Τρίτη, 19/03/2024 | 12:16

Καταγγελία από τον “Πολιτιστικό σύλλογο Πρέβεζα” για τα αδέσποτα, στον Εισαγγελέα

842 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 26/05/2020, 4:41 μμ | 0 σχόλια

 

 

 

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΠΡΕΒΕΖΑ»

Αβέρωφ 2,  48100Πρέβεζα 

Τηλ. 26820 61415

e-mail: pol.syl.preveza@gmail.com

                                                                                            Προς :

                                                                    Τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πρέβεζας

                                                                    

                                                                    Κοινοποίηση

  1. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων
  2. Τον Υφυπουργό Εσωτερικών για θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης
  3. Εισαγγελέα Εφετών Ιωαννίνων

 

ΘΕΜΑ:  Επιθέσεις και τραυματισμοί αδέσποτων ζώων σε πολίτες του Δήμου μας.

Κύριε Εισαγγελέα,

Τα τελευταία δεκαπέντε περίπου χρόνια ένα νοσηρό , άλυτο και συνεχώς διογκούμενο πρόβλημα ταλανίζει καθημερινά την κοινωνία της Πρέβεζας και τη γύρω περιοχή. Είναι αυτό των αδέσποτων σκύλων που κυκλοφορούν στο Δήμο και κυρίως στην πόλη μας και μερικά από αυτά εκδηλώνουν επιθετική συμπεριφορά σε συμπολίτισσες και συμπολίτες όλων των ηλικιών .

Το πρόβλημα αυτό  έχει διαρρήξει σε επικίνδυνο βαθμό την κοινωνική συνοχή της πόλης με ανεξέλεγκτες ίσως διαστάσεις στο άμεσο μέλλον ,όσο το πρόβλημα παραμένει και κάποια στιγμή πρυτανεύσει το θυμικό .

Τα καταγεγραμμένα από επιθέσεις περιστατικά που εισήχθησαν για πρώτες βοήθειες μόνο στο Νοσοκομείο της πόλης από 1/1/2019 έως 15/5/2020 είναι εβδομήντα δύο (72) , σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των αρμόδιων υπηρεσιών (σας επισυνάπτουμε αντίγραφο της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας ) και είναι πάρα πολλά για να μένουμε όλοι αδιάφοροι.

Αρκετά από αυτά πολύ σοβαρά , ενώ οι φωτογραφίες των  τραυμάτων και οι αφηγήσεις των παθόντων σοκάρουν.

Αυτή είναι η ωμή και μετρήσιμη πραγματικότητα και όποιοι εθελοτυφλούν συμμετέχουν συνειδητά στην διαιώνιση της και σε μια αρρωστημένη λογική να  την δεχτούμε ως φυσική !!  

Εξαρχής να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν ενοχοποιούμε κανένα ζώο (σκύλο ) της τοπικής πανίδας . Για εμάς υπεύθυνες σε βαθμό ενοχής ,ηθικά και νομικά  είναι οι δημοτικές αρχές των προηγούμενων χρόνων , που ψυχικά τελματωμένες , δεν μπόρεσαν ή δεν ήθελαν να συνειδητοποιήσουν το κοινωνικό βάθος του προβλήματος, αδιαφορώντας προκλητικά έως σαδιστικά για τα συνεχώς αυξανόμενα θύματα – πολίτες των επιθέσεων , χωρίς να εφαρμόζουν σχεδόν τίποτα από όσα ο νόμος , η θεσμική τους ευθύνη , η συνείδηση και ο πολιτισμός τους πρόσταζε.

Υποκρίνονταν βέβαια κατά καιρούς ότι κάτι προσπαθούσαν να βελτιώσουν ,κάθε φορά όμως η υποκρισία αυτή έσταζε και περισσότερο αίμα πολιτών και ζώων .

Ένοχοι επίσης είναι οι ασυνείδητοι συμπολίτες μας και οι επισκέπτες της περιοχής που εγκαταλείπουν τα ζώα (κυρίως σκυλιά ) , έχοντας ως σύμμαχο στην άφρονη συμπεριφορά τους την παντελή έλλειψη ελέγχου και εφαρμογής της υπάρχουσας νομοθεσίας από τους καθ  ύλην υπεύθυνους Δήμο , υπηρεσίες δημοτικές και κρατικές , επιτροπές κλπ.

Ευθύνη έχουν και όσοι μονομερώς υπερασπίζονται τα δικαιώματα των ζώων , παραλείποντας όμως να αναφερθούν και στο δικαίωμα των πολιτών για την ασφάλεια τους στο δημόσιο χώρο , καθώς και να εκφέρουν ένα λόγο συμπαράστασης στους δοκιμαζόμενους από τις επιθέσεις αδέσποτων σκύλων συμπολίτες τους ,καλλιεργώντας με τη μονοφωνία τους ένα κλίμα απρόβλεπτων αντιδράσεων, καταδικαστέων μεν  αλλά εμφανιζόμενων  ήδη στον κοινωνικό ορίζοντα της πόλης .

Τέλος ευθύνη στη γιγάντωση του φαινομένου  φέρνει με την ανοχή της και η δικαιοσύνη, που  ενώ γνωρίζει την επικίνδυνη κατάσταση που υπάρχει  στην πόλη από τις καταγγελίες προς αυτή συλλόγων και πολιτών , αλλά και τα συνεχή περιστατικά που δημοσιεύουν τα τοπικά και όχι μόνο ΜΜΕ , δεν ενεργοποιεί το αυτεπάγγελτο δικαίωμά της για τον καταλογισμό των κυρώσεων όσων προκλητικά αγνοούν  χρόνια τώρα την εφαρμογή των νόμων .

Κύριε Εισαγγελέα

Η απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στην πόλη της Πρέβεζας και τη γύρω περιοχή από την ανεξέλεγκτη περιφορά και επιθετική συμπεριφορά αριθμού αδέσποτων σκύλων , έχει φέρει την συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών στα όρια τους .

Η νέα Δημοτική Αρχή που έχει εξαντλήσει  πλέον τον χρόνο της «νέας» και φέρει ίσως τη λιγότερη ευθύνη , προσπαθεί να στρογγυλέψει την κατάσταση με ανακοινώσεις προς τους πολίτες και συναντήσεις με το τοπικό φιλοζωικό σωματείο .Το μεγαλύτερο όμως μέρος του προγραμματισμού της για τη λύση του προβλήματος είναι στο απροσδιόριστο μέλλον , ενώ τα συνεχή περιστατικά και ο αναβρασμός της κοινωνίας είναι στο παρόν.

Ως διοικητικό συμβούλιο του Πολιτιστικού Συλλόγου «Πρέβεζα» που εκπροσωπεί πάνω από 300 ενεργά μέλη – πολίτες της πόλης και εκφράζοντας το κοινό αίσθημα της συντριπτικής πλειοψηφίας των συμπολιτών μας , σας καταγγέλλουμε την υπάρχουσα κατάσταση και απαιτούμε (τα αυτονόητα πλέον θα τα απαιτούμε)  την άμεση και πλήρη εφαρμογή των νόμων για τα ζώα συντροφιάς , δεσποζόμενα και αδέσποτα  και επικαλούμαστε το θεσμικό σας καθήκον στην υλοποίηση τους από τους θεσμούς και τις αρμόδιες υπηρεσίες με τις παρακάτω κατά την γνώμη μας προτεραιότητες:

  1. Την άμεση χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό του Δήμου «της δημιουργίας του αναγκαίου , νέου , σύγχρονου και πλήρως λειτουργικού καταφυγίου αδέσποτων ζώων» όπως το περιγράφει η Δημοτική ανακοίνωση και να  αρχίσει άμεσα η κατασκευή του , αφού οι άλλες διαδικασίες , κατά την ανακοίνωση , έχουν προχωρήσει σημαντικά .Αν περιμένουμε τα αμφιβόλου ύπαρξης προγράμματα για τη χρηματοδότηση , το καταφύγιο- κολαστήριο θα παραμένει εκεί (Νεοχώρι ) , οι υπεύθυνοι θα εκφράζουν με ανακυκλούμενα λόγια την αγάπη και τον πολιτισμό τους για τα ζώα και οι πολίτες και τα ζώα θα υφίστανται τις οδυνηρές συνέπειες της αδράνειας όλων των υπευθύνων , που σε τελική ανάλυση είναι και οι ηθικοί αυτουργοί σε ότι συμβαίνει και θα συμβεί.
  2. Πηγή των αδέσποτων παγκοσμίως είναι τα δεσποζόμενα  .Με ανακοίνωση του ο Δήμος να ζητήσει από τους ιδιοκτήτες των δεσποζόμενων μέσα σε ένα μήνα να τα δηλώσουν στις Αρμόδιες Αρχές Διαχείρισης της Διαδικτυακής Ηλεκτρονικής Βάσης Καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους , για να σχηματιστεί το μητρώο των δεσποζόμενων ζώων και των ιδιοκτητών τους στο Δήμο με όλα τα στοιχεία αναγνώρισής τους .Τα δεσποζόμενα ζώα σύμφωνα με τη νομοθεσία πρέπει να έχουν υποχρεωτικά  ηλεκτρονική σήμανση , βιβλιάριο υγείας  και ένδειξη πραγματοποίησης του αντιλυσσικού εμβολίου .Τα παραπάνω ισχύουν και για τα αδέσποτα συν τη στείρωση και την αποκλειστική ευθύνη για αυτά και την οποιαδήποτε βλάβη ή ζημιά  προκαλούν έχει ο Δήμος.

 

  1. Συγχρόνως πρέπει να αρχίσουν συνεχείς και συστηματικοί έλεγχοι από τα αρμόδια όργανα (Ελληνική Αστυνομία ,Δημοτική Αστυνομία ,Λιμενικό Σώμα κλπ) έλεγχοι που δεν έχουν γίνει ποτέ μέχρι τώρα, για την τήρηση της νομοθεσίας και την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων στους παραβάτες ιδιοκτήτες δεσποζόμενων και αδέσποτων.

Οποιαδήποτε δικαιολογία από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς για τη μη εκτέλεση των καθηκόντων τους δεν είναι αποδεκτή , είναι κολάσιμη και πρέπει να έχει τις  κυρώσεις που προβλέπονται .

 

  1. Άμεσα η πενταμελής επιτροπή του Δήμου να προσδιορίσει την πυκνότητα του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων σε κάθε περιοχή της πόλης και να οριοθετήσει τις περιοχές στις οποίες δεν επιτρέπεται η παρουσία τους (σχολεία , νοσοκομεία , αθλητικούς χώρους ,λιμάνια , ΚΤΕΛ κλπ) και να ελέγχεται σε καθημερινή βάση, από αυτούς που ορίζει ο νόμος ,η πυκνότητα αλλά και η παραβίαση των οριοθετημένων περιοχών καθώς και η συμπεριφορά των αδέσποτων σκύλων που κινούνται στο περιβάλλον της πόλης και της γύρω περιοχής .

 

  1. Στο πρώτο κρούσμα επίθεσης και τραυματισμού πολίτη από αδέσποτο που θα σας καταγγελθεί να κινήσετε αυτεπάγγελτα την διαδικασία του αυτόφωρου προς αυτούς που έχουν την αποκλειστική ευθύνη του και να τους επιβληθούν οι προβλεπόμενες  από το νόμο κυρώσεις.

Κύριε Εισαγγελέα ,

Η πρόσφατη επιδημία στη χώρα μας απέδειξε ότι,  όπου λειτουργεί και εφαρμόζεται ο νόμος και η προσωπική ευθύνη κάθε πολίτη λειτουργεί στο μεγαλύτερο βαθμό. Μέσα από αυτό το ζωογόνο συνδυασμό αναδεικνύεται ένα κράτος στο οποίο οι έννοιες Δημοκρατία , Δικαιοσύνη και Πολιτισμός παίρνουν τις πραγματικές τους διαστάσεις .Το μεγάλο πρόβλημα του Δήμου μας και των δημοτών που έχει τον τίτλο «ζώα συντροφιάς δεσποζόμενα και αδέσποτα » θα λυθεί μόνο με την ολική εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας και ο θεσμικός σας ρόλος είναι η μόνη εγγύηση για αυτό .

       

                                             Για το Δ.Σ. 

 

  Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                    Η   ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ     

                  

 

      

       Κωνσταντίνος  Λογοθέτης                                             Μίχα Ελένη 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα