Σάββατο, 20/04/2024 | 04:54

Σαν σήμερα γεννήθηκε η Αθλητική Ένωση Κωνσταντινουπόλεως

575 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 13/04/2021, 6:20 πμ | 0 σχόλια

 

97 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από το θαύμα της Γέννησης της «Αθλητικής Ενώσεως Κωνσταντινουπόλεως».

Από την ημέρα δηλαδή που άξια μέλη της Κωνσταντινουπολίτικης κοινότητας της Αθήνας συνομολόγησαν «να φτιάξουν ένα κλαμπ», που θα συμπύκνωνε τα όνειρα χιλιάδων Πολιτών και Μικρασιατών και θα αποτελούσε Κιβωτό της Ιστορίας και του Πολιτισμού που δημιουργήθηκε στις Αλησμόνητες Πατρίδες και ποθούσαν να τους συντροφεύει στη Μητέρα Ελλάδα.

Μετέτρεψαν τον πόνο σε δημιουργία κι έβαλαν την ψυχή τους σε αυτό το αθλητικό σωματείο, την ΑΕΚ μας, ώστε όταν αγωνίζονται… να λένε την Ιστορία τους, την Ιστορία μας.

Με προπομπούς σωματεία της ομογένειας, όπως η «Ένωση Ταταύλων», το «Πέρα Κλουμπ», ο «Ερμής» του Πέραν, ο «Μέγας Αλέξανδρος» Βαθυρρύακος, με έμβλημα το δικέφαλο αετό και με χρώματα το κίτρινο και το μαύρο, εμπνευσμένα από τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία και την ένδοξη ιστορία της Κωνσταντινούπολης, το όνειρο αρχίζει να αποκτά σάρκα και οστά στην Βεραντζέρου 24, πλησίον της Πλατείας Ομονοίας.

Το περίφημο πατάρι του καταστήματος αθλητικών ειδών του Αιμίλιου Ιωνά και του Κώστα Δημόπουλου στη στοά Λουξ, έμελλε να εξελιχθεί στην πιο ελπιδοφόρα κοιτίδα του αθλητικού κόσμου, αφού εκεί γεννήθηκε η ΑΕΚ. Πρώτος Πρόεδρος του Συλλόγου για οκτώ συναπτά έτη εκλέχθηκε ο Κωνσταντίνος Σπανούδης, εκδότης της εφημερίδας της Πόλης «Πρόοδος» και μετέπειτα βουλευτής και υπουργός της Κυβέρνησης Ελευθερίου Βενιζέλου, αντιπρόεδρος ο λαμπρός Κωνσταντινουπολίτης εκπαιδευτικός Νικηφόρος Ελεόπουλος, με συνοδοιπόρους τους αδελφούς Αιμίλιο και Μενέλαο Ιωνά (αθλητές του Μεγάλου Αλεξάνδρου και τον Αιμίλιο μετέπειτα Πρόεδρο της ΑΕΚ), τον Κωνσταντίνο Δημόπουλο (αθλητή του Α.Σ. Ταταύλων), τον Μενέλαο Καροτσιέρη (αθλητή και κατόπιν παράγοντα του Ηρακλή Ταταύλων), τον Τιμολέοντα Τάγαρη (αθλητικό παράγοντα), τους Μίλτο Ιερεμιάδη, Στέφανο Κεχαγιά και Παντελή Καραγιάννη (ποδοσφαιριστές του Πέρα Κλουμπ), τον Φωκίωνα Δημητριάδη (γνωστό πολιτικό σκιτσογράφο και γελοιογράφο), τους Κωνσταντίνο Χρυσόπουλο, Αλέξανδρο Μακρίδη, Αλέξανδρο Στρογγυλό, Κωνσταντίνο Ζαρίφη, Βασίλειο Φρυδά και Κωνσταντίνο Θεοφανίδη (οι οποίοι διατέλεσαν αργότερα Πρόεδροι της ΑΕΚ) και μια πλειάδα ακόμη εκλεκτών συνιδρυτών.

Σε όλους αυτούς, αλλά και τους αθλητές από την Πόλη και τους αθλητές της Μητέρας Ελλάδας, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και ασπάστηκαν την Ιδέα, οφείλουμε ΑΙΩΝΙΑ ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗ.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ, Α.Ε.Κ.

ΠΗΓΗ: αεκ365

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα