Τρίτη, 19/03/2024 | 08:40

ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΒΒΑΔΑΣ : Δέσμευση μας, η διαρκής και συνεχής προσπάθεια για να προσφέρουμε στους πολίτες μία καλύτερη Ελλάδα

880 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 09/08/2019, 6:04 μμ | 0 σχόλια

 

 

 

 

Με την ευκαιρία της ψήφισης από τη Βουλή του πολυνομοσχεδίου θα ήθελα να σταθώ σε μερικά καίρια ζητήματα.

Αρχικά για το σημείο του Νόμου που αφορά στη λειτουργεία των Δήμων.

Έχω να τονίσω ότι η θεσμική αυτή παρέμβαση που επιχειρείται σήμερα από το Υπουργείο Εσωτερικών, εγκρίθηκε από τους πολίτες.

Η Νέα Δημοκρατία είχε πει ξεκάθαρα και σε όλους τους τόνους, πριν από τις εκλογές, ότι θα πάρει νομοθετική πρωτοβουλία για να ακυρώσει το διαλυτικό σκηνικό που είχε στηθεί στην αυτοδιοίκηση.

Και αυτό ακριβώς έκανε.

Με τις ρυθμίσεις αυτές, διασφαλίζεται η κυβερνησιμότητα των Δήμων, που ήταν από αμφίβολη έως απίθανη με το συσχετισμό εδρών στα νέα δημοτικά συμβούλια.

Για παράδειγμα, ο Δήμαρχος Ορεστιάδας, παρά το γεγονός ότι πήρε το 50.02% δεν έχει πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο λόγω του εκλογικού νόμου. Έχει τις 16 από τις 33 έδρες. Επίσης, στη Λευκάδα, ο νέος δήμαρχος που εκλέχθηκε την δεύτερη Κυριακή, έχει τις 6 από τις 33 έδρες του δημοτικού συμβουλίου. 

Ο πρώτος λοιπόν στόχος του ν/σ είναι η κυβερνησιμότητα των Δήμων που διασφαλίζεται με τις διατάξεις που δίνουν την πλειοψηφία στην παράταξη του Δημάρχου ή του Περιφερειάρχη στα βασικά όργανα διοίκησης του Δήμου και της Περιφέρειας, στην Οικονομική Επιτροπή και στην Επιτροπή Ποιότητα Ζωής.

Παράλληλα υπάρχουν διατάξεις για συνεργασία των παρατάξεων, που ενισχύουν τη σύγκλιση και τη συναίνεση, και μπορούν να εγγυηθούν την εύρυθμη λειτουργία της αυτοδιοίκησης.

Συνεχίζοντας, το πολυνομοσχέδιο αποτυπώνει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να συγκρουστεί με παθογένειες ετών και να δώσει λύσεις σε υπαρκτά προβλήματα.

Το άρθρο 64 δεν αναφέρεται στην κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου αλλά στην κατάργηση της ανομίας.

Το πανεπιστημιακό άσυλο ως χώρος ελεύθερης διακίνησης ιδεών, δεν τίθεται ούτε σε κίνδυνο ούτε σε αμφισβήτηση.

Δεν θα υπάρχει όμως ανοχή και άσυλο σε έκνομες πράξεις και παραβατικά στοιχεία. Γιατί η κατασκευή μολότοφ, η διακίνηση ναρκωτικών, η άσκηση βίας και οι βανδαλισμοί δεν μπορούν να υπόκεινται σε άσυλο.

Επίσης, σε ότι αφορά τις διατάξεις του υπ. εργασίας του ν/σ ιδιαίτερα θετική είναι η ρύθμιση για την επέκταση του μέτρου των 120 δόσεων και στις οφειλές των πολιτών στα ασφαλιστικά ταμεία.

Αφορά 1.400.000 ασφαλισμένους και είναι μια ρύθμιση

-που μειώνει το επιτόκιο των ληξιπρόθεσμων από το 5% στο 3%,

-με ελάχιστη δόση 50 ευρώ τον μήνα  για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολουμένους και 30 ευρώ για τους αγρότες.

-με «κούρεμα» έως 85% στις προσαυξήσεις.

Ο στόχος αυτής της κυβέρνησης είναι να δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία σε όλους και η συγκεκριμένη ρύθμιση για τις 120 δόσεις, όχι μόνο υπηρετεί αυτή την ιδέα αλλά ταυτόχρονα απαλλάσσει τους πολίτες από τον εφιάλτη των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών.

Επίσης με το παρόν νομοσχέδιο γίνονται τα πρώτα βήματα προς την ψηφιακή σύνταξη. Ένα έργο που ξεκίνησε το 2012 από την τότε κυβέρνηση και διεκόπη χωρίς καμία αιτία από τον ΣΥΡΙΖΑ του 2015. Σήμερα με τη συγκεκριμένη διάταξη επιχειρούμε αφενός την επιτάχυνση της διαδικασίας απονομής της σύνταξης και αφετέρου την προσέγγιση του προγραμματικού μας στόχου. Δηλαδή ότι τον Ιούνιο του 2020 το 35% περίπου των νέων συντάξεων θα εκδίδονται ψηφιακά.

Κλείνοντας θα ήθελα να επισημάνω ότι είναι ιδιαίτερα σημαντική η δυνατότητα που δίνει πλέον το Υπουργείο Υγείας στους βαρέως πάσχοντες συνανθρώπους μας (καρκινοπαθείς, ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας κ.α.) να προμηθεύονται φάρμακα υψηλού κόστους στο σπίτι τους, στο χώρο νοσηλείας τους και στα φαρμακεία της γειτονιάς, αντί να δημιουργούνται ουρές στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και να ταλαιπωρούνται.

Μέσα σε ένα μήνα λοιπόν η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αποδεικνύει δύο βασικά πράγματα:

Πρώτον, ότι κάνουμε πράξη τις δεσμεύσεις μας.

Δεύτερον, ότι προχωρούμε με γρήγορα βήματα.

Και δέσμευση μας, είναι η διαρκής και συνεχής προσπάθεια για να προσφέρουμε στους πολίτες αυτά που δικαιούνται.

Κυρίως, μια Καλύτερη Ελλάδα.

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα