Παρασκευή, 29/03/2024 | 12:46

Ομιλία του Βουλευτή Πρέβεζας της ΝΔ Στέργιου Γιαννάκη για την κύρωση του προϋπολογισμού 2020

725 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 17/12/2019, 2:06 μμ | 0 σχόλια

 

 

Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Συζητούμε αυτές τις μέρες τον πρώτο, ουσιαστικά, Προϋπολογισμό της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Υπάρχουν και είναι ευνόητο αυτό, θεμελιώδεις διαφορές ανάμεσα στον Προϋπολογισμό του 2019  και αυτόν του 2020.

Και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο προηγούμενος Προϋπολογισμός είχε συνταχθεί από την Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, με τις συγκεκριμένες και γνωστές ιδεοληψίες, επιλογές και ιεραρχήσεις της προηγούμενης Κυβέρνησης, με την οποία είχαμε ουσιώδεις και δομικές διαφορές, όπως είναι φυσικό.

Έφτασαν όμως  μόνο πέντε μήνες από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, για να αλλάξει άρδην το κλίμα, η προοπτική και η θέση της Ελλάδος στο Ευρωπαϊκό και Διεθνές γίγνεσθαι.

Σε πέντε μόλις μήνες έγιναν πολλά και θα γίνουν ακόμα περισσότερα επ’ ωφελεία κυρίως  των Ελλήνων πολιτών.

Και βέβαια δεν προτίθεμαι να αναφερθώ ούτε στην μείωση του ΕΝΦΙΑ, ούτε στις 120 δόσεις στα Ασφαλιστικά Ταμεία και την Εφορία, ούτε στην κατάργηση των κάπιταλ κοντρόλ, την μείωση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών  σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις,  

την απλοποίηση των διαδικασιών για την προστασία της πρώτης κατοικίας και την παράταση για ένταξη μέχρι το τέλος του Απριλίου του 2020 ή τις στοχευμένες δράσεις για την ανάκαμψη της οικοδομικής δραστηριότητας 

με την αναστολή  του ΦΠΑ για τις οικοδομές για τρία έτη και μάλιστα αναδρομικά ή την επιστροφή μέρους των δαπανών 40% για τις ανακαινίσεις και για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων. 

Δεν θα αναφερθώ επίσης ούτε στην αύξηση του επιδόματος θέρμανσης στα 62 εκατομμύρια και την εμπροσθοβαρή καταβολή του.  ούτε στα μέτρα κοινωνικής στήριξης που έχουν θεσμοθετηθεί όπως αυτά που αφορούν την στήριξη της ελληνικής οικογένειας και των νέων ζευγαριών, με την μείωση του ΦΠΑ στα βρεφικά είδη, την χορήγηση του επιδόματος των 2.000  ευρώ για κάθε παιδί που θα γεννηθεί από τον καινούργιο χρόνο, αλλά και τις ανακουφιστικές για τα ΑΜΈΑ νομοθετικές πρωτοβουλίες.

Θα σημειώσω όμως τρεις θετικές – για μένα παραμέτρους:

Την ανάκαμψη στις επενδύσεις ξένες και εγχώριες, αποτέλεσμα της προσπάθειας της Κυβέρνησης,  με την μείωση των φόρων, την μείωση της γραφειοκρατίας, αλλά και των εμποδίων που μέχρι τώρα παρεμβάλλονταν  ως προϋπόθεση και για την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Ως θετικότατη αποτίμηση εκλαμβάνονται και οι πρωτοβουλίες στα θέματα Παιδείας συνολικά, αλλά και του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του  Υπουργείου Δικαιοσύνης (με την αλλαγή του Νόμου για τους Ποινικούς Κώδικες ) για την πάταξη της εγκληματικότητας και την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών.

Επίσης σημαντικό είναι το αποτέλεσμα της προσπάθειας του Υπουργείου Υγείας σε ότι αφορά το φάρμακο, τις τιμές, την προσβασιμότητα αλλά και την συνεχή πρόνοια για την βελτίωση των συνθηκών παροχής υγείας τόσο στα Νοσοκομεία όσο και στα Κέντρα Υγείας.

Η Κυβέρνηση κυρίως με σχέδιο, αλλά και σοβαρότητα, υπευθυνότητα, μετριοπάθεια  και ρεαλισμό, επιστρέφει την χώρα στην κανονικότητα και αυτό το εισπράττουν όλοι

Η Ελλάδα, ύστερα από την μεγάλη οικονομική κατάθλιψη, αντικρύζει το αύριο με περισσότερη αισιοδοξία.

Μια Κυβέρνηση, γίνεται αληθινή Κυβέρνηση όταν καταφέρνει να εμπνέει σιγουριά και ασφάλεια στους πολίτες που κυβερνά.

Ο συζητούμενος Προϋπολογισμός, να μην ξεχνιόμαστε, μολονότι συντάσσεται σε καθεστώς αυξημένης εποπτείας, είναι ένας Προϋπολογισμός αναπτυξιακής  προοπτικής και κοινωνικού εκσυγχρονισμού.

Μετά από τους Προϋπολογισμούς της ανελέητης φορολογικής επιδρομής των προηγούμενων χρόνων, είναι επιτέλους ένας Προϋπολογισμός που στόχο έχει τον άνθρωπο, τον μέσο Έλληνα που επλήγη βάναυσα στα χρόνια της κρίσης, 

τον μισθωτό, τον συνταξιούχο, τον αγρότη που με την μείωση των φόρων τους θα δουν περισσότερα χρήματα στην τσέπη τους.

Δημιουργούνται οι συνθήκες για αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος  όλων των Ελλήνων και όλων των νοικοκυριών , που θα έχει θετικό αντίκτυπο γενικότερα στην οικονομία, αφού θα αυξηθεί η κατανάλωση και θα αναθερμανθεί η αγορά

 Είναι ένας Προϋπολογισμός που προβλέπει  την αύξηση του ΑΕΠ για το 2020, την μείωση της ανεργίας στο 14% , την αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης, την αύξηση των εξαγωγών, την μείωση του χρέους από το 173% του ΑΕΠ που ήταν φέτος, στο 167% για την νέα χρονιά.

Από πολλούς θεωρείται φιλόδοξος  ο στόχος του 2,8% που έχει θέσει η Κυβέρνηση για την ανάπτυξη της οικονομίας μας, ωστόσο οι αναλυτές διεθνώς αξιολογούν ότι η Ελλάδα θα αποτελέσει την μεγάλη εξαίρεση στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη, καθώς θα είναι η μόνη οικονομία που αναμένεται να δει σημαντική ενίσχυση του ΑΕΠ της, 

την στιγμή που η επιβράδυνση θα χαρακτηρίζει όλες τις υπόλοιπες οικονομίες.

Εκτιμάται ότι γενικότερα στην Ευρωζώνη η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί στο 1%  από 1,2 % που ήταν εφέτος.

Χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία θα σημειώσουν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ανάπτυξη της τάξης του 0,6%, 1.3% και 0,2% αντίστοιχα, ενώ μικρή επιβράδυνση αναμένεται σε Ισπανία, Πορτογαλία Ολλανδία, Βέλγιο και Λουξεμβούργο.

Ενθαρρυντική εξαίρεση η χώρα μας!

Το γεγονός ότι η Ελλάδα έφτασε πλέον να δανείζεται με αρνητικά επιτόκια είναι η απόδειξη της θετικής πορείας, των στοχευμένων επιλογών και των ενδεδειγμένων αποφάσεων  της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, από τις 7 Ιουλίου και μέχρι σήμερα.

Τελειώνω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι , συμπερασματικά , με την βεβαιότητα ότι η προσπάθεια της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και μέσα από τις επιλογές αυτού του Προϋπολογισμού, με σύνεση, και σοβαρότητα οδηγεί την χώρα  στον προαπαιτούμενο εθνικό στόχο που δεν είναι άλλος από την εξασφάλιση της ευημερίας όλων των πολιτών , 

την θετική, σταθερή και δυναμική ανάπτυξη της οικονομίας μας 

και να ξανακάνει την Ελλάδα μας μια χώρα ισχυρή και διεθνώς αξιοπρεπή.

Με αυτές τις σκέψεις και αυτούς τους στόχους ψηφίζω τον Προϋπολογισμό ! 

 

 

 

    

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα