Τρίτη, 19/03/2024 | 12:11

Ο Δήμος Ιωαννιτών και η Ύπατη Αρμοστεία ενδυναμώνουν τη συνεργασία τους σε θέματα ένταξης προσφύγων

633 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 27/05/2020, 4:03 μμ | 0 σχόλια

 

Μνημόνιο για την εδραίωση και την ενδυνάμωση της συνεργασίας τους σε ένα κοινό πεδίο δράσεων προς όφελος των αιτούντων άσυλο, των προσφύγων και των τοπικών κοινωνιών, υπέγραψαν σήμερα ο Δήμος Ιωαννιτών και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.). Στόχος μιας τέτοιας συνεργασίας, είναι η βελτίωση της πρόσβασης σε υπηρεσίες και η ανάπτυξη στρατηγικών και προγραμμάτων για την αρμονική ένταξη των προσφύγων που βρίσκονται στα Ιωάννινα. 

Οι μορφές στήριξης και συνεργασίας θα είναι μέσω της παροχής τεχνικών συμβουλών σε έναν ευρύ τομέα (συμπεριλαμβανομένης της ένταξης, της προστασίας, της νομοθεσίας για τους πρόσφυγες, της άτυπης εκπαίδευσης και της επικοινωνίας με τις κοινότητες), καθώς και μέσω της στήριξης σε ζητήματα συντονισμού, ανάπτυξης προγραμμάτων και δραστηριοτήτων άντλησης πόρων.

Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων κ. Μωυσής Ελισάφ, αφού ευχαρίστησε την Ύπατη Αρμοστεία για την υποστήριξη, δήλωσε ότι καινοτόμες συνεργασίες όπως αυτή που συνήφθη σήμερα, είναι πολύ σημαντικές, ειδικά την παρούσα περίοδο κατά την οποία βρισκόμαστε αντιμέτωποι με πολλές και πολύπλοκες προκλήσεις, που συνοδεύουν τους πρόσφυγες στην αναζήτηση προστασίας και βιώσιμων λύσεων. «Ο Δήμος Ιωαννιτών είχε διαχρονικά μια ιδιαίτερα εποικοδομητική σχέση με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, η οποία το τελευταίο διάστημα έχει ενισχυθεί και επισφραγίζεται σήμερα με την υπογραφή του Μνημονίου, μέσω του οποίου θα αναζητήσουμε νέους τρόπους στην επίλυση προβλημάτων που αφορούν το προσφυγικό» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο Αντιπρόσωπος του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, κ. Philippe Leclerc, τόνισε: «Ο Δήμος Ιωαννιτών αποτελεί πρότυπο για πολλές άλλες πόλεις στην Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια, στον τομέα της υποδοχής προσφύγων. Οι πρόσφυγες που βρίσκονται  στα Ιωάννινα, απολαμβάνουν τη φιλοξενία της τοπικής κοινότητας. Μέσω του Μνημονίου Συνεργασίας επιδιώκουμε να ενδυναμώσουμε τις καλές πρακτικές που ήδη εφαρμόζονται». Παράλληλα, υπενθύμισε ότι «όλοι είμαστε άνθρωποι εξίσου ευάλωτοι μπροστά στην πανδημία του Covid – 19, ο οποίος δεν κάνει διακρίσεις».

Μετά την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας ο Δήμαρχος Ιωαννίνων παρέδωσε στον κ. Leclerc αναμνηστικά δώρα των Ιωαννίνων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Ελισάφ υπέγραψε την εκστρατεία Cities #WithRefugees της Ύπατης Αρμοστείας, ενώνοντας δυνάμεις με άλλους Δημάρχους και τοπικές αρχές από όλο τον κόσμο, που συνεισφέρουν στην προώθηση της ένταξης και της υποστήριξης των προσφύγων. Ήδη, 246 Δήμαρχοι έχουν υπογράψει την εκστρατεία ανά τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων τριών από την Ελλάδα (Αθήνα, Λειβαδιά, Σύμη).

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα