Πέμπτη, 06/10/2022 | 15:03

Πρέβεζα: Τα ποτά-μπόμπες, μπορούν να προκαλέσουν ανεπανόρθωτη ζημιά

943 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 07/01/2022, 10:43 πμ | 0 σχόλια

Πρώτα από όλα να ξεκαθαρίσω ότι δεν αναφέρομαι σε κάποιο συγκεκριμένο κατάστημα, το σημερινό κείμενο γράφεται αποκλειστικά από την παρότρυνση γονέων της περιοχής μας που ανησυχούν για τα παιδιά τους. Που τα παιδιά τους έχουν μεταφερθεί με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο κατά καιρούς.

Το να έχει καταναλώσει ένας νέος μεγάλη ποσότητα αλκοόλ είναι φυσικό και επόμενο, να μην είναι σε καλή κατάσταση, το να έχει πιεί όμως είτε ένα, είτε δύο ποτά και να είσαι σε πολύ άσχημη κατάσταση, τότε ασφαλώς κάτι συμβαίνει.

Σύσταση προς όλους τους καταστηματάρχες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τους προμηθευτές τους, γιατί τα ποτά- μπόμπες μπορούν να προκαλέσουν ανεπανόρθωτη ζημιά στην υγεία, ακόμα και να χαθούν ζωές, υπάρχει κίνδυνος.

Η Dr Αναστασία Μοσχοβάκη, κάνει τη δική της ανάλυση: Η νόθευση των αλκοολούχων ποτών αποτελεί σημαντικό πρόβλημα σε περιόδους οικονομικής κρίσης όπως αυτή που διανύουμε.

Τα πρόσθετα χρησιμοποιούνται για την βελτίωση της όψης της γεύσης ή την επίταση των ψυχολογικών δράσεων της αιθανόλης, της χημικής ουσίας που υπάρχει στα αλκοολούχα ποτά. Οι πιο κοινές τεχνικές νόθευσης που χρησιμοποιούνται είναι η νόθευση με νερό, η νόθευση με χρωστικές και αρωματικές ουσίες και η νόθευση με μεθανόλη. Οι πιο συνήθεις πρόσθετες ουσίες που ανιχνεύονται στο νοθευμένο ποτό είναι το νερό και η μεθανόλη.

Ενώ το νερό αποτελεί αθώο πρόσθετο το οποίο απλώς μειώνει τη συγκέντρωση του αλκοόλ στο αίμα και αυξάνει την ποσότητα των ποτών που καταναλώνει ο πότης για να επιτύχει τα ψυχοδραστικά αποτελέσματα που αναμένει από την αλκοόλη, η νόθευση με μεθανόλη μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα επικίνδυνη. Τα περισσότερα περιστατικά σοβαρής αναπηρίας και θανάτων που έχουν σημειωθεί παγκοσμίως οφείλονται στην πρόσμιξη αιθανόλης. Χώρες υψηλού κινδύνου με βάση ορισμένες μελέτες είναι η Ταϋλάνδη, η Μπανγκόγκ και η Τουρκία.

Η μεθανόλη παράγεται τόσο κατά την φυσιολογική διαδικασία απόσταξης και βιομηχανικής παραγωγής του αλκοολούχου ποτού όσο και με απλή βιομηχανική διαδικασία μετατροπής του συνθετικού αερίου (synthetic gas, Syngas), που αποτελεί μίγμα υδρογόνου μονοξειδίου του άνθρακα διοξειδίου του άνθρακα σε μεθανόλη.

Η απλή αυτή βιομηχανική μέθοδος γενίκευσε την χρήση της μεθανόλης σε μια ποικιλία εφαρμογών με αποτέλεσμα να χρησιμοποιείται ευρέως σήμερα ως καύσιμο, διαλύτης, σε χρώματα, εκρηκτικά, υφάνσιμες ίνες. Η συγκέντρωση της μεθανόλης μπορεί να αυξηθεί στα αλκοολούχα ποτά ως αποτέλεσμα χρήσης φτηνών μηχανημάτων απόσταξης και κάθαρσης κατά τη μαζική παραγωγή του ποτού είτε ως πρόσθετο για να αυξηθεί η κατασταλτική επίδραση της αλκοόλης στο ΚΝΣ.

Τα αρχικά συμπτώματα δηλητηρίασης είναι μείωση του άγχους, λήθαργος, ζαλάδα, πονοκέφαλος, τάση προς εμετό, προβλήματα όρασης, εφίδρωση και αναισθησία. Λόγω της άθροισης του μυρμηγκικού οξέος στο αίμα προοδευτικά επέρχεται οξέωση (acidosis) που μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο.

Τα προβλήματα που δημιουργεί η μεθανόλη περιλαμβάνουν:

• Νεφρική ανεπάρκεια

• Προβλήματα με την καρδιά και την κυκλοφορία

• Ηπατική βλάβη

• Διαταραχές της όρασης όπως θαμπή όραση, αλλαγές στην αντίληψη των χρωμάτων, προσωρινή ή μόνιμη τύφλωση

• Βλάβες νεύρων και του εγκεφάλου

Τα πρώτα σημεία της δηλητηρίασης μεθανόλης μπορεί να είναι δύσκολο να διακριθούν από τις συνήθεις συνέπειες του αλκοόλ και να χρειαστούν 12 έως 24 ώρες για να εκδηλωθούν πλήρως.

Όσο πιο υψηλής ποιότητας είναι το ποτό που έχει καταναλωθεί τόσο πιο ανάλαφρος ξυπνά ο πότης το επόμενο πρωί, υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχει κάνει σοβαρή κατάχρηση. Οι διαταραχές από την όραση (θαμπή όραση, διαταραχές στην διάκριση των χρωμάτων, αδυναμία όρασης) είναι αρχικά σημεία που πρέπει να θορυβήσουν τον πάσχοντα και να τον οδηγήσουν στην αναζήτηση ιατρική βοήθειας. Τα προβλήματα επιδεινώνονται εάν ο πάσχων λαμβάνει φάρμακα ή είναι ηλικιωμένος.


Μέτρα πρόληψης

• Αποφύγετε τη κατάχρηση αλκοόλ. H ασφαλής επιτρεπόμενη κατανάλωση αλκοόλ για τους υγιείς είναι έως δύο ποτά την ημέρα για τους άνδρες ηλικίας κάτω των 65 ετών, έως ένα ποτό την ημέρα για τους άνδρες ηλικίας 65 ετών και άνω, έως ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες κάθε ηλικίας. Μία μερίδα ποτού είναι 355 ml μπύρας με συνήθη περιεκτικότητα σε αλκοόλ 5%, 148 ml κρασιού συνήθους περιεκτικότητας σε αλκοόλ 12% και 44ml ποτού με περιεκτικότητα σε αλκοόλ 40%. Ανάλογα με τα παθολογικά ευρήματα και τα νοσήματα που εντοπίζονται κατά την ιατρική εξέταση, παραμέτρους της κληρονομικότητας και τα λαμβανόμενα φάρμακα, τα όρια αυτά μπορεί να γίνουν πιο ελαστικά ή πιο αυστηρά.

• Αποφεύγετε να ζητάτε ποτήρια ποτού και προτιμάτε τα σφραγισμένα ποτά. Όταν παραγγέλνετε μπουκάλι, να απαιτείτε να σας το σερβίρουν στο τραπέζι και να το ανοίγουν μπροστά σας.

• Να μην ανακατεύετε διάφορα ποτά όταν πίνετε και να μην καταναλώνετε αλκοόλ με άδειο στομάχι.

• Να επιλέγετε προσεχτικά τα μπαρ όπου συχνάζετε.

• Μην οδηγείτε όταν πίνετε.

Σπύρος Πλέουρας

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα