Παρασκευή, 29/03/2024 | 01:22

Μήνυμα Βουλευτή Λευκάδας Θανάση Καββαδά για την 157η Επέτειο Ένωσης των Επτανήσων με την Μητέρα Ελλάδα

572 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 20/05/2021, 1:45 μμ | 0 σχόλια

Μήνυμα Βουλευτή Ν. Λευκάδας Θανάση Καββαδά για την 157η Επέτειο Ένωσης των Επτανήσων με την Μητέρα Ελλάδα

43 χρόνια μετά την Επανάσταση του Έθνους του 1821, ο αγώνας της Επτανήσου και το όραμα όλων των Ελλήνων των Ιόνιων Νησιών για ελευθερία και εθνική ενότητα και ανεξαρτησία δεν είχε ακόμα πραγματωθεί.
Στα χρόνια που προηγήθηκαν, τα νησιά μας πέρασαν διαδοχικά από τον έλεγχο των Ενετών, των Γάλλων, Οθωμανών, Ρώσων και Άγγλων – κι ωστόσο ούτε στιγμή δεν έσβησε ο πόθος για ένωση με τη Μητέρα Πατρίδα.
Επώνυμοι και ανώνυμοι αγωνιστές, ανάμεσά τους και ο μεγάλος Λευκαδίτης ποιητής μας Αριστοτέλης Βαλαωρίτης, κράτησαν αναμμένη τη φλόγα της απελευθέρωσης.
Αγωνίστηκαν, διώχθηκαν, εξορίστηκαν, φυλακίστηκαν – αλλά δεν σταμάτησαν. Το αίτημα για ένωση με την Ελλάδα έγινε η Μούσα του Βαλαωρίτη, εκείνου που πάντα υμνούσε την «διηνεκή του Ελληνισμού προς τον ξενισμόν πάλη», τον διαρκή αγώνα των Ελλήνων για την Ελευθερία ενάντια σε κάθε ξένο κατακτητή.
Στις 21 Μαΐου 1864, το όνειρο έγινε πραγματικότητα.
Οι Επτανήσιοι συνάντησαν τους αδελφούς της ελεύθερης Πατρίδας κάτω από τις ελληνικές σημαίες που υψώθηκαν στα φρούρια των Ιονίων Νήσων.
Τα Επτάνησα, η πρώτη περιοχή που προσαρτήθηκε στο Βασίλειο της Ελλάδας, έδειξαν το δρόμο για την επανένωση του Έθνους σε ένα ενιαίο, κυρίαρχο, ελεύθερο ελληνικό κράτος.
Και απέδειξαν ότι οι μεγάλοι στόχοι και τα υψηλά ιδανικά, η ανεξαρτησία, η ελευθερία, η δικαιοσύνη, η δημοκρατία, κατακτώνται με φιλοπατρία, εθνική υπερηφάνεια και ενότητα.
Χρόνια Πολλά σε όλες τις Επτανήσιες και όλους τους Επτανήσιους.

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα