Κυριακή, 16/06/2024 | 14:04

Παρουσία του υπουργού Αλέξη Χαρίτση, τα εγκαίνια του κλειστού γυμναστηρίου Καναλακίου του δήμου Πάργας!

1042 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 07/04/2019, 11:49 μμ | 0 σχόλια

 

 

Παρουσία του υπουργού Αλέξη Χαρίτση,  πλήθους κόσμου, εκπροσώπων φορέων και πολλών υποψηφίων και στις δημοτικές και στις περιφερειακές εκλογές, πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 7 Απριλίου 2019 τα εγκαίνια του δημοτικού κλειστού γυμναστηρίου Καναλακίου. Λίγο πριν φτάσει κανείς στο κλειστό γυμναστήριο Καναλακίου συναντά μια υπέροχη παιδική χαρά που έχει φτιάξει ο δήμος Πάργας και λίγο πιο πάνω, βρίσκεται ένα ελκυστικό αναψυκτήριο. Όσο για το κλειστό γυμναστήριο στο Καναλάκι; Χρειάστηκαν χρόνια για να ξεκλειδώσει το έργο και να ολοκληρωθεί τελικά και αξίζει να αποδοθούν τα εύσημα και στη δημοτική αρχή Πάργας και τον δήμαρχο Αντώνη Νάστα. Τα εγκαίνια του δημοτικού κλειστού γυμναστηρίου  πραματοποίησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Παραμυθιάς κ. Τίτος.

 

 

Στην  Αγία Τριάδα Καναλακίου – με θέα το Φανάρι δημιουργηθηκε  ένας χώρος που συνδυάζει υπέροχα πράγματα, όπως  σύγχρονη παιδική χαρά, γήπεδα μπάσκετ, ποδοσφαίρου, τένις, αναψυκτήριο, θεατράκι υπό την σκέπη του Κλειστού Γυμναστηρίου Καναλακίου, ένα πραγματικό στολίδι όχι μόνο για το Καναλάκι και τον Δήμο Πάργας αλλά για ολόκληρο τον νομό Πρέβεζας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δήμαρχος Πάργας Αντώνης Νάστας  έδωσε στον υπουργό μια τιμητική πλακέτα, αλλά κι ένα βιβλίο με την ιστορία του Φαναρίου και της Πάργας. «Το χρέος που έχει αναλάβει η κυβέρνηση απέναντι στον ελληνικό λαό, είναι ούτε ένα ευρώ ,δημόσιου χρήματος , να μην πάει χαμένο», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίστης κατά τον χαιρετισμό του στα εγκαίνια του Κλειστού Γυμναστηρίου στο Καναλάκι της Πάργας, ενός έργου που είχε ξεκινήσει το 1998 και οι εργασίες είχαν σταματήσει το 2009. Ο υπουργός, ήταν προσκεκλημένος στα εγκαίνια του έργου, καθώς με δικές του ενέργειες από την θέση του υφυπουργού  Οικονομίας και Ανάπτυξης  το 2016,ενέκρινε την τροποποίηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Ηπείρου και προβλέφθηκε ποσόν των 300.000, όπως χαρακτηριστικά τόνισε στην ομιλία του ο Δήμαρχος Πάργας Αντώνης Νάστας ,ο οποίος ευχαρίστησε θερμά και απέδωσε τα εύσημα στο Αλέξη Χαρίτση.  Ο υπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε ,πως η κυβέρνηση  στηρίζει τα έργα που χρειάζονται οι τοπικές κοινωνίες στη Ήπειρο και σε όλη την Ελλάδα.    « Όλες οι χρηματοδοτήσεις, θα πάνε σε έργα σημαντικά που έχουν ανάγκη οι τοπικές κοινωνίας», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

 

 

 

Ο Αλέξης Χαρίτσης εξήρε την συνεργασία  που είχε με όλους τους αρμόδιους φορείς  που οδήγησε στα εγκαίνια  του σημαντικό έργου στο Καναλάκι, ενώ σχολίασε: «Ερχόμενος εδώ και διαβάζοντας το ιστορικό του έργου, πόσο διαφορετικά θα ήταν τα δεδομένα και για την χώρα μας αν δεν χρειάζονταν 20 χρόνια για να ολοκληρώσουμε και να εγκαινιάζουμε ένα κλειστό Γυμναστήριο…»Το 2015 όπως είπε, η κυβέρνηση  βρέθηκε αντιμέτωπη  με ανάλογα ζητήματα και μέλημα της, ήταν από την πρώτη στιγμή ,ήταν η εξεύρεση λύσης και μεταξύ άλλων επισήμανε :«…έπρεπε να κάνουμε δύο πράγματα. Πρώτον, να προσπαθήσουμε να βρούμε τους χρηματοδοτικούς πόρους , τα κονδύλια, για να υλοποιήσουμε αυτά τα έργα ,όπως και πράξαμε. Καταφέραμε αυτά τα 4 χρόνια η χώρα μας, να είναι πρώτη στην Ευρώπη στην απορρόφηση κονδυλίων.Αυτό δεν ήταν εύκολο, έγινε με μεγάλη προσπάθεια ‘ώστε να έχουμε  την δυνατότητα να υλοποιούμε έργα όπως αυτό εδώ. Το 2ο, που έπρεπε να κάνουμε ήταν να συνεργαστούμε. Να προσπαθήσουμε από κοινού, το Κεντρικό Κράτος η Αποκεντρωμένη Διοίκηση,  η Περιφέρεια και οι Δήμοι….…συνεργαστήκαμε με όλους, γιατί θεωρούμε πως μέσα από την συνεργασία μπορούμε να φέρουμε αποτελέσματα .Αυτό επιβεβαιώνεται στην πράξη. Αυτό επιβεβαιώνεται εδώ σήμερα». Ο υπουργός Εσωτερικών εξέφρασε την ικανοποίηση και την χαρά του που του έργο του Κλειστού Γυμναστήριου Καναλακίου εγκαινιάζεται. Μάλιστα ανέφερε ,πως  τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση προχώρησε   σε τριπλασιασμό των πόρων στην Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, ώστε να υλοποιηθούν και άλλα έργα για την νεολαία σε όλη την Ελλάδα . Επίσης ο υπουργός τόνισε, ότι πριν λίγες εβδομάδες  με γενναία χρηματοδότηση που ξεπερνά τα 5,5 δις ευρώ, εντάχτηκε στο πρόγραμμα « Φιλόδημος», το διαδημοτικό έργο ύδρευσης  των παραλιακών περιοχών της Πάργας και της Πρέβεζας Ο Αλεξης Χαρίτσης δεσμεύτηκε δημόσια, πως το ζητούμενο έργο στην περιοχή, το  Πολιτιστικό Κέντρο θα γίνει πραγματικότητα .Κλείνοντας την ομιλία του, επισήμανε πως « όλα τα έργα που υλοποιούνται δεν ανήκουν σε κανέναν άλλο, παρά μόνο στον λαό».Κατά την τελετή των εγκαινίων χαιρέτησε και ο υφυπουργός Εργασίας, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ της Πρέβεζας  Κώστας Μπάρκας  ,ο οποίος έκανε  στην πορεία του έργου,. που ξεκίνησε το 1998 και πάντα ήταν το ζητούμενο για τους κατοίκους .Το έργο όπως είπε, είναι ένα Κέντρο Αθλητισμού για όλο τον Νομό Πρέβεζας , χάριν στην συνεργασία του αρμόδιου Υπουργείου, της Περιφέρειας και του Δήμου.Σημαντική ημέρα για τον Δήμο Πάργας, χαρακτήρισε ο Δήμαρχος Αντώνης Νάστας τα εγκαίνια του Κλειστού Γυμναστηρίου, γιατί όπως υπογράμμισε, ένας μεγάλος στόχος έγινε πραγματικότητα.

 

«Παραδίδουμε ένα αθλητικό στολίδι στην νεολαία μοναδικό στην Ήπειρο» και ευχαρίστησε τους δυο  υπουργούς  για την στήριξη σε όλα τα αναγκαία έργα στο Δήμο.Τον αγιασμό του Κλειστού Γυμναστηρίου, έκανε ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Παραμυθιάς κ. Τίτος, ενώ παραβρέθηκαν ο Γ. Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης  Δ. Μακεδονίας – Ηπείρου, ο Περιφερειάρχης, Δήμαρχοι, εκπρόσωποι της Αστυνομίας και Στρατού, φορείς και πλήθος κόσμου. Ακολουθεί η ομιλία του δημάρχου Πάργας Αντώνη Νάστα :

Ένα έργο που δημοπρατήθηκε τέτοια εποχή πριν από  15 χρόνια, τον Απρίλιο του 2004,

ΝΑΙ τον Απρίλιο του 2004 (!)

To 1998 από την Κοινότητα Καναλλακίου ξεκίνησε το έργο,

του οποίου η χωροθέτηση είχε αποφασισθεί από το Συμβούλιο Περιοχής Φαναρίου με Πρόεδρο τον Παναγιώτη Ευθυμίου.

Κυρίες και κύριοι σήμερα είναι μια πολύ σημαντική ημέρα  και  για μένα.

Στα  χρόνια της πορείας μου στην Αυτοδιοίκηση, έχω περάσει περισσότερες  στεναχώριες και  άγχος,  και λιγότερες  χαρές.

Αυτή όμως,  είναι μια   ημέρα χαράς και ικανοποίησης.

Γιατί ένας μεγάλος στόχος μας γίνεται πραγματικότητα.

Γιατί  τηρήσαμε  την υπόσχεσή μας, και έφυγε από πάνω μας ένα μεγάλο βάρος.

Το αρχικό   έργο  περιλάμβανε στο σύνολό του, δύο υποέργα:

Την κατασκευή του Κλειστού Γυμναστηρίου τύπου Τ11Β,  που εγκαινιάζουμε σήμερα.

Και την κατασκευή   θεάτρου,    αναψυκτηρίου, των  γηπέδων   ποδοσφαίρου, τένις και  μπάσκετ,   που είχαν  ολοκληρωθεί από το 2006.

Το 2014, όταν αναλάβαμε σαν νέα Δημοτική Αρχή, το δεύτερο υποέργο των εξωτερικών γηπέδων  ήταν εγκαταλειμμένο.

Στο  άλλο υποέργο, στο Κλειστό Γυμναστήριο,  είχε κατασκευαστεί μόνο  ο φέρων οργανισμός, οι τοιχοποιίες και η μεταλλική στέγη και οι εργασίες είχαν σταματήσει από το 2009.

Δεν θα αναφερθώ στο  «Γολγοθά»  που έζησα, για να ολοκληρώσω το Γυμναστήριο, γιατί η εταιρεία  «Ζήτα Τεχνική ΑΤΕ», η οποία συγχωνεύτηκε στη συνέχεια από την «Ζιώρης ΑΕ», βρέθηκε σε μεγάλη οικονομική δυσπραγία, λόγω  έλλειψης χρηματοδότησης.

Το ερώτημα ήταν:

Να διαλύσω την εργολαβία  ή να  συνεργαστώ  με τον ανάδοχο και τις Υπηρεσίες, για  να βρούμε λύσεις και  να τελειώσουμε το έργο;

Προτίμησα να συνεργαστώ με τον αείμνηστο Λάμπρο Ζιώρη και  ξεκινήσαμε την προσπάθεια να «ξαναζωντανέψουμε» το έργο.

Ήταν υποχρέωση και ευθύνη μου να το κάνω  αυτό.

Γιατί στην περίπτωση που το έργο δεν ολοκληρωνόταν, τότε τα χρήματα που δαπανήθηκαν θα πήγαιναν χαμένα.

Αλλά και ότι  είχε   κατασκευαστεί μέχρι τότε,  θα καταστρεφόταν.

Δόξα το Θεό, τα καταφέραμε, με τη βοήθεια  συγκεκριμένων ανθρώπων, που μου έδειξαν την αγάπη και την  εκτίμησή τους.

Με απόφαση του τότε Υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης και σημερινού Υπουργού των Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση τον Απρίλιο του 2016,

-ο Απρίλιος είναι φαίνεται σημαδιακός γι’ αυτό το έργο –

εγκρίθηκε η τροποποίηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Ηπείρου, και προβλέφθηκε χρηματικό ποσό 300.000 ευρώ, για τις υπολειπόμενες εργασίες.

Έτσι ξεκινήσαμε και πάλι !!!

Πώς να μην ευχαριστήσω λοιπόν,  δημόσια, αυτόν  τον άνθρωπο για τη βοήθειά του!

Μια βοήθεια που μας την έχει προσφέρει απλόχερα  και σε άλλα θέματα του Δήμου μας;

Όπως, κύριε Υπουργέ, ανταποκριθήκατε στο αίτημά μας για το μεγάλο διαδημοτικό έργο ύδρευσης των παραλιών του Δήμου μας με τον Δήμο Πρέβεζας.

Και  μας χρηματοδοτήσατε κύριε Υπουργέ, με το ποσό των 5.650.000 ευρώ, έργο που είναι υψίστης σημασίας για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας.

Επίσης, Υπουργέ μου, όσες φορές ήρθα στο γραφείο σας, βρήκα την πόρτα σας ανοιχτή και ανταποκριθήκατε αμέσως στα προβλήματα που είχαμε ως Δήμος.

Ενδεικτικά, να σας θυμίσω:

Ληξιπρόθεσμες οφειλές παλιών ετών του πρώην Δήμου Πάργας για την κατασκευή του Βιολογικού καθαρισμού συνολικού ποσού 2.500.000 ευρώ.

Χρηματοδότηση του έργου «Τηλεμετρία –Τηλεχειρισμός Δημοτικής Ενότητας Πάργας», ύψους 950.000 ευρώ.

Παιδικές χαρές 212.000 ευρώ.

Μηχανήματα έργου 200.000 ευρώ.

Αποκατάσταση ζημιών από ακραία καιρικά φαινόμενα 170.000 ευρώ.

Για  αυτό το λόγο  κύριε Υπουργέ μου, ζήτησα να έρθετε και να κάνετε ο ίδιος τα εγκαίνια.

Αγαπητέ Αλέξη  Χαρίτση, Αγαπητέ Υπουργέ ,   ξέρω ότι έχετε  ήδη κάνει  πολλά, θέλω όμως να σας ζητήσω και κάτι ακόμη:

Μέσα στο ιστορικό κέντρο της Πάργας, υπάρχει το διώροφο αρχοντικό της οικογένειας Βασιλά.

Έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο και ανήκει σήμερα, ύστερα από δωρεά, στο  Δήμο Πάργας.

Κατασκευάστηκε το 1874.

Για   την  αποκατάσταση  αυτού  του   κτηρίου και τη μετατροπή του σε Πολυδύναμο Πολιτιστικό Κέντρο,  έχουμε  υποβάλλει  ολοκληρωμένη πρόταση στο Επανέκ του ΕΣΠΑ , με προϋπολογισμό 1.500.000 ευρώ.

Η πρότασή  μας   περιλαμβάνει νέες μελέτες και τις εργασίες κατασκευής.

Θέλουμε την βοήθειά σας κύριε Υπουργέ για τη χρηματοδότηση και  αυτού του έργου,  είτε από το Επανέκ, είτε  μέσω της αντίστοιχης πρόσκλησης στο Πρόγραμμα Φιλόδημος.

Πρόκειται για  ένα εμβληματικό για την Πάργα κτήριο.

Και η Πάργα θα σας ευγνωμονεί που θα δώσετε λύση σε ένα αίτημα πολλών ετών, και σε μια εκκρεμότητα από το παρελθόν και την ιστορία της.

Στο σημείο αυτό,  θέλω να ευχαριστήσω και δημόσια τον Βουλευτή Πρέβεζας και σημερινό Υφυπουργό Εργασίας, Κώστα Μπάρκα, για την πολύτιμη βοήθειά του όλα αυτά τα χρόνια που είμαι Δήμαρχος.

Επίσης, θέλω να ευχαριστήσω τον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας, Βασίλειο Μιχελάκη, για την άριστη συνεργασία με το Δήμο μας.

Θέλω επίσης  να  σταθώ  στη σπουδαία συνεισφορά της Περιφέρειας Ηπείρου,  τη βοήθεια του Περιφερειάρχη Αλέκου Καχριμάνη, της Τατιάνας Καλογιάννη και του Στράτου Ιωάννου.

Η Περιφέρεια συνέχισε τη χρηματοδότηση του έργου από εθνικούς πόρους  καιενέκρινε τις παρατάσεις του  και  τις  συμπληρωματικές χρηματοδοτήσεις για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντα  χώρου,  κάτι που δεν υπήρχε στην αρχική σύμβαση.

Ο κ. Καχριμάνης είναι και αυτός  ένας μεγάλος συμπαραστάτης του Δήμου μας, και τον ευχαριστούμε θερμά.

Το Κλειστό Γυμναστήριο, επιφάνειας περίπου 1.300  τετραγωνικών μέτρων, εκτός από τον αγωνιστικό χώρο με τα ηλεκτρονικά του συστήματα, περιλαμβάνει ακόμη αποδυτήρια, γραφεία, κυλικείο και αποθηκευτικούς χώρους.

Το ποσό της αρχικής σύμβασης για την κατασκευή του, ανέρχονταν στις 900.000 ευρώ, ενώ η τελική δαπάνη, με τις πρόσθετες πιστώσεις,  έφτασε στο 1.050.000 ευρώ.

Επιπλέον, για να αποκατασταθούν  οι ζημιές από την εγκατάλειψη    στα εξωτερικά γήπεδα,    το αναψυκτήριο  και  το   θέατρο   και για  να διαμορφωθεί   ο περιβάλλον  χώρος,  εξασφαλίστηκαν  από την Περιφέρεια Ηπείρου,  άλλες  340.000  ευρώ.

Η βελτίωση των εξωτερικών χώρων, έχει δημοπρατηθεί και ήδη έχει αναδειχτεί η εργολαβία.

Τέλος, με δικούς μας πόρους, του Δήμου,  κατασκευάστηκε  η υπέροχη παιδική χαρά που όλοι σας είδατε καθώς ερχόσασταν στη  σημερινή εκδήλωση.

Αγαπητοί φίλες και φίλοι,

Ένας παλιός έμπειρος έλληνας πολιτικός είχε πει ότι «στη  ζωή και στην πολιτική όποιος είναι αχάριστος, δεν έχει τύχη».

Γι’ αυτό  θέλω   να ευχαριστήσω  και όλους όσους  εργάστηκαν  και συνεισέφεραν στην ολοκλήρωση του  έργου, και συγκεκριμένα:

Τους συνεργάτες μου στο  Δήμο,

-Τον Θωμά Μπόχτη μηχανολόγο μηχανικό και επιβλέποντα του έργου, που ήταν η ψυχή όλης  της προσπάθειας,

-Την Τεχνική και την Οικονομική  μας  Υπηρεσία,

-Όλους τους Αντιδημάρχους,

-Όλους τους Δημοτικούς Συμβούλους,

-Τον ειδικό μας συνεργάτη  κ. Αντώνη Μπέζα, για  τους «ειδικούς» χειρισμούς του,

-Τον κ. Γιώργο Ευτυχιάδη, από την Δν/ση Προγραμματισμού της Περιφέρειας,

-Το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Ηπείρου,

-Τους εργολάβους Σπύρο Ζιώρη και Νίκο Αρκουμάνη  .

Όλους δηλαδή αυτούς, με τους οποίους είχα  προσωπική επαφή, καθημερινή και αδιάλειπτη συνεργασία,

και  που τράβηξαν τα «πάνδεινα»  από μένα, για να έχουμε σήμερα το αποτέλεσμα που βλέπετε.

Γι αυτό τους αγαπώ και τους τιμώ ιδιαίτερα.

Αγαπητοί  Δημότισσες  και Δημότες,

Με αυτό το έργο, υπάρχουν βέβαια και πολλά άλλα,

Αλλά ειδικά με αυτό,  αποδεικνύουμε ότι εμείς δεν λέμε μόνο  λόγια.

Εμείς είμαστε εδώ για να φέρνουμε αποτελέσματα.

Το στήριγμά μας είναι η δουλειά μας  και η εμπιστοσύνη του κόσμου μας.

Ήμασταν παρόντες παντού, στα μικρά και στα μεγάλα.

Στα προβλήματα, στις δυσκολίες αλλά και στις λύσεις.

Σε όλα τα χωριά, και στις δύο Δημοτικές Ενότητες της Πάργας και του Φαναρίου.

Χτυπήσαμε και ανοίξαμε πόρτες. Ζητήσαμε, διεκδικήσαμε,  και φέραμε κονδύλια και έργα για τον τόπο μας.

Αυτοί είμαστε!!!

Η  λέξη «κλειδί»  για μας,  είναι η λέξη συνεργασία.

Συνεργαστήκαμε με την κυβέρνηση, με το κεντρικό κράτος και με τις υπηρεσίες του.

Συνεργαστήκαμε  με την Περιφέρεια Ηπείρου και βάλανε πλάτη σε πολλά σημαντικά έργα που ο Δήμος τα είχε ανάγκη!

Επίσης, συνεργαστήκαμε με τους άλλους Δήμους, με τους απόδημους συμπατριώτες μας,  με όλους τους τοπικούς επαγγελματικούς και κοινωνικούς  φορείς.

Γιατί  για μας,  πάνω απ’ όλα, είναι το συμφέρον του Δήμου μας και των ανθρώπων του.

Μπορεί κάποιοι από εμάς να έχουν πολιτικές ταυτότητες, η Αυτοδιοίκηση όμως είναι πάνω απ’ αυτά.

Αντίπαλο έχουμε  μόνο τα προβλήματα.

Και ο  στόχος μας  είναι να γίνει καλύτερη η ζωή των πολιτών μας,  και να  ζήσουν σ’ αυτό τον ευλογημένο τόπο  μια   καλύτερη ζωή τα  παιδιά μας και τα εγγόνια μας.

Σας παραδίνουμε,  το Κλειστό Γυμναστήριο και τις υπόλοιπες αθλητικές και πολιτιστικές εγκαταστάσεις .

Και ελπίζω, μέσα από την καρδιά μου,  να αξιοποιηθούν όσο το δυνατόν καλύτερα.

Να γεμίσουν με  νέα παιδιά,  και σύντομα να δούμε τα παιδιά μας να αθλούνται σε υψηλές κατηγορίες.

Το όραμά μου,  για ένα σύγχρονο Αθλητικό Κέντρο στο Δήμο μας,  είναι πλέον δικό σας.

Σας ανήκει!!!

Να αθλείστε και  να  αγωνίζεστε για τον  Δήμο μας.

Το οφείλουμε στα παιδιά μας και στις γενιές που έρχονται.

Το οφείλουμε στον τόπο μας.

Σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου!!!!

Έπειτα, χαιρετισμούς απηύθυναν οι κύριοι, Χαρίτσης, Μπάρκας και Καχριμάνης.

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα