Τρίτη, 19/03/2024 | 09:06

Το εμβόλιο θα φτάσει στην Ελλάδα πριν βγει το 2020

507 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 26/11/2020, 6:33 μμ | 0 σχόλια

 

 

Μέχρι τον Ιούνιο θα έχει εμβολιαστεί το σύνολο του πληθυσμού στην Ελλάδα. Τι θα κρίνει νέα παράταση στο lockdown και μετά τις 7 Δεκεμβρίου. Ακόμα και επίταξη ιδιωτικών νοσοκομείων στην Αττική αν αυτό χρειαστεί.

Την παράταση του lockdown έως τις 06:00 το πρωί της 7ης Δεκεμβρίου ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. Ο κ. Πέτσας έβγαλε και άλλη μια είδηση όσον αφορά στα εμβόλια. Είπε ότι όπως όλα δείχνουν τα εμβόλια θα έρθουν και στην Ελλάδα πριν βγει το 2020 και πως έως το τέλος Ιουνίου θα έχει εμβολιαστεί το σύνολο του πληθυσμού.

«Υπάρχουν κάποιες πρώτες ενδείξεις για μείωση του αριθμού των κρουσμάτων. Εφόσον συνεχιστεί ο ρυθμός αυτός τότε θα αρχίσει να μειώνεται και η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Τότε θα μπορούμε να σχεδιάσουμε μια σταδιακή επάνοδο σε κάποιου είδους κανονικότητα. Προς το παρόν παρατείνονται τα υφιστάμενα περιοριστικά μέτρα για την προστασία από τον κορονοϊό μέχρι και τη Δευτέρα, 7 Δεκεμβρίου 2020 και ώρα 06.00 το πρωί».

Μήνυμα Μητσοτάκη;

Ο κ. Πέτσας ερωτηθείς αν θα υπάρξει μήνυμα του πρωθυπουργού την επόμενη εβδομάδα για την άρση των περιορισμών απάντησε πως «θα το δούμε όπως συλλέγουμε τα επιδημιολογικά δεδομένα». Κάποια στιγμή την επόμενη εβδομάδα, συνέχισε, θα γίνουν ανακοινώσεις για το σχεδιασμό. «Προς το παρόν όλοι πρέπει να τηρούμε τα μέτρα, να περιορίσουμε τη διασπορά, να ρίξουμε πιο γρήγορα τα κρούσματα στην Επικράτεια και στις συγκεκριμένες περιοχές που ανέφερα και είναι σε πιο δύσκολη κατάσταση, ώστε να προχωρήσουμε σταδιακά στην άρση του lockdown», συμπλήρωσε.

Lockdown δυο ταχυτήτων

Ο κ. Πέτσας ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο η άρση να γίνει σε δύο ταχύτητες με διαφορετικά μέτρα ανά περιοχή αλλά και τι θα γίνει με τα σχολεία. «Αυτή τη στιγμή είμαστε σε καθεστώς lockdown σε όλη την Επικράτεια και πρέπει όλοι να τηρούμε τα μέτρα. Την επόμενη εβδομάδα θα δούμε τα εναλλακτικά σενάρια για να προχωρήσει η σταδιακή άρση του lockdown. Μέσα σε αυτή είναι και τα σχολεία αλλά δεν είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε κάτι. Προέχει η τήρηση των μέτρων», απάντησε.

Επίταξη ιδιωτικών νοσοκομείων και στην Αττική αν χρειαστεί

Δήλωσε επίσης πως «όποιος βιάζεται σκοντάφτει», σε ερώτηση αν θα παραμείνει η υποχρέωση των μετακινήσεων με sms ενώ απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε ότι αν χρειαστεί θα γίνει και επίταξη ιδιωτικών νοσοκομείων και στην Αττική. «Πρώτα η ενίσχυση του ΕΣΥ, μετά η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, επίταξη όπου χρειάζεται και αξιοποίηση των υγειονομικών δομών των Ενόπλων Δυνάμεων. Αντιμετωπίζουμε τη χώρα ως μια υγειονομική περιφέρεια για να κερδίσουμε τη μάχη σε όλα τα μέτωπα», υπογράμμισε.

Ο κ. Πέτσας ρωτήθηκε και για το ενδεχόμενο εφαρμογής μοντέλου «ακορντεόν» στα μέτρα, και αν είμαστε έτοιμοι για εμβολιασμό από το Δεκέμβριο. «Θα κάνουμε αυτό που θα χρειαστεί. Μην προτρέχουμε», είπε ενώ ανέφερε πως σήμερα είμαστε στην ευτυχή συγκυρία πολλές εταιρείες να προχωρούν με ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια.

Εμβολιασμός μεγάλου μέρους πληθυσμού έως τέλος Ιουνίου

«Μετά τις ανακοινώσεις από της ΗΠΑ και την ΕΕ, είναι σαφές ότι μπορούμε να έχουμε ασφαλή εμβόλια τέλος Δεκεμβρίου, αρχές Ιανουαρίου όπως προβλέπει το αρχικό μας πλάνο. Αυτό το πλάνο καθίσταται κάθε μέρα ολοένα και περισσότερο ελκυστικό. Αυτός ο σχεδιασμός περιλαμβάνει πολλά εμβολιαστικά κέντρα ώστε να εμβολιάζονται πάνω από 2.100.000 συμπολίτες μας το μήνα. Να φτάσουμε έτσι κάποια στιγμή μετά το Μάρτιο σε ικανοποιητικό ποσοστό εμβολιασμού και στο σύνολο μέχρι το τέλος Ιουνίου. Μένουμε στο πλάνο μας και θα το αναπτύξουμε και πιο γρήγορα αν χρειαστεί», απάντησε.

Ειδικά για τη Β. Ελλάδα είπε μετά από σχετική ερώτηση ότι έχει γίνει ενίσχυση των ελεγκτικών δυνάμεων και πως θα ανέβει και ο διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας για το συντονισμό τους. «Έχει μεγάλη σημασία οι πολλοί που τηρούν τα μέτρα, να μην νιώθουν κορόιδα όταν λίγοι τα παραβαίνουν. Γίνονται στοχευμένοι έλεγχοι εκεί που υπάρχει διασπορά, ιδίως στους χώρους εργασίας», σημείωσε.

Είπε επίσης ότι στο δεύτερο lockdown δεν έχουμε την ίδια συμπεριφορά των πολιτών με το πρώτο καθώς υπάρχει ζήτημα κόπωσης. «Αν εξαιρέσουμε την πρώτη εβδομάδα, βλέπουμε καλύτερη συμμόρφωση και σημαντική μείωση της κινητικότητας, κάτι στο οποίο βοήθησε και η απόφαση να κλείσουν τα δημοτικά σχολεία. Αν συνεχίσουμε έτσι θα πηγαίνουμε συνεχώς προς το καλύτερο αλλά ακόμα και οι λίγοι παραβατικοί είναι ικανοί να τινάξουν στον αέρα την προσπάθεια των πολλών», υπογράμμισε.

Για το ενδεχόμενο πρόσληψης των επικουρικών γιατρών δήλωσε πως «όταν έχουμε ανακοινώσεις θα τις κάνουμε».

ΠΗΓΗ: newsit.gr

Ετικέτες: , ,

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα