Σάββατο, 01/10/2022 | 22:17

Κορωνοϊός: Καινοτόμος μέθοδος αναχαιτίζει COVID-19 και μειώνει κατά 95% το ιικό φορτίο

387 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 03/12/2021, 9:15 πμ | 0 σχόλια

Θα μπορούσε μια τσίχλα να σημάνει το τέλος της πανδημίας COVID-19; Ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, ωστόσο αποτελεί γεγονός ότι Αμερικανοί επιστήμονες παρασκεύασαν μια τσίχλα ειδικά διαμορφωμένη για να καταπολά τον κορωνοϊό SARS-CoV-2. Η Δρ Grace C Roberts, επιστημονική συνεργάτιδα στο Τμήμα Ιολογίας του Πανεπιστημίου Leeds, εξηγεί πώς λειτουργεί και απαντά σχετικά με το τι πρέπει να αναμένουμε.

Το ερώτημα πίσω από πρώτη τσίχλα με αντιική δράση ήταν εάν η αποδεδειγμένα υψηλή συγκέντρωση του ιού στο σάλιο ασθενών με λοίμωξη COVID-19 θα μπορούσε να μειωθεί με κάποιον εύκολο τρόπο, συμβάλλοντας έτσι στον περιορισμό της διασποράς. Άλλωστε, δεν είναι η πρώτη φορά αξιοποιούνται ειδικές τσίχλες για την προώθηση της υγείας και δη της στοματικής. Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι τσίχλες με ασβέστιο και διττανθρακικό νάτριο (μαγειρική σόδα) είναι αποτελεσματικές έναντι στοματικών παθήσεων και παθογόνων βακτηρίων.

Πώς λειτουργεί

Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύεται στο Molecular Therapy, η δράση της τσίχλας στηρίζεται στους μηχανισμούς που χρησιμοποιεί ο κορωνοϊός για να εισέλθει στον οργανισμό. Ειδικότερα, ο ιός εκμεταλλεύεται το μετατρεπτικό ένζυμο της αγγειοτενσίνης-2 (ACE-2), ειδική πρωτεΐνη στην επιφάνεια συγκεκριμένων κυττάρων του οργανισμού. Οι ερευνητές παρήγαγαν μια τσίχλα με υψηλές συγκεντρώσεις τέτοιων πρωτεΐνών από φυτά, με σκοπό ο ιός να προσδεθεί σε αυτές και όχι στα κύτταρα του στόματος, μειώνοντας έτσι το ιικό φορτίο στην κοιλότητα.

Για τον έλεγχο της δράσης της, συνέλεξαν δείγματα σάλιου από ασθενείς με κορωνοϊό και τα ανέμειξαν με κονιορτοποιημένα κομμάτια τσίχλας. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα επίπεδα του ιού στο σάλιο μειώθηκαν σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου -έλαβαν μια τσίχλα placebo χωρίς το ένζυμο ACE-2.

Μόλις 5mg της τσίχλας περιόρισαν σημαντικά την είσοδο του ιού στα κύτταρα, ενώ 50mg μείωσαν το ιικό φορτίο κατά 95%.

Επιπλέον, το σκεύασμα αποδείχτηκε αποτελεσματικό και εναντίον ενός αβλαβούς ψευδοϊού με παρόμοια δομή με τον κορωνοϊό ως προς την πρωτεΐνη ακίδα, εμποδίζοντάς τον να εισέλθει στα κύτταρα.

Ελπίδα με το σταγονόμετρο

Θα μπορούσε να αποτελέσει τη ρηξικέλευθη και απλή μέθοδο για το τέλος της πανδημίας, αν η δημιουργία της αντιικής τσίχλας δεν ερχοταν αντιμέτωπη με βασικούς περιορισμούς. Όπως εξηγεί η Δρ Roberts:

πρόκειται για μελέτη σε αρχικό στάδιο η οποία δεν πραγματοποιείται σε πραγματικές συνθήκες αλλά σε συνθήκες εργαστηρίου
το στοματικό περιβάλλον μπορεί να διαφέρει μεταξύ των ασθενών επομένως προκύπτουν ερωτήματα για το αν οι διαφορές στη θερμοκρασία και τη μικροβιακή ποικιλότητα θα επηρεάσουν την αποτελεσματικότητα της τσίχλας
στο πείραμα έγινε χρήση ενός ψευδοϊού και όχι του SARS-CoV-2
δεν είναι γνωστό αν η τσίχλα θα αποδεικνυόταν αποτελεσματική έναντι παραλλαγών και μεταλλάξεων του αρχικού στελέχους όπως η πλέον πρόσφατη Omicron, μολονότι είναι καθησυχαστικό πως τα νέα στελέχη χρησιμποιούν τον ίδιο μηχανισμό για να προσβάλουν τα κύτταρα
η τσίχλα σχεδιάστηκε για να μειώσει τον κίνδυνο μετάδοσης από τον φορέα του κορωνοίού που την μασά σε υγιή άτομα και όχι ως μέτρο προφύλαξης για τα άτομα που δεν έχουν μολυνθεί.
Ωστόσο, και μέχρι περαιτέρω έρευνα να πιστοποιήσει την επιτυχία του καινοτόμου σκευάσματος, η Δρ Roberts καταλήγει ότι θα μπορούσε να λειτουργήσει ως έξτρα μέτρο προστασίας κατά τη διάρκεια οδοντιατρικών πράξεων αλλά και σε συνδυασμό με άλλα μέτρα όπως χρήση μάσκας.

ΠΗΓΗ-φωτο: ygeiamou.gr

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα