Τετάρτη, 24/04/2024 | 08:14

Ένα μήνα μετά την άρση του lockdown, η επιδημιολογική εικόνα παραμένει καλή

593 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 11/06/2020, 6:55 μμ | 0 σχόλια

 

 

Από την εισαγωγική τοποθέτηση από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ 

και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα  

στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών 

και των ανταποκριτών ξένου τύπου 

 

Β. Στον δρόμο για την «νέα κανονικότητα»

 

Στο μεταξύ, η χώρα συνεχίζει με προσεκτικά βήματα την πορεία για τη «νέα κανονικότητα». Ένα μήνα μετά την άρση του lockdown, η επιδημιολογική εικόνα παραμένει καλή. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ο βασικός δείκτης που παρακολουθούν οι ειδικοί, ο R0, είναι χαμηλότερα από το επίπεδο στο οποίο βρισκόταν την ώρα που αποφασίζαμε την άρση του  lockdown. Παρόλα αυτά, κανένας δεν μπορεί εφησυχάζει. Και προφανώς δεν εφησυχάζει η Κυβέρνηση. 

 

Τα φαινόμενα συγχρωτισμού, προκαλούν εύλογη ανησυχία σε όλους. Ξέρουμε, άλλωστε όλοι ότι ο ιός εξακολουθεί να είναι εδώ, να υπάρχει και να καραδοκεί. Ξέρουμε ότι αν χαλαρώσουμε, θα το πληρώσουμε. Και αυτό, μετά από τόσες προσπάθειες, θα είναι άδικο για όλους. Εστιάζουμε, τώρα, αφενός στο ενδεχόμενο εισαγόμενων κρουσμάτων από την ώρα που η χώρα θα ανοίξει τις πύλες της στον τουρισμό και αφετέρου στις ενδεχόμενες τοπικές εστίες. Είτε αυτές αφορούν μια περιοχή (μια γειτονιά, ένα νησί, ένα Νομό) είτε αφορούν μια δομή (ένα σχολείο, ή οτιδήποτε άλλο). Εντείνουμε τους ελέγχους παντού και προετοιμαζόμαστε για όλα.

 

Σε ό,τι αφορά ενδεχόμενες τοπικές εστίες, δρούμε τοπικά με αποφασιστικότητα. Για παράδειγμα, στην περιοχή της Ξάνθης, κλείσαμε ήδη τέσσερα σχολεία. Ταυτόχρονα προχωρούμε σε συγκεκριμένες δράσεις για την οργάνωση του Συστήματος Υγείας ενόψει των αυξημένων αναγκών σε περιφερειακό επίπεδο, που θα προκαλέσει η άφιξη επισκεπτών σε τουριστικούς προορισμούς της χώρας. Σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν από το Υπουργείο Υγείας και την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας αύριο το μεσημέρι. 

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα