Παρασκευή, 29/03/2024 | 01:25

Πρέβεζα : Άνοιγμα σχολείων σημαίνει ότι θα τηρηθούν όλοι οι όροι Ασφάλειας-Υγιεινής

625 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 10/05/2020, 12:58 μμ | 0 σχόλια

 

 

Άνοιγμα των σχολείων σημαίνει ότι  

ΜΕ ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗΡΗΘΟΥΝ

ΟΛΟΙ ΟΙ ΟΡΟΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ – ΥΓΙΕΙΝΗΣ και ΙΣΟΤΙΜΗΣ ΜΟΡΦΩΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ.

Οι ανακοινώσεις του Υπουργείου Παιδείας, για το άνοιγμα των σχολείων, μας προβληματίζουν και οι ανησυχίες μας είναι πολλές γιατί  βιώνουμε τα προβλήματα των σχολείων: έλλειψη καθαριότητας, ανεπαρκείς κτιριακές υποδομές, εκπαιδευτικά κενά.

Το σημαντικότερο είναι  οι ΟΡΟΙ που θα ανοίξουν τα σχολεία. Με ευθύνη του Υπουργείου πρέπει να εξασφαλιστούν όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις προκειμένου να ανοίξουν με ασφάλεια τα  σχολεία χωρίς να μετακυλίεται το κόστος και η ευθύνη σε γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς.  

Αυτά είναι τα σοβαρά ζητήματα προτεραιότητας και όχι το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που εν μέσω πανδημίας, πέραν όλων των άλλων, προβλέπει και αύξηση των μαθητών στις αίθουσες.

Τα  αιτήματα  μας   για  το  άνοιγμα  των σχολείων:

 

  • Με ευθύνη του κράτους τα σχολεία να πληρούν όλες τις συνθήκες υγείας και ασφάλειας. Μόνιμο προσωπικό καθαριότητας, μέσα προστασίας (πχ αλκοολούχα διαλύματα, απολυμάνσεις, μάσκες, γάντια, υλικά καθαριότητας), νοσηλευτικό προσωπικό και προσωπικό φύλαξης σε όλα τα σχολεία. 
  • Αλλαγή του θεσμικού καθεστώτος ώστε να υπάρχει καθαριότητα κατά τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου. Ειδικά τώρα με την πανδημία, φάνηκε η αναγκαιότητα για μόνιμο και επαρκές προσωπικό καθαριότητας στα σχολεία καθ όλη τη λειτουργία τους. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού καθαριότητας
  • Να υπάρξει μέριμνα για την ισότιμη συμμετοχή των παιδιών στο σχολείο. Ενίσχυση του ολοήμερου σχολείου για τους γονείς που εργάζονται και δεν μπορούν τα παιδιά να τα φυλάξουν οι παππούδες και οι γιαγιάδες. 
  • Να τηρηθούν όλοι οι όροι που θα εξασφαλίζουν την υγιεινή και ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών κατά τις Πανελλαδικές εξετάσεις.
  • Να υπάρξει ειδική μέριμνα για  την κάλυψη της ύλης που δεν διδάχθηκε όσο τα σχολεία έμειναν κλειστά. Αυτό απαιτεί σχεδιασμό για τη φετινή αλλά και την επόμενη σχολική χρονιά. Απαιτούμε, μαζικές προσλήψεις μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων εκπαιδευτικών.
  • Δωρεάν ηλεκτρονικά μέσα σε όλους τους μαθητές για να συνεχιστεί ισότιμα και απρόσκοπτα η τηλεκπαίδευση
  • Ειδικά μέτρα για τη στήριξη των μαθητών των Ειδικών Σχολείων 
  • Ειδικά μέτρα για ομαλή ψυχοκοινωνική μετάβαση των μαθητών στην εκπαιδευτική μορφωτική διαδικασία. Χρειάζεται να βοηθηθούν τα παιδιά να κατανοήσουν ότι δεν έκαναν διακοπές, αλλά απότομα διακόπηκε και άλλαξε η καθημερινότητά τους. Χρειάζεται να στηριχτούν ολόπλευρα οι μαθητές, ειδικά οι μαθητές που βλέπουν να αλλάζει απότομα και η ζωή όλης της οικογένεια από τις συνέπειες της πανδημίας (απολύσεις, μειωμένο εισόδημα). Είναι ευθύνη του κράτους να αντιμετωπιστούν ζητήματα ψυχοκοινωνικής στήριξης των μαθητών (σχολικοί ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί). Προσλήψεις σχολιάτρων που θα ελέγχουν την υγεία των μαθητών. 
  • Σχολικά κτίρια που να πληρούν τις συνθήκες υγιεινής για μαθητές και εκπαιδευτικούς αλλά και τις συνθήκες ασφάλειας. 
  • Στην άδεια ειδικού σκοπού που πήραν οι γονείς να μην χρεωθεί καμία ημέρα από την κανονική τους άδεια.

 

 

Σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων: 1ου Δημοτικού Σχολείου Πρέβεζας,                     4ου Δημοτικού Σχολείου Πρέβεζας, Δημοτικού Σχολείου Καναλίου

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα