Τρίτη, 19/03/2024 | 04:13

«Υπόδειγμα διακυβέρνησης και νομοθέτησης οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου για Thomas Cook και πρώτη κατοικία»– Ομιλία του Θανάση Καββαδά στην Ολομέλεια της Βουλής

800 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 16/11/2019, 1:18 μμ | 0 σχόλια

 

 

Ομιλία στην ολομέλεια της Βουλής πραγματοποίησε ο Βουλευτής Ν.Λευκάδας κ.Αθανάσιος Καββαδάς, στο πλαίσιο συζήτησης νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών για την Κύρωση Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου, το οποίο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, βελτίωση των διατάξεων για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ευεργετικές ρυθμίσεις χρεών πολιτών προς δήμους, καθώς και για την προστασία επιχειρήσεων και εργαζομένων που επλήγησαν από την πτώχευση της Thomas Cook.

Στην ομιλία του ο Βουλευτής εξήρε τα άμεσα αντανακλαστικά της κυβέρνησης στο θέμα της χρεοκοπίας της Thomas Cook, χαρακτηρίζοντάς τα υπόδειγμα διακυβέρνησης και νομοθέτησης. Τόνισε ότι αυτή η άμεση αντίδραση άμβλυνε τις συνέπειες στην εικόνα της Ελλάδας, ως τουριστικού προορισμού, φροντίζοντας να μην εγκλωβιστούν τουρίστες στη χώρα μας και να επαναπατριστούν χωρίς το παραμικρό πρόβλημα. 

Αναφέρθηκε επίσης στα μέτρα που ελήφθησαν για την προστασία των ελληνικών επιχειρήσεων που συνεργάζονταν με την Thomas Cook, πολλές από τις οποίες βρίσκονται στα Ιόνια Νησιά και, βέβαια, και στη Λευκάδα, με απαλλαγή τους από το φόρο διαμονής και παράταση εκπλήρωσης φορολογικών τους υποχρεώσεων, ενώ ιδιαίτερη μνεία έκανε στα μέτρα για τους εργαζόμενους, για τους οποίους θα υλοποιηθεί ειδικό πρόγραμμα απασχόλησής τους από τον ΟΑΕΔ. 

Ο κ.Καββαδάς επεσήμανε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να δώσει τη δυνατότητα σε όλους τους πολίτες που έχουν οφειλές να ανταποκριθούν σε αυτές, με τη θέσπιση γενναίων ρυθμίσεων, όπως αυτές που ήδη ισχύουν για τις 120 δόσεις για τις οφειλές προς την Εφορία και τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Ανέφερε ότι στα ήδη θετικά αποτελέσματα προστίθενται και νέες διατάξεις, όπως η παράταση ένταξης σε ρύθμιση οφειλών προς τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης.

Εκτεταμένη αναφορά έκανε ο Βουλευτής στα μέτρα που θεσπίστηκαν για την κοινωνική και οικονομική διαχείριση του προβλήματος των κόκκινων δανείων και κυρίως την προστασία της πρώτης κατοικίας. Υπενθύμισε την υπογραφή, από τις 29 Αυγούστου, Κοινής Υπουργικής Απόφασης των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με την οποία καταργήθηκε το πιστοποιητικό βαρών, που αποτελούσε ανασχετικό παράγοντα  στην υποβολή αιτήσεων από τους πολίτες για την ένταξη τους στη ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας. 

Σε ό,τι αφορά το τρέχον νομοσχέδιο, έκανε αναφορά στη δυνατότητα που δίνεται πλέον να υποβάλλουν αίτηση για να προστατέψουν την πρώτη κατοικία τους και όσοι διαμένουν σε μισθωμένο ή παραχωρημένο ακίνητο εκτός της Περιφερειακής ενότητας στην οποία βρίσκεται η κύρια κατοικία τους – κάτι που θα ωφελήσει στρατιωτικούς, δασκάλους, γιατρούς και, γενικά, δημόσιους λειτουργούς. Χαρακτήρισε θετικές τις διατάξεις που δίνουν δυνατότητα προστασίας κατοικίας με περισσότερους από έναν ιδιοκτήτη, καθώς και την δυνατότητα υπαγωγής ηλικιωμένων οφειλετών σε ρύθμιση διάρκειας 25 ετών, με εγγυητή μικρότερης ηλικίας.  

Καταλήγοντας, ο Βουλευτής ανέφερε:

«Το νομοσχέδιο αυτό έχει θετικές διατάξεις, έχει θετική και ουσιαστική στόχευση.Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αντιμετωπίζει μετωπικά τα μεγάλα προβλήματα της χώρας, δεν τα μεταθέτει στο μέλλον. Προχωράμε μπροστά με αισιοδοξία και αποφασιστικότητα και, κυρίως, με τη στήριξη των πολιτών.»

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα