Σάββατο, 20/08/2022 | 04:01

Οι SOS κινήσεις που νικούν τη φλεγμονή, δυναμώνουν την καρδιά και προστατεύουν από τον καρκίνο

355 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 29/03/2021, 12:41 μμ | 0 σχόλια

 

 

Λίγο πολύ όλοι γνωρίζουμε τι να κάνουμε για να προστατέψουμε την καρδιά μας όπως λόγου χάρη η ισορροπημένη διατροφή και η διακοπή του καπνίσματος. Το ξέρατε όμως πως  αλλάζοντας ορισμένες από αυτές τις συνήθειες με στόχο τη μείωση καρδιαγγειακών νοσημάτωνπαράλληλα  ελαττώνουμε και τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου; Tα ευρήματα νέας μελέτης που δημοσιεύτηκε το Μάρτιο στο JACC: CardioOncology υποστηρίζουν ότι ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου- συμπεριλαμβανομένων των γνωστών παραγόντων κινδύνου όπως η ηλικία, το φύλο και το κάπνισμα,- σχετίζεται επίσης με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Από τους περίπου 20 χιλιάδες ασθενείς, οι οποίοι εξετάσθηκαν από τους ερευνητές του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης και άλλων νοσοκομειών στις ΗΠΑ και την Ολλανδία, οι 2.548 εκδήλωσαν καρκίνο. Αντίθετα, οι ασθενείς που άλλαξαν τρόπο ζωής υιοθετώντας φιλικές για την καρδιά συνήθειες, είχαν παράλληλα και μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης κάποιας μορφής καρκίνου.

«Μια υγιεινή διατροφή και ο συστηματικός ιατρικός έλεγχος για την υπέρταση και τον σακχαρώδη διαβήτη, είναι σημαντικοί παράγοντες για πολλούς λόγους και αποδεικνύεται ότι ένας από αυτούς είναι και ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου», αναφέρει σχετικά ο Δρ. Collin Vu, ογκολόγος και αιματολόγος στο Αντικαρκινικό Ινστιτούτο MemorialCare του Ιατρικού Κέντρου Orange Coast στο Fountain Valley της Καλιφόρνια.

Πώς συνδέεται η εμφάνιση καρκίνου με τα καρδιαγγειακά νοσήματα; Σύμφωνα με τον δρ. Joyce Oen-Hsiao, διευθυντή της καρδιολογική κλινικής του Πανεπιστημίου του Yale και επίκουρο καθηγητή κλινικής ιατρικής στη Σχολή Ιατρικής του Yale, η φλεγμονώδης αντίδραση του οργανισμού αποτελεί βασικό παράγοντα κινδύνου για τα καρδιαγγειακά νοσήματα αλλά και για την εμφάνιση καρκίνου. Υπάρχουν στοιχεία επίσης που επιβεβαιώνουν τη σύνδεση μεταξύ φλεγμονής και εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.

Επιπρόσθετα η παχυσαρκία και το κάπνισμα αποτελούν παράγοντες πρόκλησης χρόνιας φλεγμονής.  Επομένως σύμφωνα με τον Δρ. Oen-Hsiao, η θωράκιση της καρδιαγγειακής  υγείας αλλά και η μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου απαιτούν να εντάξουμε στο καθημερινό σας διαιτολόγιο μια διατροφή χαμηλή σε χοληστερόλη και πλούσια σε φρούτα και λαχανικά. Ο Δρ. Oen-Hsiao επισημαίνει ότι τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και άλλα θρεπτικά συστατικά που μειώνουν τη φλεγμονή. Επιπρόσθετα επιβαρυντικός για την υγεία είναι και ο  καθιστικός τρόπος ζωής και οι διαταραχές ύπνου.

Η διακοπή του καπνίσματος, η ισορροπημένη διατροφή, η συστηματική άσκηση και η ομαλή ρουτίνα ύπνου, βοηθά στη ρύθμιση του στρες και συμβάλλουν στην αποτροπή της εκδήλωση καρδιαγγειακών νοσημάτων, αλλά και κάποιας μορφής καρκίνου τονίζει ο ειδικός θεωρώντας την διακοπή του καπνίσματος την πρώτη και αυτονόητη κίνηση για τη θωράκιση της υγείας.

ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα