Τρίτη, 19/03/2024 | 07:00

Πρέβεζα : Ξέμεινε νωρίς από… σαρδέλα, η γιορτή της σαρδέλας

1297 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 26/08/2019, 2:06 πμ | 0 σχόλια

 

 

Με την γιορτή της  Σαρδέλας, η οποία πραγματοποιήθηκε  την Κυριακή  25 Αυγούστου στο λιμάνι της πόλης , κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις του Δήμου Πρέβεζας για το καλοκαίρι του 2019.

Η  γιορτή  (που διοργανώνεται με μεγάλη επιτυχία για περισσότερο από  μισό αιώνα) αναδεικνύει τους στενούς δεσμούς της Πρέβεζας με τη ναυτική παράδοση αλλά και το επάγγελμα των αλιέων, οι οποίοι ανέκαθεν αποτελούσαν ένα δυναμικό κομμάτι της τοπικής οικονομίας .

Το έδεσμα που κυριάρχησε ασφαλώς ήταν  η…   σαρδέλα Αμβρακικού στα κάρβουνα συνοδεία κηπευτικών προιόντων από την Πρέβεζα καθώς και  άφθονου δωρεάν κρασιού. Όμως από τις 11 περίπου το βράδυ… σαρδέλα δεν υπήρχε, γεγονός που δε σχολιάστηκε με ευμενή σχόλια και ούτε απέσπασε ευμενείς κριτικές από πολύ κόσμο. Θα έπρεπε να είχε γίνει πρόβλεψη για προμήθεια περισσότερων κιλών σαρδέλας.

Σε ότι αφορά τα μουσικοχορευτικά της γιορτής της σαρδέλας στην Πρέβεζα, κύλησαν υπέροχα και ενθουσίασαν τον κόσμο που είχε κατακλύσει τους χώρους στο παραλιακό πάρκινγκ της Πρέβεζας, που  διεξάγεται η γιορτή της σαρδέλας. Το χορευτικό του Δήμου Πρέβεζας,  ο Χορευτικός Όμιλος “Πρέβεζα” καθώς και συγκροτήματα από την  Ζαχάρω και την Δράμα παρουσίασαν  χορούς από κάθε γωνιά της Ελλάδας ενώ αμέσως μετά στην σκηνή θα ανέβηκαν  οι Κώστας Λεοντίδης και Λευτέρης Κωσταντίνου οι οποίοι με  την συνοδεία των μουσικών Δημήτρη Ζιάγκα κλαρίνο, Γιώργου Φλούδα βιολί, Σάσα Μαρκόπουλου λαούτο και Χρήστου Λώλη κρουστά ταξίδεψαν  το κοινό σε ένα παραδοσιακό γλέντι το οποίο στη μία τη νύχτα ολοκληρώθηκε και είπαν και… καληνύχτα στον κόσμο.

Η γιορτή της σαρδέλας είναι ένα λαϊκό πανηγύρι, γνωρίζετε εσείς πολλά λαϊκά πανηγύρια που να λένε καληνύχτα μία ώρα μετά τα μεσάνυχτα; Ναι συμμετέχουν στη διοργάνωση  δημοτικοί υπάλληλοι που εργάζονται το πρωί και είναι αντιληπτό αυτό, όμως το να τελειώνει η γιορτή μία ώρα μετά τα μεσάνυχτα, χτυπά κάπως άσχημα σε επισκέπτες. Αν υπάρχει θέμα με δημοτικολύς υπαλλήλους  που είναι λογικό, ας υπάρξει συνεργασία και με ιδιώτες! Από τη μία η γιορτή που ξέμεινε νωρίς από… σαρδέλα, από την άλλη η καληνύχτα μία ώρα μετά τα μεσάνυχτα είναι θέματα που δεν σχολιάστηκαν με τον καλύτερο  τρόπο. Εύλογα κάποιος θα πει, μα ακολουθούσε εργάσιμη μέρα και μάλιστα… Δευτέρα. Ας γίνει άλλη μέρα, ας γίνει Σάββατο. Σε κάθε περίπτωση η γιορτή της σαρδέλας στην Πρέβεζας, είναι μια παραδοσιακή γιορτή οφείλει να κρατήσει τα θετικά των μουσικοχορευτικών τμημάτων που συμμετείχαν και να διορθώσει τα άλλα. Να γίνεται προμήθεια περισσότερων κιλών σαρδέλας και να πηγαίνει πιο αργά. Σε κάθε περίπτωση και φέτος είχε πολύ κόσμο γεγονός ενθαρρυντικό, όμως χρόνο με τον χρόνο – και μάλιστα μετά από τόσα χρόνια- είναι οξύμωρο να μην υπάρχει καλή προετοιμασία για τη γιορτή αυτή και αποτελεσματικότητα. Και κάτι άλλο η Πρέβεζα έχει τόσους ξένους επισκέπτες, μήπως θα έπρεπε να υπάρχουν κάποια πανό ή κάποιες ταμπέλες γραμμένες στην Αγγλικ΄λη γλώσσα τόσο για τη Λευκή νύχτα όσο και για τη γιορτή της σαρδέλας; Στο 2019 είμαστε… Και του χρόνου με υγεία!

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα