Παρασκευή, 19/04/2024 | 20:55

Μείζονος σημασίας η υπογραφή της συμφωνίας οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών Ελλάδας- Ιταλίας

623 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 11/06/2020, 4:32 μμ | 0 σχόλια

 

 

Από την εισαγωγική τοποθέτηση από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ 

και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα  

στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών 

και των ανταποκριτών ξένου τύπου 

 

 

 

Α. Για τη συμφωνία οριοθέτησης Θαλασσίων Ζωνών μεταξύ Ελλάδας – Ιταλίας 

 

Μείζονος σημασίας εξέλιξη συνιστά η υπογραφή της συμφωνίας οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ιταλία. Είναι, μάλιστα, θετικό το γεγονός ότι -στην πλειονότητά του- ο πολιτικός κόσμος, επικροτεί, υιοθετεί και στηρίζει τη συμφωνία. Γίνεται, δηλαδή, καθολικά αποδεκτό ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική συμφωνία, μια ιστορικής σημασίας εξέλιξη για την Πατρίδα μας.

 

Η συμφωνία -όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- αίρει με γόνιμο τρόπο, μία εκκρεμότητα 40 ετών. Βασίζεται στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και ειδικότερα της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Συνιστά υπόδειγμα συνεργασίας και σχέσεων καλής γειτονίας. Συμβάλλει καθοριστικά στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή μας. Η συμφωνία επιβεβαιώνει το δικαίωμα των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες, υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, καθώς και τη μέση γραμμή της συμφωνίας του 1977 για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας μεταξύ Ελλάδας-Ιταλίας ως οριογραμμή της ΑΟΖ των δύο χωρών.

 

Σημειώνεται ότι η συμφωνία συνοδεύεται από την Κοινή Δήλωση Ελλάδας και Ιταλίας για τους πόρους της Μεσογείου, που εκφράζει την προσήλωση των δύο μερών στην ισόρροπη και βιώσιμη διαχείριση των πόρων αυτών. Συνοδεύεται, επίσης, από Κοινή Γνωστοποίηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την αλιευτική πολιτική, στην οποία γίνεται ρητή αναφορά στο δικαίωμα και την προοπτική επέκτασης της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ν.μ. Η συμφωνία αποδεικνύει παράλληλα τη σταθερή επιδίωξη της χώρας μας για οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με όλους τους γείτονές μας, στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και ειδικότερα της  Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982.  Δείχνει το δρόμο που επιλέγει η Ελλάδα. Και το δρόμο αυτό είναι επιτέλους η ώρα να ακολουθήσουν και οι γείτονές μας.

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα