Παρασκευή, 26/04/2024 | 21:05

Πρέβεζα : O Κώστας Καλέντζης κάνει λόγο για απρεπείς και προσβλητικές εκφράσεις εναντίον του

814 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 23/06/2020, 1:32 πμ | 0 σχόλια

 

 

Το Σάββατο 21/6/20 στον όμορφο αναβαθμισμένο χώρο του Βοτανικού κήπου ο Σύλλογος Αγίου Γεωργίου κλήθηκε από το μέλος της Δημοτικής παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» Θεόδωρο Ζήση στη συζήτηση για το παραλιακό μέτωπο. Ο σύλλογος εκπροσωπήθηκε από εμένα τον Κώστα Καλέντζη.

Μετά τις ομιλίες στελεχών της Δημοτικής παράταξης έγινε τοποθέτησή μου που εν συντομία αναφέρθηκα στις πάγιες θέσεις του Συλλόγου που αφορούν το παραλιακό μέτωπο σε γειτνίαση με τον οικισμό μας. Στο προφίλ του συλλόγου στο fb αναφέρονται επιγραμματικά οι θέσεις μας.

Ως Δημότης έκανα και μερικές προσωπικές τοποθετήσεις πχ για τη σύνδεση το καλοκαίρι του ιστορικού κέντρου με τις πλαζ της πόλης με συνεχείς διαδρομές Πρέβεζα-Κυανή-Παντοκράτορας-Αλωνάκι του τρένου της πόλης. Στο τέλος κατέθεσα και τη διαχρονική μου άποψη για τη θέση του παραδοσιακού παιγνιδιού «αμπαλί».

Πριν επιγραμματικά αναφερθώ στην τοποθέτησή μου παρακαλώ τους διοργανωτές ή δημοσιογράφους αν έγινε εγγραφή, να δημοσιοποιήσουν την ομιλία μου.

Αρχικά έκανα μια ιστορική αναδρομή για την αναβίωση αυτού του παιγνιδιού από εμένα και κάποιους ακόμα γείτονες και φίλους μου. Το γεγονός αυτό υπογραμμίζει την ευαισθησία μου γι’αυτό το παιγνίδι που πλέον συνιστά ένα κομμάτι από την πολιτιστική ταυτότητα της πόλης μας. Εκθείασα την σημερινή ανάπτυξη του παιγνιδιού που έγινε πανελληνίως και όχι μόνο γνωστό.
Στο σημείο αυτό, κατέθεσα την διαχρονική μου άποψη για την ασυμβατότητα του παιγνιδιού με το συγκεκριμένο χώρο. Και πρότεινα τη μετακίνησή του σε άλλο χώρο στον οποίο θα αναβαθμιστεί αυτή η δραστηριότητα. Για να τεκμηριώσω τη διαχρονικότητα της θέσης μου υπενθυμίζω ότι την περίοδο 2002-03 που θήτευα στο Δήμο και ως Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου είχαμε μεταφέρει το παιγνίδι στη θέση μεταξύ πάρκινγκ και δημοτικού καφενείου-κινηματογράφου.
Η θέση μου για την μετακίνηση στηρίζονταν στο παρακάτω σκεπτικό: Η λειτουργία του Δημοτικού κινηματογράφου παρεμποδίζεται από τις εκδηλώσεις στο κηποθέατρο. Επειδή στο διάστημα της Δημαρχίας Κλάπα 2002-05 πραγματοποιήθηκαν εξαιρετικές εκδηλώσεις μέσα στο κάστρο του Αγίου Γεωργίου (καταπληκτικός χώρος) πρότεινα ο κινηματογράφος να μετακινηθεί στο χώρο του κάστρου Αγίου Γεωργίου και το αμπαλί να μετακινηθεί στο μεγάλο χώρο του κινηματογράφου. Είναι ένας εξαιρετικός χώρος προστατευμένος το χειμώνα με το πάρκινγκ δίπλα, με τουαλέτες και το σπουδαιότερο θα μπορούσαν να γίνουν εξέδρες για την προσέλκυση περισσότερων δημοτών για την άνετη παρακολούθηση.

Με την τοποθέτησή μου, από τη μεριά του χώρου του αμπαλί σηκώθηκε μια μεγάλη βοή με γιουχαΐσματα, κραυγές, φασαρία που αναστάτωσαν τη συνέλευση και μετακινήθηκαν επιθετικά άνθρωποι από δύο κατευθύνσεις που μας φόβισαν. Η Δημοκρατία στο απόγειο. Δεν δίστασα στιγμή και πήγα στο χώρο του αμπαλί. Δεν μπορούσα να φανταστώ τέτοιες εντάσεις και κραυγές σε βάρος μου από ανθρώπους της εκπαίδευσης και ανθρώπους που θήτευσαν σε υψηλά πολιτικά αξιώματα. Από κάποιους υπήρξαν και απρεπείς ή προσβλητικές εκφράσεις.  Η συμπεριφορά μου απέναντι τους υπήρξε ήπια και πολιτισμένη και προσπάθησα να τους πίσω ότι ο στοιχειώδης σεβασμός στη δημοκρατία επιβάλλει σεβασμό στην αντίθετη άποψη και αντιπαράθεση επιχειρημάτων. Αυτή μου η στάση έχει εκλειφθεί ως αίτημα συγνώμης και γράφτηκε και στο διαδίκτυο. Είναι ανάξιο σχολιασμού.

Αξίζει να αναφέρω ότι πριν από λίγες μέρες, έγινε στον ίδιο χώρο συνεδρίαση της Δημοτικής Ενότητας Πρέβεζας, παρουσία του Δημάρχου και του Προέδρου ΔΣ, στην οποία κληθήκαμε ως σύλλογος. Κατέθεσα την πρότασή μου για το αμπαλί με το ίδιο σκεπτικό σε ένα πολιτισμένο διάλογο που προάγει τη Δημοκρατία μας. Ο Δήμαρχος κος Γεωργάκος με ένα ενδιαφέρον σκεπτικό, ακύρωσε τη δυνατότητα μεταφοράς του αμπαλί στο χώρο του κινηματογράφου. Αντιλαμβανόμενος απόλυτα τη δυσλειτουργία του σινεμά εξαιτίας της γειτνίασης με το κηποθέατρο, εξέφρασε ως σκέψη του την πρόθεση μεταφοράς του χώρου των εκδηλώσεων στην περιοχή της Όπερας του νερού πλάι στο κάστρο της Βρυσούλας. Έτσι απρόσκοπτα θα λειτουργεί το σινεμά.

Αυτό δεν αναιρεί τη δική μου σταθερή άποψη για μετακίνηση του αμπαλί. Ίσως στο χώρο του κηποθέατρου αν μετακινηθούν οι εκδηλώσεις σε άλλο χώρο.

Κλείνοντας το δημοσίευμα, θέλω να εκφράσω τη λύπη μου γι΄αυτές τις συμπεριφορές ανθρώπων που υπηρετούν κατά μια εκδοχή τον πολιτισμό της πόλης.

Για τους νέους ανθρώπους (κάποιοι ήταν μαθητές μου) έχω να πω ότι στη ζωή όλοι πορευόμαστε με λάθη. Ας γίνει το λάθος τους μάθημα για να διορθώσουν στο καλύτερο την συμπεριφορά τους. Και να ξέρουν ότι στη Δημοκρατία σε άλλη άποψη αντιπαραθέτεις τη δική σου με πολιτισμένο τρόπο καταθέτοντας τα επιχειρήματά σου. Για τους μεγαλύτερους έχω να πω ότι μάλλον είναι αργά για να διορθωθούν.

Υγ1

Αναρτήθηκε σχόλιο στο Facebook ότι “καταφέρθηκα κατά του αμπαλί». Επειδή αυτό συνιστά ακραία παραπληροφόρηση έως συκοφαντία, περιμένω από τον υπεύθυνο του σχολίου μια δημόσια συγνώμη.

Υγ2

Παίκτες στο αμπαλί «μάλλον αστοί (το λέω με ειρωνεία)», φίλοι (υποτίθεται) και π. μαθητές μου, διανύοντας τα τελευταία σκαλοπάτια της κοινωνικής αναλγησίας έφθασαν στο σημείο να χλευάσουν την ταπεινή καταγωγή μου. ΝΤΡΟΠΗ ΤΟΥΣ

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα