Πέμπτη, 28/03/2024 | 13:45

Δημοσκόπηση Interview: Δέκα μονάδες μπροστά η ΝΔ, στο 12,5% το ΚΙΝΑΛ

768 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 16/12/2021, 5:45 μμ | 0 σχόλια

Νέα δημοσκόπηση διενεργήθηκε από την Interview μετά τις εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ και καταγράφει ποιον θεωρούν οι πολίτες τον καταλληλότερο για πρωθυπουργό, το κόμμα που προηγείται και τη δημοφιλία των πολιτικών αρχηγών.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται μπροστά με δέκα ποσοστιαίες μονάδες έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με τη νέα μεγάλη δημοσκόπηση της εταιρίας Interview για λογαριασμό της politic.gr.

Ειδικότερα, η ΝΔ συγκεντρώνει 34.2%, ο ΣΥΡΙΖΑ 24% και ακολουθούν το Κίνημα Αλλαγής με 12.5%, η Ελληνική Λύση με 4.9%, το ΚΚΕ με 4.5%, το ΜέΡΑ25 με 3.2% και ο Συνασπισμός Δημιουργία με 1,1%. Υψηλό ποσοστό της τάξεως του 8.5% συγκεντρώνουν οι αναποφάσιστοι, ενώ το 5.3% απάντησε «άλλο».

Η κυβέρνηση διατηρεί τις δυνάμεις της και υψηλή συσπείρωση σε μια κρίσιμη φάση ενώ αξιοσημείωτη είναι η αύξηση των ποσοστών του ΚΙΝΑΛ από το 9.1% στο 12.5%. Η διαφαινόμενη αύξηση της εκλογικής δύναμης του Κινήματος Αλλαγής, μένει να αποδειχτεί αν είναι συγκυριακή ή αν θα αποκτήσει μονιμότερη βάση. Αξιοσημείωτο είναι ότι το 49.6% θεωρεί ότι το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ είναι πολύ/αρκετά πιθανό να γίνει κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οι πολίτες στο ερώτημα ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός απάντησαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος προηγείται με 18 μονάδες του Αλέξη Τσίπρα, συγκεντρώνοντας το 44% έναντι 26% του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μεγάλο ποσοστό καταλαμβάνει και η απάντηση «Κανένας από τους δύο» ανέρχεται στο 30%.

Σχετικά με τη δημοφιλία των αρχηγών των κομμάτων στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει ο δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός, με το 49.9% να δηλώνει πως «έχει (μάλλον) θετική άποψη» για τον πρωθυπουργό. Στη δεύτερη θέση είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης για τον οποίο το 42% έχει θετική άποψη έναντι του 26.2% που τον κρίνει αρνητικά. Ο Ν. Ανδρουλάκης είναι άλλωστε ένα στέλεχος που μέχρι τώρα όχι μόνο δεν έχει ασκήσει κυβερνητικά καθήκοντα, αλλά ούτε καν έγινε βουλευτής. Το γεγονός αυτό, καθιστά το πολιτικό προφίλ του ΄΄καθαρό΄΄. Στην τρίτη θέση είναι ο Δ. Κουτσούμπας (25.9), ακολουθεί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας (23%), έπεται ο Κ. Βελόπουλος (15.5%) και ο Γ. Βαρουφάκης (15.2%).

Παράλληλα, οι πολίτες φαίνεται ότι αποδέχονται στην πλειοψηφία τους τις κυβερνητικές ενέργειες για την αντιμετώπιση του κορονοϊού και μάλιστα το 50.1% θεωρεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα χειριζόταν χειρότερα την πανδημία από τη ΝΔ. Μόνο το 19.8% πιστεύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα χειριζόταν καλύτερα το θέμα της πανδημίας.

Επίσης, η πλειοψηφία των πολιτών (54%), σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, εγκρίνει την εφαρμογή του μέτρου των 100 σε ανεμβολίαστους.

Η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων επιθυμεί να επεκταθεί η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού και σε άλλες δραστηριότητες πέρα των υγειονομικών, κυρίως σε επαγγελματικές ομάδες που έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο, όπως στα σώματα ασφαλείας (79.4%), στο στρατό (76.3), στους εκπαιδευτικούς (76.2).

Τέλος, αν και το κόστος στην ψυχική υγεία των πολιτών είναι μεγάλο εξαιτίας της πανδημίας, σχεδόν ένας στους δύο δηλώνει αρκετά αισιόδοξος για το 2022 ενώ η πλειοψηφία (35.1%) θεωρεί ότι η πανδημία θα ελεγχθεί το 2023.

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα