Παρασκευή, 19/04/2024 | 01:33

Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Πάργας για το επιχειρησιακό πρόγραμμα 2020-2023

737 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 31/01/2021, 8:14 μμ | 0 σχόλια

 

Βασικά σημεία της τοποθέτησης της Λ.Σ. στο Δ.Σ. κατά την συζήτηση του θέματος «Έκφορά γνώμης για το  Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δήμου  Πάργας για την περίοδο 2020-2023».

  • Συζητούμε σήμερα το επιχειρησιακό πρόγραμμα 2020-2023. Ήδη το 2020 έχει τελειώσει. Με τις διαδικασίες που ακολουθούν πιθανόν να έχει φύγει και το 2021. Άρα δεν συζητάμε για ένα  4-ετές πρόγραμμα όπως  αναφέρεται στην εισήγηση.
  • Τέτοια προγράμματα υπήρξαν και στο παρελθόν, 5-ετή και άλλα. Πιο ήταν το αποτέλεσμα αυτών; Δεν στεκόμαστε την ουσία τους, άλλωστε τα περισσότερα τα έχουμε καταψηφίσει στο Δ.Σ.. Θέλουμε όμως να θυμίσουμε ότι κάθε χρόνο έρχεται από το κεντρικό κράτος η κατεύθυνση: «όσον αφορά το επιχειρησιακό σας πρόγραμμα, θα πρέπει να περιορισθείτε στους στόχους του ψηφισθέντος ετήσιου προϋπολογισμοί του δήμου σας». Δηλαδή μέσα στα ασφυκτικά οικονομικά πλαίσια που βάζει το Οικονομικό Παρατηρητήριο για την Τ.Δ. Άρα για ποιόν στρατηγικό μακρόχρονο σχεδιασμό συζητάμε; 
  • Μπορεί ο δήμος να κάνει δικό του αναπτυξιακό σχεδιασμό που να εξυπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες στον τόπο μας; Η ίδια η εισήγηση θέτει σαν στόχους το όραμα, τις θέσεις του κεντρικού κράτους, της Ε.Ε. , των επιχειρηματικών ομίλων που θέλουν την χώρα μας διαμετακομιστικό κέντρο με παράλληλη ανάπτυξη του τουρισμού. Η ίδια όμως η ζωή απέδειξε, με δραματικό τρόπο κατά την πανδημία, την αποτυχία αυτού του τρόπου ανάπτυξης.
  • Στην εισήγηση δεν  γίνεται κατά την γνώμη μας καλή περιγραφή της κατάστασης που υπάρχει στον δήμο μας. Δεν υπάρχουν συγκεκριμένα δημογραφικά , γεωγραφικά , οικονομοτεχνικά κλπ. στοιχεία παρά αοριστολογίες που σερβίρονται ως σοβαρές αναλύσεις επειδή έγινε χρήση του μοντέλου Ανάλυσης SWOT.  Αυτό που τελικά παρουσιάζεται είναι αποτέλεσμα αποφάσεων του Δ.Σ. προηγούμενων χρόνων.
  • Αναφέρεται επίσης ότι μεγάλος αριθμός έργων θα γίνουν με προγράμματα της Ε.Ε.. Γιατί είναι καλό αυτό; Πρώτο ποτέ δεν ξέρουμε ποιο έργο, πότε και από ποιο πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί. Δεύτερο  είναι γνωστό ότι στις αποφάσεις της Ε.Ε. πρυτανεύει η πολιτική «κόστους οφέλους». Είναι δε γνωστό ότι σε αυτήν την κατεύθυνση έργα, όπως  αντιπλημμυρικά, σεισμικής και  αντιπυρικής προστασίας, που θα λύνανε λαϊκά προβλήματα  δεν χρηματοδοτούνται. 
  • Άλλη μια φορά θα επαναλάβουμε ότι για να υπάρχει τοπικός προγραμματισμός είναι απαραίτητο να υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός με εργατικό έλεγχο. Μόνο έτσι θα εξυπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες και όχι την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Προγραμματισμός μέσα στα πλαίσια των ανταγωνισμών και της αναρχίας της καπιταλιστικής παραγωγή δεν μπορεί να υπάρξει. 
  • Με αυτές τις σκέψεις καταψηφίζουμε την εισήγηση.        

Καναλάκι 29/01/2021

Για την Λαϊκή Συσπείρωση

Πέτρος-Αθανάσιος Δέσκας

       

 

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα