Πέμπτη, 28/03/2024 | 13:52

Για ιδεοληψίες και έλλειψη προβληματισμού κάνει λόγο σε απάντησή της η ΔΑΚΕ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

837 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 14/11/2019, 6:07 μμ | 0 σχόλια

 

 

 

 

Με αφορμή την είσοδο αστυνομικών δυνάμεων στον χώρο της ΑΣΟΕ τη Δευτέρα 11 Νοεμβρίου, οι παρατάξεις των ΣΥΝΕΚ και του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών στο ΔΣ της ΕΛΜΕ Πρέβεζας επέλεξαν να καταγγείλουν με ψήφισμα που υιοθέτησαν, το αυταρχικό κράτος που δήθεν απειλεί να φιμώσει το φοιτητικό κίνημα, και τη νεοφιλελεύθερη πολιτική που δήθεν στοχεύει στην απαξίωση του αγαθού της δημόσιας δωρεάν παιδείας.

 Κινούμενοι από τις ιδεοληψίες τους, δεν έκαναν την παραμικρή προσπάθεια να διερευνήσουν τα γεγονότα και τις αιτίες που οδήγησαν σ’ αυτήν την ενέργεια, και κυρίως να προβληματιστούν για τις πιθανές προεκτάσεις που μπορεί να έχει η απόφασή τους. 

Φαίνεται να μην είναι σε θέση να αντιληφθούν και να αποδεχτούν ότι το δημοκρατικό πολίτευμα έχει την υποχρέωση να προστατεύει τους πολίτες του από κάθε απειλή και από κάθε κατάχρηση των ελευθεριών που αυτό παρέχει. 

Δεν είναι σε θέση να αντιληφθούν και να αποδεχτούν ότι το αγαθό της δημόσιας δωρεάν παιδείας κινδυνεύει από θλιβερές μειοψηφίες που εκμεταλλεύονται τις δημοκρατικές ελευθερίες, για να προβάλουν και να δικαιολογήσουν την αυτοεικόνα τους ως δυνάμεις που δήθεν αγωνίζονται για το καλό του λαού. Μόνο που το κάνουν με το πιο αντιδραστικό, αντιδημοκρατικό και αντιλαϊκό «όπλο», το κλείσιμο σχολών, οδηγώντας φοιτητές  και φοιτήτριες στον πνευματικό σκοταδισμό. 

Δεν είναι σε θέση να αντιληφθούν και να αποδεχτούν ότι δεν είναι ανεκτό να χρησιμοποιείται ένας χώρος παιδείας και μόρφωσης, όπως αυτός των πανεπιστημίων, από οποιαδήποτε ομάδα ως κέντρο εξαπόλυσης επιθέσεων που μπορεί να βλάψουν συνανθρώπους μας, ως καταφύγιο μετά τη διάπραξη αδικημάτων και ως κέντρα ανομίας γενικά.  

Δεν είναι σε θέση να αντιληφθούν και να αποδεχτούν ότι το πανεπιστημιακό άσυλο δεν αλώθηκε τώρα από τις αστυνομικές δυνάμεις, αλλά εδώ και πολλά χρόνια από αυτούς ακριβώς που τώρα δήθεν κόπτονται και φωνάζουν για την ανάγκη να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού. Από αυτούς που δεν έκαναν τίποτε απολύτως, για να το προστατεύσουν και να το καταστήσουν δύναμη ανάπτυξης και προόδου και όχι κάλυμμα για παράνομες και εγκληματικές πράξεις. 

Δεν είναι σε θέση να αντιληφθούν και να αποδεχτούν ότι η δημοκρατία στη χώρα μας είναι γερά θεμελιωμένη και θεσμοί, όπως η ελεύθερη διακίνηση ιδεών, δεν μπορούν να ανατραπούν με κανέναν τρόπο. Και ότι η εμμονή στο να προβάλλεται αστήρικτα και κινδυνολογικά μία τέτοια απειλή έχει ως αποτέλεσμα να δικαιολογούνται και να δικαιώνονται πρακτικές και ενέργειες που βλάπτουν παρά ωφελούν την κοινωνία μας. 

Τέλος, δεν είναι σε θέση να αντιληφθούν και να αποδεχτούν ότι με αβασάνιστες κι βιαστικές αποφάσεις παρέχουν δικαιολογίες σε εκείνους που απειλούν να καταστρέψουν το μοναδικό αγαθό που μπορεί να ανοίξει δρόμους για ένα καλύτερο μέλλον σε όλα τα επίπεδα, τη δημόσια δωρεάν Παιδεία.

 

Ε.Ε. ΔΑΚΕ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα