Σάββατο, 20/04/2024 | 13:30

Λαϊκή Συσπείρωση Ζηρού · Να γιατί δεν μπορεί να μειώσει την τιμή του νερού ο Καλαντζής

932 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 24/05/2019, 9:41 πμ | 0 σχόλια

 

 

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την επιβολή τελών, η Λαϊκή Συσπείρωση πρότεινε ενιαία τιμή για όλο τον δήμο για το νερό ύδρευσης στα 0,40€, με ταυτόχρονη μείωση κατά 40% (δηλ. στα 0,24€/m3) για μισθωτούς, συνταξιούχους και αυταπασχολούμενους και αύξηση κατά 40% (στα 0,56€/m3) για τις μεγάλες επιχειρήσεις (S/M, τράπεζες κλπ). Η παράταξη του Καλαντζή ψήφισε να παραμείνει η τιμή του νερού στο ύψος που ήταν και τα προηγούμενα χρόνια (0,50€/m3 για το Δήμο Φιλιππιάδας και 0,40€/m3 για τον υπόλοιπο Δήμο) με τον ισχυρισμό ότι , αν μειωθούν τα έσοδα από τους λογαριασμούς ύδρευσης , η υπηρεσία, ως ανταποδοτική, δεν θα μπορεί να λειτουργήσει.

Στην οικονομική Επιτροπή έφερε μάλιστα και τον προϊστάμενο τις οικονομικής υπηρεσίας, να μας εξηγήσει ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει, δεν μπορεί να γίνει μείωση στην τιμή του νερού.
Πράγματι έτσι είναι. Και είναι έτσι γιατί:
Το 2018 η τιμή για κάθε βλάβη στην ύδρευση κόστιζε στον δήμο 90€, τιμή που εξασφάλισε ο Δήμος μετά την έκπτωση που έδωσε ο εργολάβος στο διαγωνισμό. Οι προϋπολογισμένες βλάβες ήταν 260, έγιναν τελικά πάνω από 600.
Για το 2019 ο Καλαντζής προϋπολόγισε λιγότερες από τις μισές, τις μοίρασε στις τέσσερις δημοτικές ενότητες, ώστε να μπορέσει να τις δώσει με ανάθεση. Με τιμή 180€ η βλάβη.
Η εμπειρία λέει ότι οι βλάβες θα αγγίξουν πάλι περίπου τις βλάβες των προηγούμενων ετών, άρα λοιπόν ένα ποσό της τάξης των 50.000€ πηγαίνει στις τσέπες των εργολάβων και όχι στη μείωση της τιμής του νερού.
Αυτό συμβαίνει μετά την αποδυνάμωση των υπηρεσιών των Δήμων από προσωπικό, που εφάρμοσαν όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις με τη συμβολή των δημάρχων τους, με αποτέλεσμα αυτό το κομμάτι να ιδιωτικοποιηθεί και να στοιχίζει πανάκριβα πλέον στους πολίτες.
Τέλος να πούμε ότι η φύση των συγκεκριμένων εργασιών, απαιτεί εργολάβο από την περιοχή, και αυτό είναι σωστό, ώστε να μπορεί να προσεγγίζει γρήγορα τις βλάβες. Αυτό όμως δεν αναιρεί το γεγονός ότι πρέπει να προστατεύονται τα συμφέροντα των πολιτών.
Μενέλαος Γείτονας, Υποψήφιος Δήμαρχος Ζηρού με τη Λαϊκή Συσπείρωση

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα