Τρίτη, 19/03/2024 | 05:19

Θανάσης Καββαδάς: Εκσυγχρονίζουμε την εργασιακή νομοθεσία, προστατεύουμε τον κόσμο της εργασίας

469 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 14/06/2021, 5:59 μμ | 0 σχόλια

Θανάσης Καββαδάς: «Εκσυγχρονίζουμε την εργασιακή νομοθεσία, προστατεύουμε τον κόσμο της εργασίας – Αναχρονιστικές οι αντιρρήσεις της αντιπολίτευσης»

Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής πραγματοποίησε ο Βουλευτής Ν. Λευκάδας Θανάσης Καββαδάς, στο πλαίσιο της συζήτησης του νέου νομοσχεδίου για την προστασία της εργασίας.
Ο Βουλευτής ξεκίνησε την ομιλία του αναφέροντας ότι η δημόσια συζήτηση που άνοιξε η κυβέρνηση για αυτό το νέο πλαίσιο προστασίας των δικαιωμάτων των εργαζομένων, ανέδειξε και νέες διαχωριστικές γραμμές, ανάμεσα στις παλιές και στις σύγχρονες ανάγκες του κόσμου της εργασίας. Κατηγόρησε την αντιπολίτευση για αναχρονιστικές αντιλήψεις, φοβικά σύνδρομα απέναντι στην πραγματικότητα και προσχηματικές αιτιάσεις απέναντι στο νομοσχέδιο.
Εξήρε την απόφαση της Κυβέρνησης να ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία, ώστε να πέσουν οι μάσκες, καθώς τότε, όπως ανέφερε, κάποιοι θα πρέπει να εξηγήσουν στους εργαζόμενους γιατί και για ποιο λόγο καταψηφίζουν διατάξεις που στοχεύουν στην προστασία τους αλλά και στην ανάδειξη δικαιωμάτων, που προκύπτουν από την σύγχρονη πραγματικότητα.
Αναρωτήθηκε ποιος και με ποια επιχειρήματα μπορεί να καταψηφίσει:
Τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της βίας και της παρενόχλησης στην εργασία, με την κύρωση της πολύ σημαντικής σύμβασης 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας.
Την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, που στοχεύει στην καταπολέμηση της μαύρης εργασίας, των αδήλωτων υπερωριών και της απώλειας δημοσίων εσόδων.
Την καθιέρωση γονικής άδειας 4 μηνών και για τους δύο γονείς και της άδειας πατρότητας, για πρώτη φορά μάλιστα, με αποδοχές για 14 ημέρες έναντι 10 που προβλέπει η Οδηγία και 2 που ισχύουν σήμερα.
Τη θέσπιση του δικαιώματος της αποσύνδεσης, μετά το τέλος του ωραρίου, για τις περιπτώσεις της τηλεργασίας ώστε να μην παραβιάζεται το οκτάωρο.
Την καθιέρωση άδειας φροντιστή 5 ημερών στον εργαζόμενο για την παροχή φροντίδας σε συγγενικό πρόσωπο που αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας, άδειας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής 7 ημερών με αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα, άδειας ανωτέρας βίας 2 ημέρες το χρόνο, και πολλές άλλες νέες κατηγορίες αδειών.
Τη δημιουργία πλαισίου προστασίας για τους εργαζόμενους στις ψηφιακές πλατφόρμες, καθώς θα έχουν δικαιώματα στην πρόνοια, στην υγιεινή και στην ασφάλεια αντίστοιχα με αυτά των εργαζομένων με συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας.
Την εξίσωση των αποζημιώσεων των εργατοτεχνιτών, που μέχρι σήμερα υπολογίζονταν σε λίγα μεροκάματα, με εκείνες των υπαλλήλων, που ισοδυναμούν με μισθούς έως και 12 μηνών.
Την ενίσχυση των επιτρεπόμενων υπερωριών στις 150 ώρες, που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος, όχι για να υποχρεωθεί ο εργαζόμενος να δουλέψει 150 ώρες παραπάνω το χρόνο, αλλά για να προστατευθεί αυτός που πράγματι δουλεύει αυτές τις ώρες και να διασφαλιστεί η αμοιβή του. Μια αμοιβή που, όπως τόνισε ο Βουλευτής, δεν θα πληρώνεται με ρεπό, όπως διακινούν τα φέικ νιούζ που διασπείρει η αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά θα πληρώνονται κανονικά, ενώ υπερωρίες πάνω από 150 ώρες θα πληρώνονται πλέον με 120% επιπλέον και όχι με το 80% που ισχύει σήμερα.
Την αύξηση των περιπτώσεων κατά τις οποίες μια απόλυση εργαζομένου χαρακτηρίζεται άκυρη και παράνομη και επιβάλλεται η επιστροφή στην εργασία του, μεταξύ αυτών και περιπτώσεις εργαζομένων που δεν υπέκυψαν στην πίεση του εργοδότη για διευθέτηση του χρόνου εργασίας, ή τηλεργαζόμενοι που άσκησαν το δικαίωμα αποσύνδεσης.
Την αναβάθμιση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας σε ανεξάρτητη αρχή – για να μην υπάρξει ποτέ ξανά σκιά για κυβερνητικά χατίρια σε εργοδότες.

Ευχόμενος τα κόμματα της αντιπολίτευσης να παραμείνουν στην ονομαστική ψηφοφορία και να μην αποχωρήσουν ώστε να δει ο κόσμος αν θα ψηφίσουν αυτές τις ρυθμίσεις, καθώς δύσκολα θα βρουν επιχειρήματα για την καταψήφιση τους, αναρωτήθηκε αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταψηφίσει την ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2019/1158, που συνυπέγραψε όταν ήταν κυβέρνηση.
Ανέφερε ότι η οδηγία για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας μέσω ατομικών συμβάσεων και με πρωτοβουλία του εργαζομένου, έχει στόχο την βέλτιστη εναρμόνιση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, επιτυγχάνεται και συμφωνείται μόνο με πρωτοβουλία αλλά και συναίνεση του εργαζόμενου, τόνισε δε ότι η διευθέτηση του χρόνου εργασίας εφαρμόστηκε κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σε επιχειρήσεις όπως ο ΟΤΕ,η ALPHA BANK και σε πολλές άλλες.
Επεσήμανε ότι ήδη εφαρμόζεται και στον ξενοδοχειακό κλάδο, όπου η ίδια η κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας περιέχει πρόβλεψη για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Τόνισε ότι όσοι προέρχονται από νησιωτικές και γενικά τουριστικές περιοχές γνωρίζουν ότι οι ανάγκες αυξάνονται κατακόρυφα το καλοκαίρι, όχι μόνο στα ξενοδοχεία και στα καταλύματα, αλλά σε όλες τις επιχειρήσεις που τουρισμού, της εστίασης, και βεβαίως της εφοδιαστικής αλυσίδας, πράγμα που σημαίνει ότι η διευθέτηση του χρόνου εργασίας, έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στη ζήτηση, είναι απολύτως απαραίτητη για να λειτουργήσει η οικονομία και να ζήσει η κοινωνία, είτε πρόκειται για εργοδότες είτε για εργαζόμενους.
Κλείνοντας την ομιλία του ο κ.Καββαδάς ανέφερε:
«Κάποιοι θέλουν να κρατήσουν τη χώρα πίσω, να μας γυρίσουν 40 χρόνια πίσω. Γιατί από τότε έχουν να γίνουν ουσιαστικές αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο που προστατεύει τα δικαιώματα των εργαζομένων και ρυθμίζει τις εργασιακές σχέσεις. Στα 40 όμως αυτά χρόνια επήλθαν ραγδαίες αλλαγές και εξελίξεις, η τεχνολογία έφερε μεγάλες ανατροπές. Πριν από 40 χρόνια δεν υπήρχαν οι ίδιες ανάγκες, δεν υπήρχε η τηλεργασία, δεν λειτουργούσαν ψηφιακές πλατφόρμες.
Εντολή των πολιτών είναι να αλλάξουμε τη χώρα. Να απελευθερώσουμε δημιουργικές δυνάμεις. Να την απαλλάξουμε από τα βαρίδια που την κρατούν στο παρελθόν και την καταδυναστεύουν. Το νομοσχέδιο αυτό αποτελεί μέρος της εντολής που έδωσαν στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας οι πολίτες, τον Ιούλιο του 2019. Μια εντολή που εξακολουθεί να παραμένει ισχυρή και εκφράζει την πλειοψηφία της κοινωνίας.»

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα