Τρίτη, 19/03/2024 | 10:25

Πρέβεζα: Ιερός Ναός Αγίου Βασιλείου-Θείες Λειτουργίες εβδομάδας

516 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 07/03/2021, 10:12 πμ | 0 σχόλια

 

 

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΠΡΕΒΕΖΗΣ 

ΘΕΙΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ 

Αυτή την εβδομάδα (7-13 Μαρ. 2021), που λέγεται και Τυρινή εβδομάδα, θα τελεσθούν στην ενορία μας οι εξής Θείες Λειτουργίες: 

 

  • Την Κυριακή, 7-3-2021, της Απόκρεω. Κάθε Κυριακή γίνονται δύο (2) Θείες Λειτουργίες. Η πρώτη 7.00-9.45 π. μ. και η δεύτερη 10.00-11.00 π. μ. 

 

  1. Την Τρίτη, 9-3-2021, εορτή των αγίων Τεσσαράκοντα μαρτύρων (που πέρασαν για την αγάπη του Χριστού γυμνοί μια νύχτα ολόκληρη πάνω στην παγωμένη λίμνη της πόλης Σεβαστείας), ώρα 7-9.30 π. μ. 
  2. Την Πέμπτη, 11-3-2021, εορτή της αγίας Θεοδώρας, βασιλίσσης και πολιούχου της Άρτας, ώρα 7.00-9.30 π. μ. 
  3. Το Σάββατο, 13-3-2021, εορτή πάντων των εν ασκήσει λαμψάντων αγίων ανδρών τε και γυναικών (και κάθε Σάββατο), ώρα 7.00-9.30 π. μ. 

(Λόγω του υγειονομικού περιορισμού ως προς τον αριθμό των εκκλησιαζομένων, κάθε εβδομάδα τελούνται στην ενορία μας αρκετές Θείες Λειτουργίες (2 την Κυριακή και 2-3 καθημερινές, σύνολο 4 με 5 την εβδομάδα), ώστε όλο και περισσότεροι  ενορίτες να έχουν δυνατότητα εκκλησιασμού και Θείας Κοινωνίας). 

Με την Κυριακή της Απόκρεω τελειώνει η Κρεατινή εβδομάδα, που είχε σαν αποκορύφωμα την Τσικνοπέμπτη. Την Κυριακή της Απόκρεω παύει η κρεοφαγία (αποκρεύουμε). Ακολουθεί η Τυρινή εβδομάδα, που επιτρέπει γαλακτερά, αυγά και ψάρι (όχι όμως και κρέας), για μια ομαλή μετάβαση προς τη Μεγάλη Σαρακοστή. 

Βαθειά ψυχοσωματική προσπάθεια το όλο άθλημα της νηστείας, μακράν του να είναι μια απλή δίαιτα για υγεία και σιλουέττα, αποτελεί τον βασικό άξονα για μεταμόρφωση του ανθρώπου στην οντότητα εκείνη, που, ελεύθερη από εγωπάθεια, ανοίγεται στην προοπτική της αληθινής, ανιδιοτελούς αγάπης. Της αγάπης που τον αναδεικνύει ομοειδή προς τον Θεό. «Θεοί εστε και υιοί Υψίστου πάντες» (Ψαλμ. 81, 6). Κανένας δεν μπόρεσε ποτέ να ονειρευτεί κάτι τολμηρότερο από αυτό για τον άνθρωπο! 

Την τρομακτικά μεγαλειώδη αυτή προοπτική του ανθρώπου αναγγέλλει η Κυριακή της Απόκρεω με το γεγονός της Δευτέρας Παρουσίας του Χριστού, που θα συνοδευτεί από το εξ ίσου συγκλονιστικό γεγονός της αναστάσεως όλων. «Προσδοκώ ανάστασιν νεκρών». Οι ψυχές θα ενωθούν ξανά με τα σώματά τους. «Εν κελεύσματι (με πρόσταγμα θεϊκό), εν φωνή αρχαγγέλου και εν σάλπιγγι Θεού», οι νεκροί θα ακούσουν τη φωνή του Υιού του Ανθρώπου, και «εν ριπή οφθαλμού» θα εγερθούν. Το σώμα τους, διαλυμένο πριν «εις τα εξ ων συνετέθη», θα ανασυντεθεί αστραπιαία. Και δεν θα υπάρχουν γέροι, άρρωστοι, μωρά. Όλοι θα είναι στην ίδια ηλικία, νέοι 33 ετών, όπως και ο Χριστός, όταν αναστήθηκε. Το σώμα τους θα παραμένει άφθαρτο, αναλλοίωτο, νέο παντοτινά. Απαλλαγμένο από ανάγκη τροφής, άτρωτο σε πόνο, αρρώστια, κρύο, γηρατειά, θάνατο. Απίστευτη όντως προοπτική! «Πάντοτε συν Κυρίω εσόμεθα»! Ο άνθρωπος, «κεκελευσμένος» να είναι θεός, και ο Θεός, εστώς «εν συναγωγή θεών» κατά χάριν, θα ζουν για πάντα μαζί την άλυπη ζωή «του μέλλοντος αιώνος. Αμήν»! 

Καλό Τριώδιο!

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα