Τρίτη, 30/11/2021 | 20:31

Κυριάκος Μητσοτάκης από την Άρτα: «Θα στηρίξουμε τον αγρότη και το αγροτικό εισόδημα»

475 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 17/06/2019, 11:40 πμ | 0 σχόλια

 

 

 

«Θα στηρίξουμε τον αγρότη, θα στηρίξουμε το αγροτικό εισόδημα, θα μειώσουμε τους φόρους για κάθε Ελληνίδα, για κάθε Έλληνα, συμπεριλαμβανομένων και των αγροτών» επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως αναφέρει ενημερωτικό σημείωμα της ΝΔ για την επίσκεψή του στην Άρτα, στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Ήπειρο.

Ο κ. Μητσοτάκης, αφού συζήτησε με πολίτες για τα προβλήματα αλλά και τις προκλήσεις του πρωτογενούς τομέα, είπε πως «πρέπει να περάσουμε από ένα μοντέλο επιδοτούμενης αγροτικής παραγωγής σε ένα μοντέλο όπου η επιδότηση δεν θα είναι μόνο συμπληρωματικό εισόδημα, αλλά εργαλείο για να βοηθήσουμε την ανταγωνιστικότητα του πρωτογενούς τομέα».

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας υπογράμμισε τη σημασία που έχει η σωστή κατάρτιση για την ανάπτυξη του κλάδου και η αξιοποίηση των πολλών συγκριτικών πλεονεκτημάτων που έχουμε στην Ελλάδα.

«Δυστυχώς, οι αγρότες μας δεν έχουν σήμερα την πρόσβαση στη συμπληρωματική εκπαίδευση που θα τους χρειαστεί για να μπορούν να είναι ανταγωνιστικοί σε ένα παραγωγικό περιβάλλον, το οποίο αλλάζει γρήγορα. Από την άλλη, έχουμε πολλούς νέους αγρότες, οι οποίοι θέλουν είτε να συνεχίσουν τη δουλειά των πατεράδων τους και των παππούδων τους είτε να καινοτομήσουν οι ίδιοι και να επιστρέψουν στη γη τους και να αρχίσουν να παράγουν. Αυτοί όμως χρειάζονται εκπαίδευση, κατάρτιση και εξοικείωση με τις νέες τεχνολογίες. Εκεί έχουμε ένα μεγάλο κενό, το οποίο θα καλύψουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Πρέπει να υποστηρίξουμε το brand Ελλάδα και την ελληνική σημαία και στον πρωτογενή τομέα»

Ακόμη, σύμφωνα με το ενημερωτικό σημείωμα της Πειραιώς, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε την προστιθέμενη αξία που θα φέρει η σύνδεση των ελληνικών προϊόντων με τον ελληνικό πολιτισμό:

«Πρέπει να υποστηρίξουμε το brand Ελλάδα και την ελληνική σημαία και στον πρωτογενή τομέα. Και να το συνδέσουμε με την ποιότητα. Και να πούμε βέβαια και μία ιστορία για αυτά, διότι πολλά από τα πολύ επιτυχημένα brands δεν έχουν να κάνουν μόνο με την ποιότητα του προϊόντος. Γι’ αυτό και η σύνδεση των προϊόντων μας με τον πολιτισμό έχει τόσο μεγάλη αξία. Τα προϊόντα αυτής της γης δεν είναι μόνο καταπληκτικά προϊόντα επειδή η ελληνική γη βγάζει τόσο ωραία προϊόντα. Είναι συνδεδεμένα και με τον πολιτισμό και με την ιστορία μας. Και όλα αυτά αποκτούν ξεχωριστή αξία σε μία χώρα η οποία υποδέχεται 30.000.000 επισκέπτες».

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας μιλώντας σε καφέ της Άρτας έκανε επίσης αναφορές στην ανάγκη ενίσχυσης των αγροτών.

«Θα στηρίξουμε τη μετάβαση σε έναν πρωτογενή τομέα ο οποίος θα έχει πραγματικά συγκριτικά πλεονεκτήματα. Θα βοηθήσουμε να μειωθεί το κόστος παραγωγής, θα στηρίξουμε τα συνεργατικά σχήματα, θα παρέμβουμε στον ΕΛΓΑ, έτσι ώστε σε περιπτώσεις καταστροφών να μη χρειάζονται 6 και 8 μήνες για να αποζημιωθούν οι αγρότες μας και τελικά να παίρνουν το 1/5 ή το 1/3 από αυτά τα οποία δικαιούνται» σημείωσε.

Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε από τους πολίτες της Άρτας ισχυρή εντολή με στόχο η Ελλάδα να κάνει μια μεγάλη φυγή στο μέλλον, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η ΝΔ είναι σήμερα η μόνη πατριωτική παράταξη που μπορεί να εκφράσει αυτό το κύμα πολιτικής αλλαγής που βλέπω παντού στη χώρα. Και δεν έχω επίσης καμία αμφιβολία ότι η Άρτα δεν θα είναι εξαίρεση και θα είναι και αυτή γαλάζια» πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισκέφθηκε ακόμη φυτείες ακτινιδίου, όπου συνομίλησε με αγρότες οι οποίοι του ζήτησαν, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, να μη δημιουργηθούν κι άλλες στρατιές Ελλήνων μεταναστών ή ανέργων. Ο κ. Μητσοτάκης τούς διαβεβαίωσε ότι θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του ώστε οι νέοι να μη φεύγουν από τον τόπο τους, επειδή δεν βλέπουν καμία προοπτική σε αυτόν.

Οι παραγωγοί τού ανέφεραν, επίσης, ότι τα δέντρα τους έχουν πάθει σοβαρή ζημιά λόγω του καιρού, με αποτέλεσμα να έχει επηρεαστεί το 20% της συνολικής παραγωγής τους. Επ’ αυτού ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως «θα φροντίσουμε οι αποζημιώσεις σας από τα ακραία καιρικά φαινόμενα να είναι αναλογικές με τη ζημιά που έχετε πάθει», προσθέτοντας πως ο κανονισμός του ΕΛΓΑ είναι από τη δεκαετία του ’50 και χρειάζεται δραστική τροποποίηση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα