Παρασκευή, 07/10/2022 | 13:35

Ελλάδα: «Ο μεγάλος κερδισμένος» των Συμφωνιών Ελεύθερου Εμπορίου της ΕΕ

286 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 14/01/2022, 9:32 πμ | 0 σχόλια

Η υπογραφή Συμφωνιών Ελευθέρου Εμπορίου είναι ιδιαίτερα σημαντική για την Ευρωπαϊκή Ένωση και αποδεικνύεται ζωτικής σημασίας για οικονομίες όπως η ελληνική.

‘Εκθεση που διενήργησε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας (ECIPE) δείχνει ότι η Ελλάδα είναι από τους «μεγάλους κερδισμένους» των Συμφωνιών Ελευθέρου Εμπορίου της ΕΕ, οι οποίες περιλαμβάνουν κεφάλαια που επεκτείνουν τις διατάξεις για την πνευματική ιδιοκτησία, γνωστές ως ρήτρες «Trips-plus».

Σύμφωνα με την εκτενή έκθεση του ECIPE, «τα πνευματικά δικαιώματα, οι γεωγραφικές ενδείξεις, οι ευρεσιτεχνίες, τα εμπορικά σήματα και άλλα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας υποστηρίζουν το εμπόριο και την προστιθέμενη αξία στην Ευρώπη και οι ισχυρότερες διατάξεις δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας (ΔΔΙ) στις Συμφωνίες Ελεύθερου Εμπορίου (ΣΕΣ) αυξάνουν ακόμη περισσότερο την απόδοση».

Τρανό παράδειγμα αποτελεί η Ελλάδα. Σύμφωνα με το ECIPE, οι μεγαλύτερες αυξήσεις στο ΑΕΠ -αν ίσχυαν ισχυρότερες προβλέψεις ΔΙ στις ΣΕΣ- θα σημειώνονταν σε αυτή τη χώρα (+1,5%). Το ίδιο ισχύει και για τις επενδύσεις, οι οποίες θα ήταν αυξημένες κατά 1,9% στην Ελλάδα.

Συνολικά, το ΑΕΠ της ΕΕ θα ήταν 63,4 δισεκατομμύρια ευρώ υψηλότερο κάθε χρόνο (0,4%), συγκριτικά με μια κατάσταση χωρίς ισχυρότερες διατάξεις για την πνευματική ιδιοκτησία. Οι συνολικές εξαγωγές της ΕΕ θα αυξάνονταν κατά 73,5 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως (1,3%), δείχνει η έκθεση του ECIPE.

Τουρκία: κύριος προορισμός ελληνικών εξαγωγών

Και πάλι, η Ελλάδα θα γνώριζε τις μεγαλύτερες αυξήσεις στις εξαγωγές (+1,5). Η Τουρκία είναι ο κύριος προορισμός εξαγωγών για την Ελλάδα, ενώ τα χημικά και τα μηχανήματα είναι οι βασικοί ελληνικοί εξαγωγικοί τομείς που εξαρτώνται από την πνευματική ιδιοκτησία.

Η έκθεση σημειώνει ότι οι κλάδοι που σχετίζονται με την πνευματική ιδιοκτησία στην Ελλάδα απασχολούν απευθείας περισσότερους από 170 χιλιάδες εργαζόμενους και αντιπροσωπεύουν το 10% της συνολικής ελληνικής παραγωγής, με τις τηλεπικοινωνίες, τα φαρμακευτικά προϊόντα και τα χημικά να δημιουργούν τις θέσεις εργασίας υψηλής αξίας.

Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό σημείο για την Ελλάδα είναι ότι οι ισχυρότερες διατάξεις για τη Διανοητική Ιδιοκτησία στις Συμφωνίες Ελευθέρου Εμπορίου της ΕΕ οδηγούν σε αύξηση των μισθών κατά 1,4% κάθε χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι μια μέση ελληνική τετραμελής οικογένεια θα ωφελείται κατά 347 ευρώ ετησίως, όπως σημειώνει το ECIPE.

Η πνευματική ιδιοκτησία στο εμπόριο είναι επομένως πολύ σημαντική για την ελληνική οικονομία που δίνει ιδιαίτερο βάρος στις εξαγωγές. Η χώρα έχει πιέσει επίσης για αυξημένη προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων για τα προϊόντα της, κάτι που αποτελεί μια ακόμη σημαντική πτυχή της πολιτικής για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα