Τρίτη, 19/03/2024 | 05:35

Κυβέρνηση-Κορονοϊός: Η αύξηση των κρουσμάτων καμπάνα προειδοποίησης για όλους

513 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 13/07/2020, 1:49 μμ | 0 σχόλια

 

Από την εισαγωγική τοποθέτηση από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ 

και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα  

στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών 

και των ανταποκριτών ξένου τύπου 

Η αύξηση τόσο των εισαγόμενων, όσο και των ντόπιων κρουσμάτων χτυπά καμπάνα προειδοποίησης για όλους. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις. Την Παρασκευή συγκάλεσε ευρεία τηλεδιάσκεψη στην οποία συζητήθηκε η εφαρμογή του επιχειρησιακού σχεδίου ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, επισημάνθηκε η ανάγκη προσήλωσης στην εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων και αποφασίστηκε αυστηροποίηση των μέτρων στο συνοριακό φυλάκιο του Προμαχώνα. Συγκεκριμένα:

 

 1ον. Όσοι εισέρχονται για μη ουσιώδεις λόγους, από τα μεσάνυχτα της Τρίτης προς Τετάρτη από το συνοριακό φυλάκιο του Προμαχώνα, υποχρεούνται να επιδεικνύουν αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού ελέγχου (PCR) για τον κορονοϊό, που να έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την είσοδό τους στην Ελλάδα.

 

2ον. Περιορίζεται για τους επισκέπτες της χώρας ο  ελάχιστος χρόνος συμπλήρωσης του PLF, από 48 στις 24, ώρες πριν την άφιξή τους, και

 

3ον. Αυξάνεται ο αριθμός των ελέγχων για την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων σε όλη την Ελλάδα. 

 

Ήδη από την Πέμπτη μέχρι και χθες 12 Ιουλίου διενεργήθηκαν από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας και την Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή 590 έλεγχοι σε όλη την Ελλάδα, διαπιστώθηκαν  παραβάσεις σε 63 περιπτώσεις, επιβλήθηκαν 87 πρόστιμα ύψους 51 χιλιάδων ευρώ και διοικητικές κυρώσεις αναστολής λειτουργίας 120 ημερών συνολικά. 

 

Οφείλουμε όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι θα ήταν άδικο να γίνουμε θύματα της επιτυχίας μας. Θα ήταν λάθος να υποτιμήσουμε την ατομική ευθύνη και συλλογική ωριμότητα, που δείξαμε στην πρώτη φάση της πανδημίας με αποτέλεσμα να σωθούν ζωές και  να αναδειχθεί η Πατρίδα μας σε διεθνές πρότυπο στον πόλεμο κατά του κορονοϊού. Θα ήταν κρίμα να χάσουμε τώρα το κεκτημένο που αποκτήσαμε. Αντιθέτως οφείλουμε  -όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός- να διαφυλάξουμε το κεκτημένο αυτό ως κόρην οφθαλμού. Ο κορονοϊός δεν έφυγε, αλλά  είναι εδώ και τρέφεται από τα απαράδεκτα φαινόμενα χαλάρωση. Είναι λοιπόν, επιτακτική ανάγκη, να βάλουμε φρένο στον επικίνδυνο  εφησυχασμό.

 

Σήμερα το πρωί πραγματοποιήθηκε νέα σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό, στην οποία αποφασίστηκαν τα εξής:

 

1ον. Εντείνονται οι στοχευμένοι έλεγχοι στις πύλες εισόδου της χώρας με έμφαση στο συνοριακό φυλάκιο του Προμαχώνα. Από την 1η  Ιουλίου μέχρι και την 11η Ιουλίου 2020 πραγματοποιήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας 67.797 τεστ, εκ των οποίων τα 218 ήταν θετικά. Ποσοστό μόλις 0,35%. Όμως, τα στοιχεία δείχνουν ότι τα θετικά τεστ είναι τετραπλάσια στον Προμαχώνα, από ό,τι για παράδειγμα στο Ελευθέριος Βενιζέλος. Από τα ξημερώματα της Τετάρτης θα ελέγχονται εξονυχιστικά τα αποδεικτικά έγγραφα των αρνητικών τέστ που υποχρεούνται να προσκομίζουν όσοι επιθυμούν να εισέρθουν από τον Προμαχώνα. Σε περίπτωση επίδειξης μη-αυθεντικού, πλαστού εγγράφου, θα επιβάλλονται φυσικά οι προβλεπόμενες κυρώσεις. 

 

2ον. Ενισχύονται οι έλεγχοι στις πύλες εισόδου από την Αλβανία. Ήδη, το Σαββατοκύριακο έγιναν 1.011 στοχευμένοι έλεγχοι στο συνοριακό φυλάκιο της Κακαβιάς και θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες και στην Κρυσταλλοπηγή. 

 

3ον. Όπως είχαμε προαναγγείλει, ανοίγουμε τις απευθείας πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο από τις 15 Ιουλίου. Επιπλέον, ανοίγουμε τις απευθείας πτήσεις από τη Σουηδία από τις 22 Ιουλίου 2020. Παράλληλα, ανάλογα με την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως για παράδειγμα οι Η.Π.Α., εξετάζεται το άνοιγμα των απευθείας πτήσεων από τέλος Ιουλίου 2020, με την υποχρέωση επίδειξης αρνητικού αποτελέσματος μοριακού ελέγχου (PCR) για τον κορονοϊό, που θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την είσοδο στην Ελλάδα.

 

4ον. Επειδή η καμπάνα κινδύνου δεν χτυπάει μόνο για τις αφίξεις από το εξωτερικό, αλλά και για τα φαινόμενα χαλάρωσης στο εσωτερικό, ζητήθηκε από την Επιτροπή των Λοιμοξιολόγων να εξεταστεί στη σημερινή της συνεδρίαση η άμεση απαγόρευση των πανηγυριών και λοιπών μαζικών εκδηλώσεων μέχρι, τουλάχιστον, τέλος Ιουλίου. 

 

Η Κυβέρνηση παρακολουθεί συνεχώς τις εξελίξεις, συνομιλεί με τους ειδικούς και θα λαμβάνει οποιαδήποτε μέτρα χρειάζονται.

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα