Παρασκευή, 26/04/2024 | 02:00

Ομιλία του Θανάση Καββαδά για τον προϋπολογισμό της Κυβέρνησης

488 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 16/12/2021, 10:29 μμ | 0 σχόλια

Θανάσης Καββαδάς: «Ψηφίζουμε τον τρίτο προϋπολογισμό της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας με μειώσεις φόρων – Δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στις παραγωγικές και αναπτυξιακές δυνάμεις της χώρας»

Ομιλία στην ολομέλεια της Βουλής πραγματοποίησε ο Βουλευτής Ν. Λευκάδας Θανάσης Καββαδάς, στο πλαίσιο της συζήτησης για τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2022.
Ο Βουλευτής ανέφερε ότι πρόκειται για τον τρίτο προϋπολογισμό που καταθέτει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και που χαρακτηρίζεται από μειώσεις φόρων, σε αντίθεση με την πολιτική της υπερφορολόγησης που διέκρινε την προηγούμενη κυβέρνηση. Επεσήμανε ότι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, μέσα σε 4,5 χρόνια έφερε 29 νέους φόρους και 20 μειώσεις συντάξεων και αυξήσεις εισφορών, με αυξήσεις συντελεστών, μείωση αφορολόγητου, αύξηση ΦΠΑ και ΕΝΦΙΑ, καταργήσεις φοροαπαλλαγών, αύξηση προκαταβολής φόρου – και βεβαίως άφθονους έμμεσους φόρους που είναι και οι πιο άδικοι, όπως σχολίασε, αφού είναι οριζόντιοι και όχι αναλογικοί.
Αντιθέτως, ανέφερε, όλα αυτά η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τα ανέτρεψε μέσα σε 2,5 χρόνια, μειώνοντας τους φορολογικούς συντελεστές για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, μειώνοντας την προκαταβολή φόρου, μειώνοντας τον ΕΝΦΙΑ και τις ασφαλιστικές εισφορές στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και φέρνοντας απαλλαγές από φόρους και εισφορές όπως η ειδική εισφορά αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα και τις επιχειρήσεις και οι γονικές παροχές.
Τόνισε ότι στην ίδια κατεύθυνση κινείται και ο προϋπολογισμός του 2022, όπου έχουν συμπεριληφθεί νέες μειώσεις φόρων, όπως:
– Η μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 24% στο 22%, η δεύτερη που γίνεται από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
– Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις μονάδες.
– Η επέκταση της απαλλαγής από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης για το 2022 για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, τους ιδιοκτήτες ακινήτων, τους αγρότες.
– Η μείωση της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις από το 100% στο 80% σε μόνιμη βάση, και η επαναφορά στο 55% από 100% της προκαταβολής φόρου εισοδήματος για επιχειρηματική δραστηριότητα, για τα φυσικά πρόσωπα και πολλές άλλες μειώσεις φορολογικών επιβαρύνσεων.
Επεσήμανε ότι απέναντι σε αυτήν την καθαρά αναπτυξιακή οικονομική πολιτική, η αντιπολίτευση στέκεται με αμηχανία, προσπαθώντας να ερμηνεύσει την αύξηση των φορολογικών εσόδων ως αποτέλεσμα επιβολής νέων φόρων, και ότι, όταν αυτό το επιχείρημα καταρρίπτεται, στρέφεται άλλοτε σε θέματα υγείας, άλλοτε σε θέματα κοινωνικής πολιτικής.
Όμως και εδώ, τόνισε, η κριτική της διαψεύδεται, αφού στην υγεία, οι δαπάνες του Υπουργείου συνεχίζουν την ανοδική πορεία από το 2019, φτάνοντας φέτος τα 5,3 δισεκατομμύρια ευρώ – αυξημένες κατά 100 εκατομμύρια σε σχέση με το 2021, ενώ 1,5 δισεκατομμύρια θα διατεθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης για ενίσχυση της πρωτοβάθμιας υγείας, της πρόληψης, αλλά και δομών. Μάλιστα, ανέφερε, μαζί με τις δαπάνες υγείας των άλλων Υπουργείων, το συνολικό ποσό που έχει προϋπολογιστεί είναι 11,7 δισεκατομμύρια ευρώ – για πρώτη φορά στο 6,3% του ΑΕΠ.
Σχολίασε ότι, λαμβάνοντας υπόψη την αύξηση των κλινών ΜΕΘ από 575 κλίνες ΜΕΘ στις 1.277, τις προσλήψεις 12.000 νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού, 2.000 μονίμων και 2.000 επικουρικών ιατρών, καθώς και το γεγονός ότι το 29% των συνολικών προσλήψεων για το 2022 αφορούν την υγεία, η κριτική της αντιπολίτευσης για την υγεία είναι έωλη.
Εξίσου έωλη χαρακτήρισε την κριτική για δήθεν απουσία κοινωνικής πολιτικής, και μάλιστα εν μέσω παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης, αφού και εδώ η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας συνεχίζει όπως βάδισε από την πρώτη στιγμή της υγειονομικής κρίσης.

Υπενθύμισε ότι από το Μάρτιο του 2020 ενεργοποιήθηκαν μέτρα στήριξης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας ύψους 43,3 δισεκατομμυρίων ευρώ, μέτρα που κράτησαν ζωντανές τις επιχειρήσεις, που στήριξαν εισοδηματικά τους εργαζόμενους, που διατήρησαν τις θέσεις εργασίας και συγκράτησαν την ανεργία.
Τώρα, τόνισε, μπροστά σε αυτή τη νέα διεθνή ενεργειακή κρίση, η Κυβέρνηση συνεχίζει να δείχνει ακαριαία αντανακλαστικά και να ενεργεί άμεσα και αποτελεσματικά για να στηρίξει την πραγματική οικονομία και τα νοικοκυριά, ενεργοποιώντας άμεσες παρεμβάσεις 1,1 δις ευρώ με μέτρα όπως:
– η κρατική επιδότηση για όλους τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας,
– η διεύρυνση των κριτηρίων για το επίδομα θέρμανσης ώστε να καλύπτουν το 80% των νοικοκυριών
– η αναστολή χρέωσης των τελών χρήσης δικτύου για όλους τους οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου, και της χρέωσης υπηρεσιών κοινής ωφέλειας για αγροτικά και βιομηχανικά τιμολόγια για πέντε μήνες.
– η πρόσθετη ενίσχυση 250 ευρώ, που θα προσαυξάνεται κατά 50 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος που θα καταβληθεί σε 800.000 χαμηλοσυνταξιούχους
– η καταβολή στο διπλάσιο του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος σε όλους τους δικαιούχους
– η έκτακτη καταβολή μισού μηνιαίου βασικού μισθού στους υγειονομικούς.
– 43,5 εκατομμύρια ευρώ σε 173.000 άτομα με αναπηρία.
Ο Βουλευτής κατέληξε λέγοντας ότι η φορολογία, η υγεία και η κοινωνική πολιτική είναι πεδία όπου η Κυβέρνηση κάνει αυτό που πρέπει, όταν πρέπει και αυτό αναγνωρίζεται από τους πολίτες και αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις, ώστε η αντιπολιτευτική τακτική που έχει υιοθετήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι βήμα στο κενό και βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με την πραγματικότητα και με την κοινή γνώμη.
Κλείνοντας την ομιλία του ο Βουλευτής ανέφερε:
«Η Eurostat δημοσιοποίησε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα είχε τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης κατά το τρίτο τρίμηνο στην ευρωζώνη, με 13,4%. Όλα αυτά συντείνουν ότι η πρόβλεψη του προϋπολογισμού ότι ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2021 θα κινηθεί στο 6,9% είναι μάλλον συντηρητική και μάλλον θα κλείσει πάνω από το 7%.
Αυτό σημαίνει ότι η ελληνική οικονομία έχει καλύψει μέσα στο 2021 τις απώλειες του ΑΕΠ κατά τα δύο τρίτα ενώ οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης για το 2022, που σύμφωνα με την πρόβλεψη του προϋπολογισμού, θα κινηθούν στο 4,5%, σηματοδοτούν όχι μόνο την πλήρη κάλυψη των απωλειών αυτών αλλά και την αύξηση του ΑΕΠ συγκριτικά με το 2019 κατά 1,7%.
Και οι υπολογισμοί αυτοί, επαναλαμβάνω ότι είναι πιθανό να αποδειχθούν μετριοπαθείς. Η χώρα λοιπόν κοιτάζει μπροστά. Ανακτά το χαμένο έδαφος που μας έκλεψε η πανδημία, προσπερνά αυτούς που κοιτάζουν πίσω, αυτούς που έχουν μείνει στο χθες – και βαδίζει προς το μέλλον με τη στήριξη και, κυρίως, με την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού.
Ο προϋπολογισμός του 2022 είναι ο οδικός χάρτης για μια χρονιά όπου, απαντώντας με ετοιμότητα και αποτελεσματικότητα στις προκλήσεις, θα χαράξουμε πορεία προς την ανάπτυξη και την ευημερία. Και θέλω να συγχαρώ τον Υπουργό Οικονομικών, κύριο Χρήστο Σταϊκούρα, τον Αναπληρωτή κύριο Θεόδωρο Σκυλακάκη, τον Υφυπουργό κύριο Απόστολο Βεσυρόπουλο και τα επιτελεία τους γιατί για 3η συνεχόμενη χρονιά μας δίνουν έναν προϋπολογισμό πρότυπο κοινωνικού φιλελευθερισμού.
Η υπερψήφιση του προϋπολογισμού είναι ψήφος εμπιστοσύνης όχι μόνο στην Κυβέρνηση, αλλά ψήφος εμπιστοσύνης στις παραγωγικές και αναπτυξιακές δυνάμεις αυτής της χώρας.»

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα