Τρίτη, 23/04/2024 | 11:48

Κώστας Μπάρκας: Κανένα μέτρο για την προστασία της Ελληνικής παραγωγής λεμονιών

460 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 07/10/2021, 10:58 πμ | 0 σχόλια

Κώστας Μπάρκας: Κανένα μέτρο για την προστασία της Ελληνικής παραγωγής λεμονιών από τις αθρόες εισαγωγές από τρίτες χώρες
Την απουσία μέτρων προστασίας από πλευράς κυβέρνησης της εγχώριας παραγωγής λεμονιών από τον ανταγωνισμό και τις αθρόες και χωρίς έλεγχο εισαγωγές από τρίτες χώρες, αναδεικνύουν με Ερώτησή τους προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τριάντα έξι (36) Βουλεύτριες και Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής Νομού Πρέβεζας, Κώστας Μπάρκας.
Όπως επισημαίνεται στην Ερώτηση, η καθήλωση της ζήτησης λεμονιών από πολλές παραγωγικές περιοχές της χώρας αυτή την εποχή, αποδίδεται στον ανταγωνισμό από την ανεξέλεγκτη είσοδο λεμονιών από άλλες χώρες στην εγχώρια αγορά. Ενώ λοιπόν οι λεμονοπαραγωγοί προσδοκούσαν σε ικανοποιητικό εισόδημα από την καλλιέργεια, που φέτος είναι καλής ποιότητας αν και μειωμένης σχετικά παραγωγής, τα έως τώρα δεδομένα για τη διάθεση της εγχώριας παραγωγής είναι απογοητευτικά. Οι έμποροι έχουν σταματήσει να αγοράζουν το προϊόν και οι συνεταιρισμοί δεν έχουν πού να το διοχετεύσουν, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να μην αποφασίζουν να προχωρήσουν στη συλλογή τους, διότι η αγορά είναι γεμάτη λεμόνια τρίτων χωρών όπως Νοτίου Αφρικής, Αργεντινής και Τουρκίας. Μέχρι σήμερα η πολιτεία δεν έχει ενεργοποιήσει μια πλειάδα μέτρων, που έχει στη διάθεσή της, για την άμεση αλλά και έμμεση στήριξη της εγχώριας παραγωγής πολλών προϊόντων όπως και των λεμονιών. Για παράδειγμα, η ενεργοποίηση των προβλεπόμενων ελέγχων ως προς την ποιότητα και την ασφάλεια για τον καταναλωτή των εισαγόμενων από Τρίτες χώρες προϊόντων στη χώρα μας, η οποία άλλωστε είναι επιβεβλημένη από τους ισχύοντες Κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αποτελεί πρωταρχικό καθήκον προς τον Έλληνα αλλά και Ευρωπαίο καταναλωτή. Να σημειωθεί, ότι η ενεργοποίηση των συγκεκριμένων ελέγχων, πέρα από τη διασφάλιση της ποιότητας και της ασφάλειας των τροφίμων από τις τρίτες χώρες, προστατεύουν και την εγχώρια παραγωγή έναντι του αθέμιτου ανταγωνισμού.
Με την Ερώτησή τους οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία ζητούν από τον αρμόδιο Υπουργό να καταθέσει συγκεκριμένα στοιχεία από τις εποπτευόμενες αρμόδιες υπηρεσίες, που να καταδεικνύουν ότι υφίσταται πολιτική εντατικοποίησης και αυστηροποίησης των διενεργούμενων ελέγχων στην περίπτωση των εισαγόμενων από Τρίτες Χώρες λεμονιών. Δεύτερον, αν είναι στις προθέσεις τελικά της κυβέρνησης, η ενεργοποίηση όλων των δυνατοτήτων του Ευρωπαϊκού και Εθνικού Θεσμικού Πλαισίου στη κατεύθυνση της διασφάλισης της ποιότητας και ασφάλειας των εισαγόμενων αυτή τη περίοδο από Τρίτες Χώρες λεμονιών, στη κατεύθυνση προστασίας των καταναλωτών και ταυτόχρονα της εγχώριας παραγωγής και των παραγωγών.

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα