Τετάρτη, 28/07/2021 | 13:41

Ομιλία Κώστα Μπάρκα στη Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων για τη Συμφωνία των Πρεσπών

465 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 23/01/2019, 1:37 μμ | 0 σχόλια

 

 

 

Ομιλία του βουλευτή Ν. Πρεβέζης του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Μπάρκα, στη Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, την Τρίτη (22/1), κατά την επεξεργασία του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εξωτερικών: «Κύρωση της Τελικής Συμφωνίας για την Επίλυση των Διαφορών οι οποίες περιγράφονται στις Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών 817 (1993) και 845 (1993), τη Λήξη της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995 και την Εδραίωση Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ των Μερών».

«Εμείς είμαστε απολύτως ικανοποιημένοι που βρίσκουμε λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα, που έχει σπαταλήσει πολύ πολιτικό και διπλωματικό κεφάλαιο της χώρας».

 

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία:

 

«Δυστυχώς, παρατηρούμε από την αντιπολίτευση σύσσωμη να έχει μια κοινή γραμμή όσον αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών και κατά την άποψή μου αυτό που συμβαίνει είναι ότι προσπαθούν να δημιουργήσουν μονίμως ένα νέο επιχείρημα, μια νέα παγίδα θεωρούν οι ίδιοι, για να μπορέσουν να εγκλωβίσουν την κυβέρνηση. Διότι όλα τα ερωτήματα τα οποία έχουν τεθεί από την αντιπολίτευση σε σχέση με τη Συμφωνία έχουν απαντηθεί.

Αυτό που αντιλαμβάνομαι εγώ είναι ότι οι βουλευτές της Ν.Δ. μετά την ομιλία του Αντιπροέδρου της Ν.Δ. χθες εδώ σε αυτή την Επιτροπή βρίσκονται σε σύγχυση. Προσπαθούν προφανώς να εφεύρουν ένα νέο επιχείρημα, μια νέα ρητορική υπερασπιζόμενοι την νέα γραμμή του κόμματός τους, η οποία είναι η γραμμή της Πολιτικής Άνοιξης του 1994 αλλά και του ΛΑΟΣ του 2008.

Τι είπε ο κ. Γεωργιάδης, Αντιπρόεδρος της Ν.Δ., διορισμένος από τον Πρόεδρο της Ν.Δ. κ. Μητσοτάκη, χθες; Εμείς δεν θέλαμε ποτέ τη σύνθετη ονομασία, ούτε του 2008. Ο κ. Αντιπρόεδρος, λοιπόν, αυτή τη στιγμή τι κάνει; Λοιδορεί όλη την προσπάθεια της κυβέρνησης Καραμανλή 2004 – 2009, τους βουλευτές που συμμετείχαν και στήριζαν την κυβέρνηση αυτή, τους υπουργούς, την Υπουργό Εξωτερικών κα Μπακογιάννη αλλά και τον τότε Πρωθυπουργό. Αυτό βεβαίως ο κ. Γεωργιάδης το έχει ξανακάνει, δεν είναι η πρώτη φορά. Θυμίζω τη δήλωσή του τότε που έλεγε ότι η Μπακογιάννη και ο Καραμανλής είναι ανίκανοι και δεν μπορούν να δημιουργήσουν δεδομένα για την κυβέρνηση. Τους χαρακτήριζε διαφορετικά τότε, άχρηστους, γελοίους κ.λπ.. Τώρα αλλάζει τη ρητορική και αυτό κάνουν και οι βουλευτές της Ν.Δ. αυτή τη στιγμή. Μετατοπίζονται στην ακραία δεξιά λογική η οποία υπάρχει αυτή τη στιγμή ως γραμμή στην Ν.Δ..

Επειδή, όμως, τα γραπτά μένουν και οι δηλώσεις μένουν, θα επικαλεστώ τις δηλώσεις τεσσάρων κορυφαίων στελεχών του ΠΑ.ΣΟ.Κ., της Ν.Δ. και του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και της Ν.Δ. ως ενιαία Κυβέρνηση. Ο κ. Μητσοτάκης στις 11 Ιουλίου 2017 από βήματος Βουλής μέσα στην Ολομέλεια – και μάλιστα πίσω του καθόταν και χειροκροτούσαν δύο βουλευτές προερχόμενοι από τη Μακεδονία – έλεγε τα εξής. Υπάρχει επίσημη θέση της Ελληνικής Κυβέρνησης, επικυρωμένη δις από την Εθνική Αντιπροσωπεία για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις, erga omnes. Αυτά έλεγε ο κ. Μητσοτάκης 11 Ιουλίου 2017 στην Ολομέλεια της Βουλής.

Η κυρία Μπακογιάννη στις 30/9/2007 στις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης Καραμανλή, έλεγε ότι η Ελλάδα επιδιώκει την εξεύρεση αμοιβαίας αποδεκτής λύσης στη βάση μιας σύνθετης ονομασίας. Ο κ. Αβραμόπουλος στις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης Σαμαρά, στις 7/7/2012, τόνιζε ότι η Ελλάδα, επιδεικνύοντας το απαιτούμενο εποικοδομητικό πνεύμα, προέβη σε ένα μείζον συμβιβαστικό βήμα, αποδεχόμενη σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό και χρήση έναντι όλων.

Ο κ. Βενιζέλος, Πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ., Υπουργός Εξωτερικών και Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Σαμαρά, στις 27/9/2014 έλεγε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ότι η Ελλάδα μέχρι σήμερα έχει κάνει πολύ σημαντικά βήματα και αναμένουμε από την άλλη πλευρά να προβεί σε αντίστοιχα. Προτείνουμε μια αμοιβαία αποδεκτή σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό με τη λέξη Μακεδονία και για κάθε χρήση, erga omnes. Αυτά έλεγαν οι κύριοι οι οποίοι ήταν σε μια ενιαία Κυβέρνηση υπό την ηγεσία του κ. Σαμαρά. Τώρα ανακαλύπτουν άλλα πράγματα.

Ποιες είναι οι αρνήσεις που βρίσκει η Ν.Δ. για να ακολουθήσει τη νέα ακραία ρητορική και να αναπτύξει το επιχείρημα της πολιτικής ηγεμονίας, η οποία υπάρχει αυτή τη στιγμή στη Ν.Δ., των κυρίων Σαμαρά, Βορίδη και Γεωργιάδη, που έχουν αφήσει στο περιθώριο τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος είναι και Πρόεδρος της Ν.Δ.; Λένε ότι έχουμε δώσει την εθνότητα και τη γλώσσα. Πολύ ωραία, οι κύριοι, λοιπόν, της Ν.Δ., οι οποίοι ομιλούν και την αγγλική, ταξιδεύουν στην Ευρώπη και τον κόσμο χρησιμοποιώντας είτε την ταυτότητά τους, είτε το διαβατήριο τους, δεν έκαναν, όμως, τον κόπο να ανοίξουν αυτά τα δύο έγγραφα και να δουν ότι η ελληνική ταυτότητα γράφει επάνω αριστερά «nationality – ιθαγένεια». Αυτό γράφει το επίσημο έγγραφο με το οποίο ταξιδεύουν οι κύριοι της Ν.Δ., όπως επίσης και το διαβατήριο γράφει «ιθαγένεια – nationality». Με αυτά τα δύο έγγραφα ταξιδεύουν. Τώρα όμως, αποδεχόμενοι την ακραία ρητορική των κυρίων Βορίδη και Γεωργιάδη, λένε άλλα και κάνουν άλλη μετάφραση. Πηγαίνουν στο Google και κάνουν μετάφραση.

Όσον αφορά τη γλώσσα, δεν χρειάζεται κάτι παραπάνω από αυτά τα οποία είπε ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας στις 17/9/1959 που ήταν ο κ. Αβέρωφ, «κομμουνιστοφάγος», δεξιότατος. Δεν χρειάζεται να αποδεικνύουμε πράγματα. Από του βήματος της Βουλής και αυτός είπε ότι η μακεδονική γλώσσα ομιλείται στα Σκόπια και έχει και γραμματική και συντακτικό. Άρα, οποιοδήποτε άλλο επιχείρημα προσπαθούν να εφεύρουν είναι προφανώς έωλο.

Εμείς είμαστε απολύτως ικανοποιημένοι που βρίσκουμε λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα, που έχει σπαταλήσει πολύ πολιτικό και διπλωματικό κεφάλαιο της χώρας. Εμείς, κύριοι της Ν.Δ., κάνουμε ενεργητική πολιτική. Εσείς είστε υπέρ της αδράνειας. Θέλετε το πρόβλημα αυτό να υπάρχει. Εμείς, κύριοι της Ν.Δ. είμαστε υπέρ των λύσεων. Αναλαμβάνουμε την ευθύνη να λύσουμε ένα χρόνιο πρόβλημα.

Εσείς θέλετε να υπάρχει το πρόβλημα αυτό, γιατί είναι το οξυγόνο σας, ζείτε μέσα από αυτό και φάνηκε πως «αγκαλιάσατε» τους χρυσαυγίτες, οι οποίοι επιτέθηκαν στην Ελληνική Αστυνομία την Κυριακή στο συλλαλητήριο. Εμείς, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας είμαστε υπέρ της σταθερότητας, της σταθερότητας στα Βαλκάνια, της σταθερότητας στην Ευρώπη. Εσείς επιδιώκετε την αστάθεια. Εμείς παρουσιάζουμε την αλήθεια στον ελληνικό λαό, εσείς μονίμως λέτε ψέματα στον ελληνικό λαό. Εμείς υπερασπιζόμαστε την Πατρίδα και όλα τα εθνικά μας ζητήματα, όποια γραμμή και εάν έχει ακολουθηθεί τόσα χρόνια. Εσείς κτίζετε πολιτικές καριέρες επάνω σε εθνικά ζητήματα, όπως κάνει ο κ. Σαμαράς, Γεωργιάδης και Βορίδης. Βεβαίως, και το επιχείρημα, το οποίο ακούστηκε κατά κόρον από τη Νέα Δημοκρατία, είναι ότι εμείς είμαστε οι ισχυρότεροι και πρέπει να κερδίσουμε παραπάνω πράγματα. Μπα! Το ίδιο θέλετε να συμβεί και με την Τουρκία; Ποιος είναι ισχυρότερος σε σχέση με τη διπλωματία αυτή τη στιγμή; Γιατί χρησιμοποιείτε το δίκιο του ισχυρότερου και όχι αυτό το οποίο σε κάθε περίπτωση ισχύει;

Ακούστηκαν πολλά, κύριε Πρόεδρε, πάρα πολλά, θα απαντήσουν και οι συνάδελφοι, όμως, εμείς δεν θα φοβηθούμε. Εμείς διεκδικούμε την εθνική γραμμή και προφανώς, την έκρηξη της ακροδεξιάς, όπως αυτή τη στιγμή υπάρχει στη χώρα μας, θα την υποστεί η Νέα Δημοκρατία, η οποία έχει αγκαλιάσει το αυγό το φιδιού. Φέρει ευθύνη η Νέα  Δημοκρατία για την αλλαγή της θέσης της, την αλλαγή της στάσης της, την παραπληροφόρηση του ελληνικού λαού και το γεγονός ότι αγκαλιάζει την ακροδεξιά στη χώρα μας.

Σας ευχαριστώ».

 

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα