Παρασκευή, 19/04/2024 | 00:41

Σιδηρά Πειθαρχία ή Χρήσιμος φόβος; Η επόμενη μέρα στο Νομό Πρέβεζας – Του Σπύρου Πλέουρα

843 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 20/04/2020, 7:27 μμ | 0 σχόλια

 

 

Χρόνια πολλά σε όλους και σε όλες με υγεία οικογενειακή και προσωπική ευτυχία. Με πρωτόγνωρους τρόπους  ζήσαμε το Μεγαλοβδόμαδο, την Ανάσταση, αλλά και τις Άγιες μέρες του Πάσχα.

Τα μηνύματα αναφορικά με τα κρούσματα του Κορονοϊού είναι μάλλον ενθαρρυντικά, χωρίς φυσικά να είναι γνωστός ο πραγματικός αριθμός φων κρουσμάτων.

Δεν υπάρχει σιγουριά αν αυτός ο εφιάλτης σε σύντομο χρονικό διάστημα θα αποτελέσει παρελθόν, ή αν θα παραμείνει ή θα επανέλθει ο απρόβλεπτος ιός. Κανείς δεν μπορεί να περιγράψει με σιγουριά πως θα είναι οι καλοκαιρινοί μήνες.

Ασφαλώς και είναι σημαντικό το γεγονός ότι ελήφθησαν μέτρα αποτροπής, διάδοσης και εξάπλωσης του ιού, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην μη εξάπλωση του ιού. Στον αντίποδα ήταν ένα καλό μάθημα σ’ αυτούς που απαξιώναν τη δημόσια υγεία και χώρες που είχαν αυτή τη φιλοσοφία, το πλήρωσαν με την απώλεια χιλιάδων ανθρώπων.

Η Ελλάδα αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για πολλούς λαούς αναφορικά με τον Κορονοϊό. Έπαιξε ρόλο ο παράγοντας συγκυρία ή τύχη στη μη εξάπλωση του ιού πέρα από την έγκαιρη λήψη μέτρων αποτροπής; Στους Έλληνες που αποδίδονται τα εύσημα ποιός ήταν ο πλέον καθοριστικός παράγοντας; ήταν η σιδηρά πειθαρχία ή -αυτό που συμβαίνει σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις-  ο φόβος ήταν υπέρ το δέον χρήσιμος;

Στο νομό Πρέβεζας που επενδύει στον τουρισμό, η επόμενη μέρα πρέπει να είναι στην κατεύθυνση του να μη χαθεί εντελώς η επένδυση αυτή στο τουριστικό κομμάτι. Ο κλάδος του τουρισμού είναι το βασικό κομμάτι ζωής στο νομό Πρέβεζας και πέρα από τις όποιες αντικειμενικές δυσκολίες, τις νέες συνθήκες και τα νέα δεδομένα που θα διαμορφωθούν, η περιοχή μας καλείται να κάνει το καλύτερο δυνατό, ώστε να μην απωλέσει ακόμα περισσότερα.

Αν και ακόμα επίσημες κατευθύνσεις δεν υπάρχουν, ωστόσο είναι πολύ πιθανό να υπάρχουν αποστάσεις ασφαλείας και από τους λουόμενους στις ακτές και τους ανθρώπους στα καφέ και τα εστιατόρια. Το αν θα υπάρξει εξωτερικός τουρισμός, με ανθρώπους που θα ταξιδέψουν έχοντας κάνει τα τεστ για Κορονοϊό, είναι κάτι που εξετάζεται, χωρίς ωστόσο να αποτελεί ακόμα επίσημη ενημέρωση.

Οι δήμοι του νομού Πρέβεζας και δη οι δημοι της παράκτιας ζώνης, καλούνται να ξεκινήσουν άμεσα όλες εκείνες τις παρεμβάσεις για καθαρισμούς των Ακτών και τις δράσεις για όλα όσα απαιτούνται για τις Ακτές και ειδικά για τις Ακτές που έχουν αποσπάσει κατά καιρούς τη γαλάζια σημαία του ΕΟΤ.

Σημαντικό ρόλο στα παραπάνω αναμένεται να διαδραματίσει η Περιφέρεια Ηπείρου, αφού αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου (που είναι και Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας) είναι ο Στράτος Ιωάννου, ένας άριστος γνώστης του τουρισμού, απόλυτα επιτυχημένος με γνώση και εμπειρία. Είναι ο άνθρωπος που σε επίπεδο τουρισμού στην Ήπειρο θα αναλάβει να φέρει εις πέρας  αυτή τη δύσκολη αποστολή με τις νέες συνθήκες και τα νέα δεδομένα που διαμορφώνουν μια άλλη κατάσταση.

Η επιστροφή στην κανονικότητα, ασφαλώς θα είναι σταδιακή και σε κάθε βήμα προς την επιστροφή στην κανονικότητα εξυπακούεται ότι απαιτείται η δέουσα προσοχή.

Δεν πιστεύω ότι έχουμε χάσει εντελώς το παιχνίδι του τουρισμού, υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες είναι αδιαμβισβήτητο αυτό, όμως υπάρχουν ακόμα προοπτικές να αποκομίσουμε ως περιοχή όσο το δυνατόν περισσότερα οφέλη.

Σπύρος Πλέουρας 

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα