Πέμπτη, 29/07/2021 | 08:30

Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης : Μπάρμπεκιου στα Διαβατά: Να τον χαίρεστε τον πολιτισμό σας

330 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 09/11/2019, 10:10 πμ | 0 σχόλια

 

 

 

ο θέμα δεν σηκώνει πολλή ανάλυση. Το περίφημο μπάρμπεκιου με χοιρινό κι άφθονο αλκοόλ έξω από το προσφυγικό camp στα Διαβατά δεν είναι ούτε αστείο ούτε «πρωτότυπο» κι «ευρηματικό», όπως θέλουν να πιστεύουν οι ενωμένοι φασίστες που το διοργανώνουν.

Είναι χυδαίο, προβοκατόρικο και σαδιστικό. Όχι τόσο επειδή θα προκαλέσει ή θα τρομάξει τους πρόσφυγες μέσα στο camp -οι άνθρωποι έχουν περάσει πολλά για να φτάσουν εδώ και συνεχίζουν να παλεύουν με την απομόνωση, την αβεβαιότητα, την καχυποψία, τις κακές συνθήκες σε καθημερινή βάση και είναι σίγουρο ότι βρίσκουν εξίσου γελοίο με εμάς το κάλεσμα της Κυριακής. Είναι ρατσιστικό και μισάνθρωπο, γιατί οι διοργανωτές του θέλουν να επιδείξουν και να επιβάλλουν την «ανωτερότητα» του πολιτισμού τους, των εθίμων τους, του «ελληνικού» κι «ευρωπαϊκού» τρόπου ζωής τους. Θέλουν να δείξουν στους πρόσφυγες και τους/τις μετανάστ(ρι)ες πως δεν θα γίνουν ποτέ σαν τους ντόπιους, πως είναι τάχα κάτι ξένο, αλλόκοσμο κι εχθρικό: τώρα τους αξίζει να μυρίζουν την τσίκνα και το αλκοόλ μας, αύριο θα τους αξίζει η βία, ο διωγμός, η φοβέρα.

Κι αν οι μακεδονομάχοι βάζουν τα κάρβουνα, το προσάναμμα το ανάβουν στελέχη της κυβέρνησης, που αφού με το καιροσκοπικό και κοντόθωρο φλερτ τους με την ακροδεξιά έγλυψαν και δικαιολόγησαν ό,τι βλακεία πέρασε από τον ανθρώπινο νου στα μακεδονικά συλλαλητήρια και στις αντιπροσφυγικές κινήσεις ανά τη χώρα, συνεχίζουν να παριστάνουν ότι δεν πρόκειται για φασιστικές πρακτικές και πλήρες ξεδίπλωμα ακροδεξιού ακτιβισμού, αλλά για χαριτωμένες εκδηλώσεις αγανακτισμένων πολιτών. Τρέφουν το κτήνος, αλλά ξεχνούν πως όσο αυτό τρώει, τόσο του ανοίγει η όρεξη. Κάνουν πλάκα, αλλά στην πραγματικότητα οπλίζουν χέρια ποτισμένα στο μίσος.

Όλα αυτά είναι προφανή και ξεκάθαρα. Μια απορία όμως μένει: αλήθεια, οι διοργανωτές το σκέφτηκαν πολύ κι αποφάσισαν πως ο ελληνικός πολιτισμός συμπυκνώνεται στην τέχνη του ψησίματος του χοιρινού σουβλακίου (ή μήπως καλαμακίου;); Η δήθεν υπεράσπιση δε του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής από τύπους που πήγαν (κι απέτυχαν παταγωδώς) να διοργανώσουν “straight pride” πριν λίγους μήνες στην πόλη, αποτελεί ένα εξαιρετικό σύντομο ανέκδοτο για να μοιραστούμε με όλους τους φίλους και τις φίλες μας στην Ευρώπη. Αν σε αυτά συνίσταται η υπεράσπιση των ελληνικών κι ευρωπαϊκών αξιών, δεν μας πειράζει να καταχωρηθούμε ως εθνικοί μειοδότες κι αντιευρωπαΐστριες.

Στα ακροδεξιά γελοία πανηγυράκια, η απάντησή μας είναι και θα είναι καθημερινή –στον δρόμο, στα στέκια της αλληλεγγύης, στα camps, στα διπλανά διαμερίσματα στην πολυκατοικία από όπου οι γείτονες μας χαιρετάνε σε γλώσσες που δεν ξέρουμε και μας αρέσει. Με τους πρόσφυγες και τους/τις μετανάστ(ρι)ες θα ζήσουμε μαζί, θα γιορτάζουμε και θα τρώμε μαζί, θα αγωνιζόμαστε μαζί.

Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα