Πέμπτη, 25/04/2024 | 00:01

Δήμος Πρέβεζας-Λαϊκή Συσπείρωση : Το παραλιακό μέτωπο δεν προσφέρεται για «φαραωνικά έργα»

463 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 21/06/2020, 8:43 μμ | 0 σχόλια

 

 

Το Σάββατο 20.6 πραγματοποιήθηκε από τη Λαϊκή Συσπείρωση Πρέβεζας δράσεις για την ανάδειξη ζητημάτων που ταλανίζουν το παραλιακό μέτωπο της πόλης μας. Οι δράσεις περιελάμβαναν ποδηλατοπορεία στο παραλιακό μέτωπο και ομιλία στο βοτανικό κήπο. Την ομιλία άνοιξε ο Σταύρος Αμάραντος, με πολιτική τοποθέτηση σχετική με το νέο Νομοσχέδιο για το Περιβάλλον και πως αυτό ευνοεί τα επιχειρηματικά συμφέροντα σε σχέση με το παραλιακό μέτωπο. Εν συνεχεία η Σαρρή Ελισάβετ, παρουσίασε τις θέσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης για το παραλιακό μέτωπο. Τη συζήτηση συντόνιζε ο Κωνσταντίνος Κύρλας. Στην ομιλία έγιναν παρεμβάσεις από σωματεία, φορείς και δημότες προκαλώντας ένα γόνιμο διάλογο. Το λόγο επίσης πήραν ο Στ. Βλάχος, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Παντοκράτορα και εκλεγμένος με τη Λα.Συ. ο Χρ. Κυριαζής, εκλεγμένος με τη Λα.Συ. σε θέματα που αφορούν τον αθλητισμό, ο Κ. Καλέντζης, εκπρόσωπος του πολιτιστικού συλλόγου Αγ. Γεωργίου, ο Γ. Τσώλης εκπρόσωπος του συλλόγου ελευθέρων αλιέων Πρέβεζας και ο Τρ. Μπομποτσάρης μέλος 5μελους 2ου Λυκείου Πρέβεζας.

Το παραλιακό μέτωπο αποτελεί λαϊκή περιουσία και ως τέτοια θα την υπερασπιστούμε. Η περιοχή χρήζει ολοκληρωμένη προσέγγιση, ταυτόχρονα φυσική, κοινωνική, πολιτισμική, οικονομική ανάπτυξη όλου του παραθαλάσσιου μετώπου. Ένα χωροταξικό, πολεοδομικό και αρχιτεκτονικό σχέδιο διαχείρισης της περιοχής με ήπιες δράσεις, σωστή διαχείριση του πράσινου, της ανθρώπινης δραστηριότητας και της κυκλοφορίας στην περιοχή με γνώμονα τη φύση και την ανθρώπινη κλίμακα. Όχι μόνο αποσπασματικά έργα για περιστασιακά «μπράβο» και άλλα επικοινωνιακά πολιτικά τρικ. Οι θέσεις μας είναι προσανατολισμένες στη βελτίωση της ποιότητας ζωής, στην κοινωνική πρόνοια και στην προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος. Ο δημόσιος χώρος αποτελεί συστατικό στοιχείο της πόλης για την εξασφάλιση της ποιότητας της ζωής και της κοινωνικότητας των κατοίκων, αποτυπώνει την βασική της δομή, αποτελεί την εικόνα της στην πρόσληψη και κατανόηση του περιβάλλοντός της. Είμαστε ενάντια στην πολιτική των τελευταίων δημοτικών αρχών και της κυβέρνησης οι οποίες αποβλέπουν το παραλιακό μέτωπο της πόλης μας ως περιοχή ανάπτυξης επιχειρηματικών συμφερόντων με εργαλείο τους το νέο Νομοσχέδιο για το Περιβάλλον. Όλη η αστική ακτογραμμή από το Ψαθάκι έως και τον συνοικισμό της Δροσιάς χρήζει ολοκληρωμένη και συνάμα ήπιων δράσεων διαχείριση προκειμένου να προσφερθεί από το Δήμο μας ως κοινωνικό αγαθό που θα εξυπηρετεί κάθε λαϊκή ανάγκη. 

Ο Προμαχώνας της Βρυσούλας, ένας χώρος σήμερα αρκετά υποβαθμισμένος, θα πρέπει να αποτελέσει πολιτιστικό πόλο έλξης και εφόσον αναβαθμιστεί, κατέχει τα πλεονεκτήματα ώστε να γίνει υπαίθριος χώρος πολιτιστικών δρώμενων. Το ίδιο το μνημείο θα πρέπει να ενταχθεί σε δίκτυο πεζοδρομήσεων και ποδηλατοδρόμων που θα περιλαμβάνει όλες τις οχυρώσεις τις πόλης.

 Ο Αμβρακικός κόλπος ο οποίος αποτελεί πηγή πλούτου και ανάπτυξης όχι μόνο τοπικά αλλά και ευρύτερα, αργοπεθαίνει. Ενώ θα έπρεπε να υπάρχει μια ισορροπία της ανθρώπινης παρουσίας και της προστασίας του περιβάλλοντος έχει επιλεγεί τα τελευταία χρόνια ένα μοντέλο ανάπτυξης που  στο όνομα του κέρδους και της μη ύπαρξης μέτρου έχει διαταράξει όλο το φυσικό οικοσύστημα. Το λιμάνι όπως κατασκευάσθηκε δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα. Αντί για πλωτά μπλοκ ώστε να βοηθούν τη ροή των υδάτων κατασκευάστηκαν τσιμεντένια κτίρια. 

Η υποβάθμιση του εμπορικού λιμανιού της πόλης έναντι τη νέας τουριστικής Μαρίνας μας βρίσκει αντίθετους. Είμαστε υπέρ της συνύπαρξης και των δύο αυτών χρήσεων. Το εμπορικό λιμάνι θα πρέπει να στηριχθεί και να εκσυγχρονιστεί με έργα υποδομής και εξοπλισμό ώστε να μηδενίζεται η όποια ρύπανση. Είμαστε ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του τουριστικού λιμένα γιατί θα μπορούσε να υπάρξει με διαχείριση καθαρά από το δημοτικό λιμενικό ταμείο. Υπάρχει όμως ένας συνολικός σχεδιασμός από την κυβέρνηση και το κεφάλαιο για σταδιακή ιδιωτικοποίηση λιμενικών υποδομών. Περπατώντας στη προβλήτα του παλιού Λιμανιού, εμφανές είναι το πρόβλημα της κατάρρευσης των κρηπιδωμάτων. Η σημερινή κατάσταση και η σταδιακή υποχρηματοδότηση υποβαθμίζει την περιοχή. 

Εν συνεχεία η περιοχή γνωστή και ως Παλαιοσάραγα στο διάβα του χρόνου αποτέλεσε Κάστρο Μπούκας, «Σεράγια Αλή Πασσά», Ιαματική Πηγή και πρώην Στρατόπεδο. Σύμφωνα με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, ο χώρος είναι χαρακτηρισμένος Κοινόχρηστος χώρος Πρασίνου στο μεγαλύτερο τμήμα του και Τουρισμό – Αναψυχή στην νότια άκρη του. Η οποιαδήποτε πρόθεση οικοπεδοποίησης της περιοχής προς όφελος μιας στρεβλής έννοιας ανάπτυξης μας βρίσκει αντίθετους. Η επιχείρηση που είχε γίνει κατά το παρελθόν για τη δημιουργία 5άστερων ξενοδοχείων καταδεικνύει τις προσπάθειες της τοπικής διοίκησης, της κυβέρνησης και του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για υπερεκμετάλλευση της περιοχής προς όφελος του κέρδους. Η πρόταση αυτή, θα επιφέρει αλλοίωση της παραλιακής ζώνης, του φυσικού και ιστορικού περιβάλλοντος και ουσιαστικά την αποκοπή των κατοίκων της Πρέβεζας από την ελεύθερη πρόσβασή τους εκεί. 

Η ύπαρξη των ιαματικών λουτρών δίνατε να αποτελέσει έναυσμα για προσέλκυση εναλλακτικού τουρισμού με καθαρά έσοδα για το Δήμο. Ζητάμε τη δημιουργία ενός σύγχρονου Θερμαλιστικού κέντρου με τήρηση των υγειονομικών κανόνων του οποίου τη λειτουργία θα έχει αποκλειστικά ο Δήμος και τη δημιουργία ενός μικρού μουσείου καθώς σώζεται ακόμα το χαμαμ του Αλή Πασά. Είμαστε κάθετα αντίθετοι στη διαχείριση των Ιαματικών λουτρών μέσω ΣΔΙΤ. Βασικό ζήτημα επίσης είναι η προστασία των ίδιων των ιαματικών πηγών. 

Στο ζήτημα του θερινού κινηματόγραφου διαπιστώνετε δυσλειτουργία με το Δημοτικό Κηποθέατρο. Η εσκεμμένη αδράνεια στο ζήτημα υποβαθμίζει ένα κεφάλαιο ανάπτυξης πολιτισμού οδηγώντας σε ιδιωτικοποίηση το θέμα της λειτουργίας του κινηματογράφου.  

Η περιοχή της Κυανής Ακτής αποτελεί το σημαντικότερο πνεύμονα πρασίνου για την πόλη της Πρέβεζας. Θέλουμε να τονίσουμε τη μεγάλη σημασία που έχει μία ολοκληρωμένη χωροταξική και αρχιτεκτονική ανάπλαση όλης της ευρύτερης περιοχής ως πνεύμονας πρασίνου, πολιτισμού, αναψυχής, αθλητισμού και παιχνιδιού για παιδιά και μεγάλους με δίκτυο πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων. Ο δημόσιος χαρακτήρας των χώρων αυτών πρέπει να διαφυλαχθεί και να αποδοθούν στο λαό της περιοχής για ελεύθερη και δωρεάν χρήση. 

Κυρίαρχο πρόβλημα στην περιοχή αποτελεί η διέλευση οχημάτων. Πρότασή μας είναι η δημιουργία δικτύου πεζόδρομων και ποδηλατόδρομων καθώς και η εξυπηρέτηση της περιοχής από δημοτική αστική συγκοινωνία.

Οι στοιχειώδεις υποδομές στην ευρύτερη περιοχή πρέπει να αποκατασταθούν. Απαραίτητες είναι επιπλέον δεντροφυτεύεις, η προσθήκη μικρών καλαθιών απορριμμάτων, αποδυτηρίων και των ντουζ, ξύλινων οικίσκων, υπαίθριων τραπεζοκαθίσμάτων και δημιουργία προσβάσεων ΑΜΕΑ. Η πλαζ της Κυανής Ακτής, η πιο προσιτή στην πόλη, παρακμάζει ηθελημένα από το Δήμο και δεν έχει δεχτεί καμία παρέμβαση στις υποδομές που θα όφειλε να είχε.  

Το έργο «Προστασία «Κυανής Ακτή» από την επαπειλούμενη διάβρωση», ξεκίνησε αλλά δεν ολοκληρώθηκε. Οι πρόβολοι-μπαστούνια έχουν απολέσει πλέον το ρόλο τους και χρίζουν άμεσης αποκατάστασης. Εάν δεν αναταχθούν οι λίθοι η παραλία κάθε χρόνο θα χάνει τμήμα της και θα χρίζει ξανά διαμόρφωσης. Ζητάμε οριστική πλέον αντιμετώπιση του προβλήματος της ακτής που χάνει συνεχώς έδαφος.

Οραματιζόμαστε έναν ενιαίο σχεδιαστικά χώρο άθλησης για όλες τις δραστηριότητες στην περιοχή. Η αντιμετώπιση των χώρων αυτών θα πρέπει να μη γίνετε αποσπασματικά αλλά να υπακούει σε μια ολοκληρωμένη αρχιτεκτονικά αντιμετώπιση. Οι εικόνες εντός του δημοτικού κολυμβητήριου είναι ντροπιαστικές για ένα δημοτικό χώρο που υπό άλλες συνθήκες θα πρέπει να αποπνέει δυναμική και ζωντάνια και να χτυπά ο αθλητικός παλμός της πόλης μας. Το Δημοτικό Κολυμβητήριο αποτελεί μια ακόμα «μαύρη τρύπα» στην περιοχή. Ο χώρος πρέπει να φυλάσσετε και να συντηρείται από μόνιμο προσωπικό και να λειτουργεί όλη τη διάρκεια του χρόνου. 

Επίσης σημαντικό μνημείο το κάστρο του Αγ. Γεωργίου δεν νοείται να έχει λουκέτο. Η διεκδίκησή του και η απόδοσή του στο πρεβεζάνικο λαό τίθεται άμεσης σημασίας χωρίς καμία ανταλλαγή. Χρίζει άμεσους καθαρισμούς, αποκατάσταση των τοιχοποιιών και ανάδειξή του μέσω της χρήσης. 

Οι παιδικές χαρές τόσο σε όλο το Δήμο όσο και στην περιοχή δεν είναι σε λειτουργία με υπευθυνότητα του Δήμου. Ελλείψεις, κακοτεχνίες και ανύπαρκτη συντήρηση. Η παιδική χαρά στο Κηπόθεατρο έχει λουκέτο, στη γειτονιά του Αγ. Γεωργίου είναι ασυντήρητη χρόνια, στον Παντοκράτορα η πόρτα έχει βανδαλιστεί. Ζητάμε τη διενέργεια άμεσων παρεμβάσεων από το Δήμο για την επισκευή και πιστοποίηση βάση ΕΛΟΤ και τη δημιουργία νέων σύμφωνα με τον υπάρχοντα σχεδιασμό του Γ.Π.Σ.

Εν συνεχεία, το κάστρο του Παντοκράτορα για το οποίο έχουμε κάνει κατά καιρούς παρεμβάσεις, έχει παραχωρηθεί προς χρήση στο Δήμο εδώ και χρόνια.  Μελέτες υπάρχουν οι οποίες δεν έχουν αξιοποιηθεί. Ήδη τα τελευταία χρόνια η είσοδος στο μνημείο λόγω της κακής διατήρησης του κρίθηκε απαγορευτική. Ζητάμε την άμεση αποκατάσταση και ανάδειξη του μνημείου μέσω μια πολυλειτουργικής χρήσης. Ένα ακόμα μνημείο που κουβαλά στο διάβα του μεγάλο κομμάτι της τοπικής ιστορίας καταρρέει έρμαιο της κρατικής υποχρηματοδότητησης και της αδιαφορίας των αρχών.

Ο οικισμός του Παντοκράτορα, το ομορφότερο μπαλκόνι της πόλης μας, διαθέτει ένα από τους ομορφότερους πεζόδρομους. Επιτακτική ανάγκη για λόγους ασφαλείας κρίνεται η αποκατάσταση των μπετονένιων κιγκλιδωμάτων και των κιγκλιδωμάτων στις σκάλες. Επεμβάσεις πρέπει να γίνουν τόσο στην πλαζ όσο και στο αλιευτικό καταφύγιο.

Στο δάσος της Παργινόσκαλας όπως και το Κάλ-Μπαμπα έχει επιχειρηθεί μέσω του Ταμείο Εθνικής Άμυνας εκποίηση των δύο αυτών ζωτικών χώρων θεωρώντας ότι ο Στρατός έχει τον κύριο λόγο. Καταρχήν καταγγέλλουμε την μέχρι σήμερα νωχελική στάση του Δήμου μας στη διεκδίκηση των χώρων αυτών. Την περίοδο 84-88, επί δημαρχία Γιαννούλη, μετά από συνεχεία αγωνιστικές κινητοποιήσεις του Δήμου η χρήση του πεδίου βολής καταργήθηκε, οι χώροι καθαρίστηκαν, δενδροφυτεύτηκαν και διανοίχτηκαν διαβάσεις προς την ακτή. Αν και ο Δήμος τότε διώχθηκε ποινικά εν συνεχεία αθωώθηκαν. Πρόσφατα είδαμε ξανά τις μπουλντόζες του Στρατού να επεμβαίνουν στους χώρους αυτούς, ενώ η όποια επέμβαση θα έπρεπε να γίνει από τον Δήμο. Τι συμβολίζει η παρουσία του στρατού ξανά στους χώρους αυτούς; Το Δάσος της Παργινόσκαλας είναι καταχωρημένο στο κτηματολόγιο ως Δημόσιο Κτήμα, στο ΓΠΣ έχει χαρακτηρισθεί ως δασική έκταση, η ευρύτερη περιοχή εμπίπτει στις διατάξεις προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, του τοπίου, του αιγιαλού και της παραλίας και εν τέλει ο χώρος αυτός είναι αναπόσπαστα δεμένος με την ιστορία και τους αγώνες της πόλης μας, για λευτεριά και κοινωνική δικαιοσύνη.

Η θέσεις μας είναι ξεκάθαρες. Το παραλιακό μέτωπο δεν προσφέρεται για «φαραωνικά έργα». Οι μελέτες υπάρχουν και χρειάζονται επικαιροποιηση, όχι όμως ως άλλοθι για νέους βανδαλισμούς. Ζητάμε την διεκδίκηση μόνιμων θέσεων εργασίας στις δομές του Δήμου ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στις ανάγκες που προαναφέρονται και να επαναλειτουργήσουν. 

           Για μας η έννοια της Ανάπτυξης περιέχει στον πυρήνα της ένα Αξιακό Σύστημα με βασικούς άξονες, τον Άνθρωπο, την Κοινωνική Δικαιοσύνη και Πρόνοια, την Ποιότητα Ζωής, τον σεβασμό στη φύση και την πολιτιστική κληρονομιά μας! Για μας ανάπτυξη είναι το πράσινο, το τοπίο, τα μνημεία και η ιστορία του τόπου μας.

Η εσκεμμένη εγκατάλειψη που επιχειρείται των προαναφερθέντων χώρων του τόπου μας θα μας βρει απέναντι. Το περιβάλλον μας, φυσικό και ανθρωπογενές δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως εμπόρευμα και κερδοφόρα διέξοδο στις κάθε φορά επενδυτικές επιλογές των μεγάλων. Διεκδικούμε τους χώρους ελεύθερους, δημόσιους και αναβαθμισμένους ώστε να προσφερθούν σε κάθε δημότη ως κοινωνικό αγαθό από το Δήμο μας και η ίδια  η πόλη να μπορέσει να «ανασάνει». Αυτή η πόλη ανήκει σε εμάς και στις επόμενες γενιές που θέλουν και δικαιούνται να ζουν με υγεία σε ένα Περιβάλλον καθαρό και αμόλυντο και όχι δηλητηριασμένο από τα κάθε είδους αρπακτικά.

 

Πρέβεζα, 21.06.2020

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα