές, στην καρδιά του χιονιά, ο εμβολιαστικός ρυθμός έδειξε να ανακτά το χαμένο έδαφος με 41.770 την Πέμπτη και 55.649 την Παρασκευή, σε μια εβδομάδα δύσκολη για την επιχείρηση «Ελευθερία» που εξαναγκάστηκε σε διακοπή της λειτουργίας πολλών εμβολιαστικών κέντρων.

Οι περισσότεροι εμβολιασμοί αφορούν σταθερά την ενισχυτική δόση, η οποία προφυλάσσει έναντι της σοβαρής νόσου και εισαγωγής στο νοσοκομείο κατά 90% και κατά 60%-70% έναντι των επίμονων συμπτωμάτων της μακράς Covid (Long Covid). Σήμερα, αποτελέσαν το 63% (35.443) του συνόλου των νέων εμβολιασμών.

Τέλος, υπενθυμίζεται η παράταση της ισχύος του πιστοποιητικού εμβολιασμού που ανακοίνωσε ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, από τις 31 Ιανουαρίου στις 7 Φεβρουαρίου, για όσους πολίτες δεν μπόρεσαν να εμβολιαστούν με την ενισχυτική δόση λόγω της κακοκαιρίας. Μετά την 7η Φεβρουαρίου, όσοι δεν την έλαβαν θα θεωρούνται ανεμβολίαστοι.

ΠΗΓΗ: protothema.gr

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα