Παρασκευή, 29/03/2024 | 15:18

Επίσκεψη του διοικητή της 6ης ΥΠΕ στο νοσοκομείο Πρέβεζας- Το πολύνεκρο ναυάγιο των μεταναστών και άλλα ζητήματα, στην ατζέντα

823 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 12/01/2020, 4:59 μμ | 0 σχόλια

 

 

Με αφορμή το πολύνεκρο ναυάγιο και τους μετανάστες που φιλοξενούσε το νοσοκομείο Πρέβεζας, την Κυριακή 12 Ιανουαρίου στις 10 το πρωί  πραγματοποίησε επίσκεψη ο διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πελοποννήσου, Ηπείρου, Ιονίων Νήσων και Δυτικής Ελλάδας Γιάννης Καρβέλης. Μαζί με τον διοικητή ο κυβερνητικός βουλευτής του νομού Στέργιος Γιαννάκης, ενώ στη συνάντηση συμμετείχαν ο δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος,  και γιατροί όπως ο κ. Μπαίλης και ο κ. Λέκκας, ενώ συμμετείχαν τόσο ο απερχόμενος διοικητής του νοσοκομείου Πρέβεζας Μιλτιάδης Παππάς, όσο και ο νέος διοικητής Δημήτρης Σκανδάλης,  από τον ιατρικό σύλλογο Πρέβεζας συμμετείχε ο Δημήτρης Σουμαλεύρης.

 

Ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ μαζί με τον κυβερνητικό βουλευτή και τους γιατρούς επισκέφθηκαν τα δωμάτια των διασωθέντων μεταναστών και είχαν ολιγόλεπτες συνομιλίες μαζί τους, ενώ έγινε και μία πιο διεξοδική συζήτηση και για το ναυάγιο των μεταναστών, αλλά η συζήτηση περιστράφηκε και σε άλλα ζητήματα  Από την πλευρά του ο απερχόμενος διοικητής του νοσοκομείου Πρέβεζας Μιλτιάδης Παππάς, εξήγησε ότι τις πρωινές ώρες της Κυριακής 12 Ιανουαρίου, είχε ενημερωθεί για το ναυάγιο έτσι ώστε το νοσοκομείο Πρέβεζας να είναι σε κατάσταση ετοιμότητας, ενώ το μεσημέρι της ίδιας μέρας μεταφέρθηκαν οι ναυαγοί στο νοσοκομείο Πρέβεζας. Ο κ. Παππάς έκανε λόγω για 21 διασωθέντες , 20 άντρες και μία γυναίκα διαφόρων εθνικοτήτων, ενώ υπήρξαν και 12 σοροί (10 άνδρες και 2 γυναίκες) που επίσης μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Πρέβεζας. Δύο είναι οι επιβαρυμένες περιπτώσεις από τους διασωθέντες  με αναπνευστικά προβλήματα, λόγω κατάποσης ύδατος. Την ίδια μέρα βγήκαν 5 εξιτίρια για κάποιους από τους διασωθέντες μετανάστες σύμφωνα με την ενημέρωση του κ. Παππά. Παίρνοντας το λόγο  ο δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος τόνισε ότι ο δήμος φιλοξένησε 11 άτομα σε αίθουσα του δημαρχείου προσωρινά διασωθέντες μετανάστες, υπήρξε περιποίηση από τον δήμο ενώ ζητήθηκε και υπήρξε συνδρομή κοινωνικού λειτουργού και ψυχολόγου, ενώ σε ότι αφορά τις ηλικίες ο πιο μικρός είναι 17 ετών και 32 ο μεγαλύτερος. “Από το λιμενικό έρχονται στην αίθουσα αυτή, θα τους κρατήσουμε όσο χρειάζεται για να μπορέσουν να προωθηθούν σε ειδικές δομές που θα γίνει η μετακίνησή τους. Το μακάβρια των σορών, όπως και τις άλλες φορές, έρχεται στον δήμο και θα γίνει η ταφή τους στο Κανάλι ή σε κάποια άλλη περιοχή.” Ο κ. Καρβέλης παρεμβαίνοντας τόνισε ότι ήταν σε ετοιμότητα η ιατροδικαστική υπηρεσία του νοσοκομείου Ιωαννίνων. Υπήρξε συνεχής επικοινωνία και συνεργασία με την Πολιτική προστασία, ενώ και με το υπουργείο υπήρξε άμεση συνεννόηση σύμφωνα με τον δήμαρχο Πρέβεζας. ο κ. Γεωργάκος τόνισε ότι σιτίζονται, ότι βρέθηκαν είδη ρουχισμού παππούτσια κλπ από τον δήμο Πρέβεζας. Ο κ. Καρβέλης αναφέρθηκε στην Περιφέρεια Ηπείρου εξηγώντας ότι υπήρξε επικοινωνία με τον περιφερειάρχη Αλέξανδρο Καχριμάνη και η περιφέρεια Ηπείρου ανέλαβε για την πολιτική προστασία, για το γραφείο τελετών, την απαιτούμενη διαδικασία. Την ετοιμότητα και τις πολύτιμες υπηρεσίες από τους γιατρούς τους νοσηλευτές και το υπόλοιπο προσωπικό του νοσοκομείου Πρέβεζας, εξήρε ο δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος.

Ο κ. Λέκκας εξήγησε ότι οι γιατροί πήγαν στο νοσκομείο αυτοβούλως μόλις πληροφορήθηκαν για το ναυάγιο των μεταναστών και ότι αυτοί μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Πρέβεζας. Ειδική αναφορά στο ΕΚΑΒ και την ετοιμότητά του έκανε ο κυβερνητικός βουλευτής του νομού Πρέβεζας Στέργιος Γιαννάκης.

“Ανεξάρτητα αν η Πρέβεζα δέχθηκε το βάρος, ήταν σε ετοιμότητα και το νοσοκομείο Φιλιατών και το νοσοκομείο της Άρτας και το νοσοκομείο των Ιωαννίνων το οποίο δέχθηκε τα θύματα η ιατροδικαστική υπηρεσία. Εν τω μεταξύ ήταν σε ετοιμότητα και η ιατροδικαστική υπηρεσία και της Άρτας.” είπε ο κ. Καρβέλης στην περίπτωση που χρειάζονταν να διαμοιραστούν τα περιστατικά.

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Σουμαλεύρης εκ μέρους του ιατρικού συλλόγου συνεχάρη τη διοίκηση του νοσοκομείου Πρέβεζας, το ιατρικό, νοσηλευτικό και όλο το προσωπικό, το ΕΚΑΒ και τον δήμαρχο και τον βουλευτή.

Την ικανοποίησή του για την ετοιμότητα και τις υπηρεσίες που προσέφερε το νοσοκομείο Πρέβεζας φανέρωσε ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ Γιάννης Καρβέλης επισημαίνοντας : ” Το νοσοκομείο Πρέβεζας ήταν από την πρώτη στιγμή σε ετοιμότητα, λειτούργησε άψογα και το ιατρικό και το νοσηλευτικό και το λοιπό προσωπικό και η διοίκηση του νοσοκομείου. Αυτό που βγαίνει προς τα έξω προς την κοινωνία είναι ότι το κοινωνικό αποτέλεσμα που θέλαμε να δείξουμε ήταν το καλύτερο δυνατό. Εγώ από την πλευρά μου να πω συγχαρητήρια σε όλους, όλοι συνέβαλλαν. οι έρευνες συνεχίζονται, αν έχουμε το απευκταίο, πάλι θα χρειαστεί να κάνουμε την ίδια διαδικασία.

Ο νέος διοικητής του νοσκομείου Πρέβεζας Δημήτρης Σκανδάλης τόνισε : “Έγινε ένα άσχημο συμβάν που έχει πολλές οπτικές γωνίες. η κύρια οπτική γωνία είναι η ανθρωπιστική. άνθρωποι έχσαν τη ζωή τους. Η δεύτερη οπτική γωνία είναι η ανταποκριση που έδειξε το νοσοκομείο. Η διοίκηση ήταν στη θέση της, όλοι ήταν στη θέση τους και μάλιστα εδώ είναι η τρίτη οπτική γωνία. Ότι αυτοβούλως οι γιατροί ανταποκρίθηκαν.”

Αξιοθαύμαστο χαρακτήρισε τον συντονισμό ο κ. Καρβέλης συμπληρώνοντας : “Από το πρωί με την επικοινωνία που είχα με τον κ. Παπαευσταθίου με το ΕΚΑΒ, τις λιμενικές αρχές, το νοσοκομείο, την Περιφέρεια, μάλιστα ο δήμαρχος με εντυπωσίασε.” Εκεί ο βουλευτής Πρέβεζας της ΝΔ εξήγησε στον διοικητή της 6ης ΥΠΕ, ότι ο νυν δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος έχει γνώσεις και εμπειρία αφού έχει θητεύσει ως διοικητής του νοσοκομείου Πρέβεζας.

Ο απερχόμενος διοικητής Μιλτιάδης Παππάς, επισήμανε ότι θα παρέχει πλήρη ενημέρωση στον νέο διοικητή του νοσοκομείου Πρέβεζας Δημήτρη Σκανδάλη, ενώ εκτίμησε ότι θα υπάρξει καλή διάδοχη κατάσταση.

Η συζήτηση περιστράφηκε και σε άλλα ζητήματα και ο κ. Λέκκας απευθυνόμενος στον κ. Καρβέλη, ζήτησε τη διασύνδεση των νοσοκομείων με τα κέντρα υγείας.  “Θεωρώ όλους τους ιατρικούς συλλόγους της περιφέρειας Εν δυνάμη συμβούλους μου πάνω στα βασικά θέματα διαμόρφωσης του σχεδίου ανάπτυξης της υγείας.” τόνισε ο κ. Καρβέλης.

Αναφερόμενος στη συνεργασία του με τον βουλευτή Πρέβεζας της ΝΔ Στέργιο Γιαννάκη, ο διοικητής της 6ης ΥΠΗ, επισήμανε ότι έχουν ξεκινήσει μία συνεργασία από τις πρώτες μέρες που ο κ. Καρβέλης ανέλαβε τα καθήκοντά του, έχουν βάλει ένα σχέδιο μπροστά το οποίο αρχίζει και μπαίνει μπροστά. “Ο βουλευτής ήρθε μαζί με τον δήμαρχο Πάργας και τον δήμαρχο Ζηρού και βάλαμε τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν τα κέντρα υγείας της περιοχής και αυτό το οποίο κατετέθη ως άποψη ήταν η διασύνδεση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, με τα νοσοκομεία. Σ’ αυτά που συζητήσαμε  αγαπητέ κύριε βουλευτά, ήδη είναι  σε προκήρυξη επικουρικές θέσεις ιατρών για τα κέντρα υγείας” δήλωσε με νόημα ο κ. Καρβέλης.

Δοθείσης της ευκαιρίας ο απερχόμενος διοικητής του νοσοκομείου Πρέβεζας Μιλτιάδης Παππάς, τόνισε ότι το νοσοκομείο Πρέβεζας έχει κάνει δύο προτάσεις στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, η μία αφορά ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και η δεύτερη αφορά μία διαχείριση του κτιρίου. Η πρώτη μελέτη που κατατέθηκε έχει πάρει ήδη και έγκριση σκοπιμότητας. Αναλύοντας την πρόταση ο κ. Παππάς εξήγησε ότι αφορά στην λαμπαροσκοπική κολόνα, όλα τα μηχανήματα του νεφρού, τον καρδιολογικό υπέρηχο και το CR των ορθοπαιδικών και των χειρούργων. Μία επένδυση 330 χιλιάδων ευρώ. “Δεν νομίζω ότι είναι κάτι υπερβολικό. Έχουμε τόσο ικανό και άξιο ανθρώπινο δυναμικό που θα τα αξιοποιήσει στο μέγιστο βαθμό” τόνισε με νόημα ο Μιλτιάδης Παππάς. Μία ακόμη πρόταση που επίσης κατατέθηκε στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και αφορά τα εφημερία των γιατρών, που σήμερα μένουν στα κοντέινερ. Ένα ακόμη ζήτημα που έθεσε στον διοικητή της 6ης ΥΠΕ, ο κ. Παππάς, ήταν η έλλειψη WC σε θαλάμους, κάτι το οποίο χαρακτήρισε… τραγικό! Το νοσοκομείο Πρέβεζας μέσω της περιφέρειας μπαίνει στο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης (πρόγραμμα ELENA -έχει υπογραφεί προγραμματική σύμβαση) πρόσθεσε ακόμη ο απερχόμενος διοικητής του νοσοκομείου Πρέβεζας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σύσκεψη κύλησε σε κλίμα συνεργασίας με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και για άλλα ζητήματα που αφορούν τις υπηρεσίες υγείας στο νομό Πρέβεζας, ενώ συνεχίστηκε και με το πέρας της σύσκεψης, ανάμεσα στον κυβερνητικό βουλευτή Στέργιο Γιαννάκη και τον διοικητή της 6ης ΥΠΕ Γιάννη Καρβέλη.

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα