Παρασκευή, 19/04/2024 | 04:03

Εμπορικός σύλλογος Πρέβεζας: Το lockdown εξανέμισε το εισόδημα, διογκώνει τα χρέη

684 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 15/12/2020, 11:04 πμ | 0 σχόλια

 

 

 

Συνάδελφοι,

 Οι παλινωδίες της κυβέρνησης στην διαχείριση της πανδημίας, η νέα κρίση και οι πολιτικές που τη συνοδεύουν, μας οδηγούν, όπως όλοι ξέρουμε, στην πιθανότητα χρεοκοπίας και λουκέτου. Το lockdown εξανέμισε το εισόδημα, διογκώνει τα χρέη. Οι αναστολές πληρωμών, οι επιστρεπτέες προκαταβολές που λίγοι θα πάρουν, δεν καλύπτουν στο ελάχιστο την πτώση του τζίρου, τα έξοδα που παραμένουν στα ύψη, η εφορία παραμένει ίδια με πέρυσι.

Μπροστά στο άνοιγμα των καταστημάτων παίρνουμε ξεκάθαρη θέση:

Τα απανωτά lockdown δεν μπορεί να είναι το φάρμακό δια πάσα νόσο. Με δεδομένο ότι η κυβέρνηση, που έχει και την αποκλειστική ευθύνη, το προηγούμενο χρονικό διάστημα δεν πήρε κανένα μέτρο για την υπεράσπιση της δημόσιας υγείας, δεν μπορεί τώρα να μας κουνάει το δάκτυλο  και να κλίνει την «ατομική ευθύνη» σε όλες τις πτώσεις.

 Την ίδια στιγμή δεν παίρνει κανένα ουσιαστικό οικονομικό μέτρο για τους μικρούς α/α εμπόρους, που έχουν φτάσει σε αυτή τη δεινή κατάσταση.

Από αυτή τη σκοπιά , απαιτούμε να ανοίξουν τα μικρά καταστήματα, τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Υπάρχει ο οδικός χάρτης και η εμπειρία από την προηγούμενη καραντίνα, όπου είχαν ανοίξει πρώτα τα μικρά καταστήματα, παίρνοντας όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα. 

  Πραγματικά μας προκαλεί απορίας γιατί η πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΣΕΕ δεν υιοθέτησε μια τέτοια θέση, την ίδια στιγμή που τα πολυκαταστήματα και οι μεγάλες αλυσίδες του εμπορίου είναι αυτές που βγήκαν και βγαίνουν κερδισμένες, βρέξει-χιονίσει.

Τα προηγούμενα χρόνια με τα υπερκέρδη που συσσώρευσαν, τώρα μέσω του ηλεκτρονικού εμπορίου που έχουν μαζέψει στα χέρια το μεγαλύτερο κομμάτι από την πίτα της αγοράς, ενώ αξιοποιούν κάθε παραθυράκι που τους δίνεται για να συνεχίζουν κανονικά την λειτουργία τους ακόμα και τώρα που το λιανεμπόριο είναι τυπικά κλειστό.

Αρκετά πια με την κοροϊδία, να παρθούν τώρα μέτρα για την οικονομική στήριξη των μικρεμπόρων, αλλά και την ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας.

Απαιτούμε εδώ και τώρα τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων:

  • Την άμεση πρόσληψη του αναγκαίου, μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Πλήρη εξοπλισμό κάθε νοσοκομείου και δομής ΠΦΥ, διεύρυνση του αριθμού ΜΕΘ σε όλη τη χώρα. Κάλυψη των αναγκών όχι μόνο για τις περιπτώσεις COVID 19 αλλά για κάθε ασθένεια/θεραπεία.
  • Δωρεάν μαζικά τεστ για όλο τον πληθυσμό και έλεγχοι όπου χρειάζεται. 
  • Άμεση επίταξη των ιδιωτικών δομών υγείας χωρίς αποζημίωση για να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες. 

 

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση ο Σύλλογος μας καλεί  τους συναδέλφους να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Είναι η ώρα με την “ατομική ευθύνη” της συμμετοχής μας στον αγώνα να δώσουμε διέξοδο στα προβλήματα μας μέσω της συλλογικής δράσης!

 

Ο Σύλλογος μας όλο το προηγούμενο διάστημα με παρεμβάσεις και ανακοινώσεις ανέδειξε την δύσκολη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί για τους μικρούς εμπόρους. Θα συνεχίζει να προβάλλει τις δίκαιες διεκδικήσεις και τα αιτήματα που θα δώσουν πραγματική ανακούφιση στους συναδέλφους και όχι προσωρινά ημίμετρα.

 Θα αγωνίζεται από κοινού με τα σωματεία των εργαζομένων και των αγροτών, όπως κάναμε στην πρόσφατη Απεργία στις 26/11, γιατί κοινή αφετηρία έχουν τα προβλήματα μας, την αντιλαϊκή πολιτική. 

Καλούμε επίσης τους συναδέλφους μας να καταδικάσουν την ένταση του αυταρχισμού και της καταστολής που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση, με πρόσχημα την πανδημία, σε όποιον διεκδικεί και αγωνίζεται. Η μάσκα δεν θα γίνει φίμωτρο. Η φωνή μας θα ακουστεί!

Διεκδικούμε την άμεση υλοποίηση των παρακάτω δίκαιων αιτημάτων μας, πρώτα και κύρια για όσους τα έχουν περισσότερο ανάγκη, αυτούς που βρίσκονται σε αναστολή και  όσων έχουν μικρότερα εισοδήματα, κάτω των 12.000 ευρώ. 

  • Την άμεση ένταξη όλων των επαγγελματιών στο επίδομα ειδικού σκοπού
  • Την επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ, από το οικονομικό έτος 2019. Την κατάργηση ΕΝΦΙΑ και τέλους επιτηδεύματος. Τη μείωση των έμμεσων φόρων. 
  • Το άμεσο άνοιγμα των μικρών καταστημάτων στο λιανεμπόριο τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας, όπως είχε κάνει η κυβέρνηση και στην πρώτη καραντίνα. Όχι στο άνοιγμα των μεγάλων εμπορικών καταστημάτων,
  • Τη διαγραφή τόκων, προστίμων, 30% των υπόλοιπων χρεών στην εφορία και τις τράπεζες. 50% για όσους έκλεισαν την επιχείρησή τους.
  • Την επιδότηση των εισφορών ατομικής ασφάλισης α/α για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα περιορισμού, χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.
  • Την αναστολή των ρυθμίσεων σε τράπεζες, ΔΕΗ μέχρι τον Απρίλιο του 2021. Φθηνότερο τιμολόγιο σε φως, νερό, τηλέφωνο, χωρίς χαράτσια που δεν αφορούν τη κατανάλωση.
  • Την αναστολή κατασχέσεων και την απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Καθιέρωση ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού για τους α/α.
  • Την απαλλαγή από δημοτικά τέλη για 6 μήνες και από τα ενοίκια όσων μισθώνουν δημοτικές ή κρατικές εγκαταστάσεις και παραμένουν κλειστοί με κρατική απόφαση. 
  • Την χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όσους έκλεισαν την επιχείρησή τους χωρίς άλλους όρους και προϋποθέσεις.

 

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα