Παρασκευή, 19/04/2024 | 09:13

Συνάντηση του Θανάση Καββαδά με τον Υφυπουργό Παιδείας για την αναστολή έναρξης λειτουργίας Τμήματος Περιφερειακής Ανάπτυξης

749 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 09/11/2019, 10:25 πμ | 0 σχόλια

 

 

Αμέσως μετά την ανακοίνωση για αναστολή της έναρξης λειτουργίας του Τμήματος Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ιονίου Πανεπιστημίου, ο Βουλευτής Λευκάδας κ. Θανάσης Καββαδάς είχε συνάντηση με τον Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, αρμόδιο για θέματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, κύριο Βασίλη Διγαλάκη, προκειμένου να ενημερωθεί λεπτομερώς για το θέμα.

Ο κ.Καββαδάς ανέφερε στον Υφυπουργό ότι η Λευκάδα κινδυνεύει να μείνει το μόνο από τα Ιόνια Νησιά χωρίς σχολή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Τον ενημέρωσε για το ιστορικό με την απομάκρυνση των δύο Τμημάτων ΤΕΙ από τη Λευκάδα και την αναγγελία, το 2018, λειτουργίας του νέου τμήματος από την περίοδο 2021-2022, γεγονότα που στέρησαν από τη Λευκάδα για δύο χρόνια τη δυνατότητα να υποδέχεται φοιτητές. Ανέφερε ότι υπάρχει δημόσιο κτίριο για τη στέγαση του νέου τμήματος, για την ανακαίνιση του οποίου μάλιστα υπάρχουν εγγεγραμμένα στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων 2 εκατομμύρια ευρώ, καθώς και έτοιμη μελέτη. 

Τόνισε ότι στις 31 Οκτωβρίου παρέδωσε στον Πρύτανη του Ιονίου Πανεπιστημίου, κ. Βασίλη Χρυσικόπουλο, τα τεύχη δημοπράτησης, τα οποία με πρωτοβουλία του Βουλευτή καταρτίστηκαν από τεχνικό γραφείο, και έγιναν  δωρεά στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο.  

Επίσης, μετέφερε στον Υφυπουργό ότι, σε επικοινωνία με τον Πρύτανη ενημερώθηκε ότι το Ιόνιο Πανεπιστήμιο έχει προετοιμάσει πρόγραμμα σπουδών για το Τμήμα Περιφερειακής Ανάπτυξης, διαθέτει μόνιμο διδακτικό προσωπικό, ενώ βρίσκεται και σε διαδικασία εκλογής και προκήρυξης νέου διδακτικού προσωπικού για την κάλυψη των αναγκών. Επίσης, ο Πρύτανης διαβεβαίωσε ότι μετά την παραλαβή των τευχών δημοπράτησης το Πανεπιστήμιο είναι έτοιμο να προχωρήσει στον διαγωνισμό για την επισκευή του κτιρίου που έχει διατεθεί για τη λειτουργία του τμήματος.

Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός με διαβεβαίωσε ότι, παρόλο που η απόφαση αναστολής ήταν οριζόντια, κάθε ένα από τα 37 τμήματα, των οποίων η λειτουργία ανεστάλη, θα εξεταστεί ξεχωριστά, βάσει συγκεκριμένων, αντικειμενικών, ακαδημαϊκών κριτηρίων από την Ανεξάρτητη Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ).

 

Σχετικά με τη συνάντηση ο κ. Καββαδάς δήλωσε:

«Η κυβέρνηση του κ.Τσίπρα εξήγγειλε πανεπιστημιακά τμήματα στα λόγια και στα χαρτιά που ήταν αδύνατο να λειτουργήσουν, από τη στιγμή που δεν εκπλήρωναν τις στοιχειώδεις προϋποθέσεις. Από το 2018 είχα επισημάνει ότι οι εξαγγελίες υπηρετούσαν μικροπολιτικές σκοπιμότητες και έγιναν χωρίς να έχουν προηγηθεί οι απαιτούμενες μελέτες σκοπιμότητας και βιωσιμότητας και χωρίς τη γνώμη της ΑΔΙΠ. 

Θέλω να καταστήσω σαφές ότι η ανάκληση της λειτουργίας 37 πανεπιστημιακών τμημάτων, μεταξύ των οποίων και του τμήματος Περιφερειακής Ανάπτυξης, δεν συνιστά κατάργηση. Αλλά προφανώς και η αναστολή μας βάζει σε ανησυχία. Θα δώσουμε τη μάχη και ευελπιστώ ότι έχουμε ικανά τεκμήρια, ώστε να επανεξεταστεί το θέμα της αναστολής έναρξης λειτουργίας, και καλώ όλους τους φορείς της Λευκάδας, σε συνεργασία με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, να προετοιμάσουμε και άλλα επιχειρήματα, για να παραμείνει η Λευκάδα στο χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Το προσεχές διάστημα θα επιδιώξω εκ νέου συνάντηση, παρουσία και φορέων της Λευκάδας, με την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, κυρία Νίκη Κεραμέως.»

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα