Πέμπτη, 28/03/2024 | 21:43

Χρειάζονται ριζικές αλλαγές στην διαχείριση των απορριμάτων στην Πρέβεζα και την Ήπειρο- Γράφει ο Κώστας Κωνής!

570 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 02/07/2019, 7:31 μμ | 0 σχόλια

 

 

 Χρειάζονται ριζικές αλλαγές  στην διαχείριση των απορριμάτων στην Πρέβεζα και την Ήπειρο.
Γράφει ο Κώστας Κωνής,
υποψήφιος βουλευτής στην Πρέβεζα
με το Κίνημα Αλλαγής.
Είναι στρατηγικής σημασίας η πολιτική που εφαρμόζεται στη διαχείριση των απορριμάτων της Περιφέρειας Ηπείρου, καθώς αφορά ταυτόχρονα στην ποιότητα ζωής των Ηπειρωτών, τα οικονομικά  των φορέων διαχείρισης και στα κόστη που βαρύνουν τους Ηπειρώτες.

Η διαχείριση των απορριμμάτων αποτελεί προτεραιότητα για κάθε Περιφερειακή Ενότητα, αλλά και για την Περιφέρεια Ηπείρου συνολικά. Η επιτυχία μιας Περιφερειακής Αρχής, αλλά και κάθε Δημοτικής  στον τομέα αυτό κρίνεται καθημερινά. Οι Δημότες και οι επισκέπτες κάθε περιοχής έχουν δικαιολογημένα απαιτήσεις, δεδομένων των ανταποδοτικών τελών που καταβάλλουν. Θεωρούμε στο Κίνημα Αλλαγής, πως η διαχείριση των απορριμμάτων, όπως γίνεται μέχρι σήμερα, χρειάζεται σημαντικές αλλαγές και βελτιώσεις καθώς η κατάσταση που επικρατεί είναι μέτρια έως κακή σε συγκεκριμένους τομείς και σε συγκεκριμένους Δήμους. Είναι στρατηγικής σημασίας για την Περιφέρεια μας η πολιτική που εφαρμόζει στην καθαριότητα, καθώς αφορά ταυτόχρονα στην ποιότητα ζωής των Ηπειρωτών, τα οικονομικά  της Περιφέρειας και των Δήμων και τα κόστη που βαρύνουν τους Δημότες μέσω των ανταποδοτικών τελών.

Ήδη σε κεντρικό επίπεδο έχει αποφασιστεί η νέα εθνική πολιτική για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, η οποία δίνει προτεραιότητα στην ανακύκλωση σε συνδυασμό με επαναχρησιμοποίηση, ώστε οι ποσότητες υπολειμμάτων που οδηγούνται στην υγειονομική ταφή να είναι σημαντικά λιγότερες. Αντίθετα, στους Δήμους της Περιφέρειας μας δεν έχει γίνει καμία απολύτως προσπάθεια για μείωση του όγκου και των τόνων των σκουπιδιών που οδηγούνται στο ΧΥΤΑ και για τα οποία οι Δήμοι καταβάλλουν βάσει τόνων, πληρωμές στον ΧΥΤΑ. Η ανεπαρκής ενημέρωση των Δημοτών σε συνδυασμό με την έλλειψη πρωτοβουλιών για ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση αποτελούν τη σκληρή πραγματικότητα.

Η πολιτεία έχει εκπονήσει εθνικό, περιφερειακό και τοπικό – δημοτικό σχεδιασμό, για να ενισχύσει τις πολιτικές ανακύκλωσης και επαναχ

ρησιμοποίησης, ώστε να προχωρήσουμε σε ενίσχυση της αειφορίας και μείωση κόστους. Ο ρόλος που αναλαμβάνουν η Περιφέρια και οι Δήμοι είναι σημαντικός, με έμφαση στη διαχείριση των αστικών αποβλήτων (οικιακά και συναφή απόβλητα), με υποχρέωση σχεδιασμού και εφαρμογής τοπικού σχεδίου διαχείρισης των αποβλήτων σε συνάρτηση με τον εθνικό και περιφερειακό σχεδιασμό.

Ο Περιφερειακός σχεδιασμός προβλέπει την ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών με προδιαλογή του μισού της παραγόμενης ποσότητας αστικών αποβλήτων. Η συλλογή των ανακυκλώσιμων υλικών πρέπει να προωθείται σε Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (Κ.Δ.Α.Υ.). Το υπόλοιπο μισό της παραγόμενης ποσότητας (σύμμεικτα) πρέπει να προωθείται στη μονάδα επεξεργασίας, όπου προβλέπεται η ανάκτηση μέρους της συνολικής προσκομιζόμενης ποσότητας. Η προώθηση στη μονάδα θα πρέπει να γίνεται από τον σταθμό μεταφόρτωσης, όπου θα καταλήγει η συλλογή των απορριμμάτων. Το υπόλοιπο μη ανακτήσιμο θα πρέπει να προωθείται για υγειονομική ταφή στο Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (Χ.Υ.Τ.Υ.).

Σε τοπικό επίπεδο και για όλους τους Δήμους, πρέπει να εφαρμοστούν συγκεκριμένες δράσεις, ενδεικτικά:

Κατασκευή και λειτουργία οργανωμένου χώρου για τη συγκομιδή και προεπεξεργασία ανακυκλώσιμων υλικών (Πράσινο Σημείο).

Προώθηση της οικιακής κομποστοποίησης (παραγωγή οργανικής ύλης από φυτικά υπολείμματα – υπολείμματα κήπου) μέσω της προμήθειας και διάθεσης σε νοικοκυριά ειδικών κάδων.

Χωριστή συλλογή και προώθηση στο Πράσινο Σημείο των πράσινων αποβλήτων (κυρίως κλαδέματα). Εκεί να θρυμματίζονται, να αποθηκεύονται προσωρινά και να οδηγούνται στη μονάδα επεξεργασίας.

Χωριστή διαλογή αποβλήτων τροφίμων μέσω της προμήθειας και τοποθέτησης οικιακών και κεντρικών κάδων (καφέ κάδοι) στους οικισμούς με σημαντική πυκνότητα πληθυσμού, προμήθεια και διάθεση σε νοικοκυριά του απαιτούμενου αριθμού ειδικών κάδων. Τα απόβλητα να οδηγούνται στη μονάδα επεξεργασίας.

Διαλογή στην πηγή (νοικοκυριά, επιχειρήσεις, δημόσιες υπηρεσίες) των ανακυκλώσιμων υλικών σε 3 ρεύματα συσκευασιών (γυαλί, χαρτί, μέταλλο – πλαστικό) μέσω της προμήθειας και τοποθέτησης σετ τριών κάδων στα Δημοτικά Διαμερίσματα Δήμου. Η σημερινή χωριστή συλλογή σε ενιαίο κάδο (μπλε κάδοι) πρέπει να αντικατασταθεί σταδιακά.

Χωριστή συλλογή χαρτιού μέσω της προμήθειας και τοποθέτησης σε σχολεία, δημόσιες υπηρεσίες των ειδικών κάδων.

Υλοποίηση εκστρατείας ευαισθητοποίησης των Δημοτών.

Καθώς βρισκόμαστε μπροστά από μια νέα τετραετία διαχείρισης από την επανεκλεγείσα Περιφερειακή Αρχή, είμαστε όλοι σε θέση να διαγνώσουμε την αδυναμία της, να επιτύχει την ανακύκλωση ενός σημαντικού ποσοστού της συνολικά παραγόμενης ποσότητας αστικών αποβλήτων.

Η καθυστέρηση στην υλοποίηση των δράσεων για τον περιορισμό των απορριμμάτων που οδηγούνται στο ΧΥΤΑ, κοστίζει πολλαπλά στους κατοίκους της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας και δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για τη διαχείριση των απορριμμάτων την επόμενη μέρα, καθώς η επανεκλεγείσα Περιφερεική Αρχή συνεχίζει τη θητεία της, με παντελή έλλειψη πλάνου και δράσεων αντιμετώπισης της κατάστασης.

Ως  υποψήφιος βουλευτής με το Κίνημα Αλλαγής στην εκλογική περιφέρεια Πρέβεζας , καταθέτω σήμερα τους προβληματισμούς μου προς τους κατοίκους της εκλογικής περιφέρειας Πρέβεζας και όλους τους Ηπειρώτες, για ένα πολύ σοβαρό θέμα που αντιμετωπίζει και θα αντιμετωπίσει ακόμη περισσότερο η Περιφέρεια Ηπείρου στο άμεσο μέλλον.

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα