Τρίτη, 16/04/2024 | 02:39

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ Ενάντια στις Απολύσεις του Εργατοτεχνικού Προσωπικού στην ΕΦΑ Πρέβεζας

822 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 28/11/2018, 11:21 μμ | 0 σχόλια

 

 

 

Το Σωματείο Εργαζομένων στην Αρχαιολογία με έδρα την Άρτα καταγγέλλει τις απολύσεις συμβασιούχων εργατοτεχνιτών στις οποίες προβαίνει ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων (ΕΦΑ) Πρέβεζας στα έργα ΕΣΠΑ που εκτελεί η Εφορεία Αρχαιοτήτων για την αποκατάσταση των θεάτρων της αρχαίας Νικόπολης και αρχαίας Κασσώπης.

Σε παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε την ημέρα της πανελλαδικής απεργίας, 28 Νοέμβρη από μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου, αντιπροσωπεία της Γραμματείας του ΠΑΜΕ Πρέβεζας, μέλη της Διοίκησης του Συνδικάτου Οικοδόμων Νομού Πρέβεζας, Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Πρέβεζας  και εργαζομένους, ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος δήλωσε την αμετακίνητη θέση του για την απόλυση του μισού εργατοτεχνικού προσωπικού που απασχολείται με συμβάσεις στα έργα, με τη λήξη των συμβάσεων τους στις 30 Νοέμβρη. Με βάση το γνωστό και αναχρονιστικό επιχείρημα της καθυστέρησης των εργασιών πεδίου κατά τη χειμερινή περίοδο λόγω των βροχοπτώσεων, ο κ. Αναπληρωτής Προϊστάμενος διάλεξε σε μέρα με ιδιαίτερο συμβολισμό, την ημέρα της απεργίας, την ημέρα διεκδίκησης «των δικών μας αναγκών» να ανακοινώσει ότι θα προβεί σε απόλυση 15 εργατοτεχνιτών από τους συνολικά 33 από το έργο του θεάτρου της Νικόπολης και 2 εργατοτεχνιτών από τους συνολικά 6 του έργου του θεάτρου της Κασσώπης. Τους δύο προηγούμενους μήνες είχαν προηγηθεί απαράδεκτες προφορικές επιπλήξεις του προσωπικού, γενικού και ισοπεδωτικού χαρακτήρα, και προσπάθεια εκφοβισμού και τρομοκράτησής του με σκοπό την εντατικοποίηση της εργασίας. Από αρχές Νοεμβρίου, σε συνάντησή του με αντιπροσωπεία της διοίκησης του σωματείου μας και της Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΙΔΟΧ στο Δημόσιο (ΠΟΕΙΔΔ) (5-11-2018) είχε εκφράσει την πρόθεσή του για γενναία μείωση του εργατοτεχνικού προσωπικού (περίπου 50%) ή ακόμα και προσωρινή παύση όλων των εργασιών πεδίου με απόλυση του συνόλου των εργατοτεχνιτών που εργάζονται στο έργο της αποκατάστασης του θεάτρου της αρχαίας Νικόπολης. Σήμερα προστέθηκαν στις επικείμενες απολύσεις και δύο συνάδελφοι από την αρχαία Κασσώπη και ποιος ξέρει μέχρι που μπορεί να φτάσει ο αριθμός των απολυμένων. Ο εμπαιγμός και το ψυχολογικό βασανιστήριο που διατηρούσε επί ένα και πλέον μήνα, χωρίς να ανακοινώνει τις τελικές του αποφάσεις και τα ονόματα όσων σκοπεύει να «πάψει από τα καθήκοντά τους» συνεχίζεται καθώς όσοι παραμένουν θα κληθούν να υπογράψουν ανανέωση της σύμβασής τους για ένα μήνα!!! Είναι απαράδεκτη η συνολική στάση του Αναπληρωτή Προϊσταμένου, ο οποίος αρνήθηκε να ενημερώσει για τις τελικές αποφάσεις του εγκαίρως τους εργαζομένους, οι οποίοι μέχρι σήμερα δεν γνωρίζουν ποιοι θα συνεχίζουν και ποιοι όχι, αρνήθηκε να ενημερώσει εγκαίρως τους επιβλέποντες του έργου, αρνήθηκε να απαντήσει εγγράφως σε υπόμνημα που απέστειλε το σωματείο μας, προσπαθώντας προφανώς να στερήσει από τους εργαζόμενους τα περιθώρια να αντιδράσουν.   

Σημειώνεται ότι στο έργο αποκατάστασης του θεάτρου της Νικόπολης εργάζονται συνολικά σαράντα δύο (42) συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου, διαφόρων ειδικοτήτων, εκ των οποίων τριάντα τρεις (33) εργατοτεχνίτες. Οι εργατοτεχνίτες προσλήφθηκαν με δύο διαφορετικές προκηρύξεις, οι οποίες ολοκληρώνονται στις 30-11-2018 και εργάστηκαν όλοι απρόσκοπτα και χωρίς προβλήματα κατά την περσινή χειμερινή περίοδο, γεγονός που αναιρεί τις αιτιάσεις του αναπληρωτή προϊσταμένου. Όλες οι συμβάσεις προβλέπουν τη δυνατότητα παράτασής τους, βάσει των διαθέσιμων πιστώσεων του έργου. Σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό της ΕΦΑ Πρέβεζας, προβλεπόταν η παράταση των συμβάσεων των τριάντα τριών εργατοτεχνιτών για τουλάχιστον έξι μήνες ακόμα, μέχρι και τον προσεχή Μάιο του 2019. Επίσης ενημερώνουμε ότι σύμφωνα με το ισχύον αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο μόλις το 5% εκ των τριάντα τριών εργαζομένων δικαιούται σήμερα πλήρες επίδομα ανεργίας. Στα έργα της Νικόπολης και της Κασσώπης εργάζονται συνάδελφοι από Πρέβεζα, Άρτα, Ιωάννινα, Αγρίνιο. Άνθρωποι που λόγω της ανεργίας άφησαν τα σπίτια τους και μετοίκησαν σε άλλη πόλη, πιστεύοντας ότι τουλάχιστον θα έχουν ένα μεροκάματο και υγειονομική κάλυψη, έστω για κάποιους λίγους, συνεχόμενους μήνες.

 

Όσον αφορά τις αιτιάσεις του κ. Αναπληρωτή περί ασφάλειας στις εργασίες πεδίου, θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι το θέμα των μέτρων ατομικής προστασίας και ασφάλειας είναι πάγιο αίτημα των εργαζομένων και κατακτημένο με αγώνες και θυσίες από τους ίδιους. Δεν τους χαρίστηκε ποτέ γι’ αυτό δεν το παραχωρούν στην διακριτική ευχέρεια κανενός εργοδότη. Το διεκδικούν καθημερινά, ανεξαρτήτως εποχής! Θεωρείται τουλάχιστον κωμικοτραγικό εν έτει 2018 να μην έχει προβλεφθεί ή να μην υπάρχει η πρόθεση για προσωρινές διατάξεις προστασίας από τη βροχή καθώς οι εργασίες που εκτελούνται στο έργο δεν είναι μόνο πάνω στις σκαλωσιές αλλά η πλειοψηφία τους είναι επίγειες! Επίσης θα πρέπει να θυμίσουμε στον κ. Αναπληρωτή ότι τα δύο εργατικά ατυχήματα που χρησιμοποίησε ως επιχείρημα σε δηλώσεις του Μέσο Ενημέρωσης της Πρέβεζας αφορούσαν σε θλάσεις χεριού, συνέβησαν επί του εδάφους και δη καλοκαιρινούς μήνες! Άρα δεν έφταιγαν ούτε οι βροχές, ούτε οι σκαλωσιές… Μήπως εν τέλει τιμωρεί τους εργαζόμενους για παραδειγματισμό ώστε να μην ξανασυμβεί εργατικό ατύχημα, απολύοντάς τους; Το καλοκαίρι θα απολύσει πάλι τους εργάτες λόγω καύσωνα; Είναι υποχρέωση κάθε υπηρεσίας να παρέχει ασφαλές περιβάλλον στους εργαζόμενους σε όλες τις καιρικές συνθήκες για την απρόσκοπτη εργασία τους. Όλα τα άλλα είναι προφάσεις εν αμαρτίαις!

Οι εργαζόμενοι εργάστηκαν τον περσινό χειμώνα χωρίς διακοπή συμβάσεων. Ο κ. Αναπληρωτής αν και αρχαιολόγος, θεωρεί την διαλογή, τακτοποίηση και ταξινόμηση της κεραμικής και των ευρημάτων που εκτελούσαν οι εργατοτεχνίτες τις ημέρες με βροχή στις αποθήκες της υπηρεσίας ως χαμένα μεροκάματα που πάνε το έργο πίσω! Υπενθυμίζουμε καλοπροαίρετα ότι στα εγκεκριμένα τεχνικά δελτία των έργων υπάρχει ξεχωριστό διακριτό με το τίτλο «Έρευνα- τεκμηρίωση-πληροφόρηση» που προ-εγκρίνει δαπάνες και μισθοδοσίες για τις εργασίες αυτές! Μήπως έχει αλλάξει στόχευση το Υπουργείο και θεωρεί άσκοπη την αρχαιολογική έρευνα;

Στην περιοχή της Ηπείρου κατά το προηγούμενο ΕΣΠΑ, την περίοδο 2011-2015, εκτελέστηκαν έργα ανάδειξης σε Αμβρακία, Βυζαντινό κάστρο Άρτας, Νικόπολη, Ρωμαϊκό Υδραγωγείο, Κασσώπη, Νεκρομαντείο, Δωδώνη, Γίτανα με συνεχόμενες συμβάσεις του προσωπικού, χωρίς διακοπές το χειμώνα. Πρόκειται για την ίδια γεωγραφική περιοχή με τις ίδιες κλιματολογικές συνθήκες. Τα παραπάνω έργα ολοκληρώθηκαν όλα με επιτυχία και κάλυψη του φυσικού τους αντικειμένου, άρα δεν διακινδύνευσε η ολοκλήρωσή τους εξαιτίας των πενιχρών ημερομισθίων των εργατών!

Ακόμη, ο κ. Αναπληρωτής Προϊστάμενος στις δηλώσεις του μας παρέπεμψε στο Γ’ ΚΠΣ όταν και καυχήθηκε ότι απέλυε το χειμώνα «160 εργατοτεχνίτες και 40 άτομα επιστημονικό προσωπικό στην Ηγουμενίτσα στα έργα του Γ’ ΚΠΣ». Από το Γ’ ΚΠΣ έχουν περάσει πολλά χρόνια και μετά από επίμονους αγώνες τους, οι εργαζόμενοι έχουν καταφέρει να αφήσουν στο παρελθόν αυτές τις «μαύρες» πρακτικές για τις οποίες καυχιέται ο κ. Αναπληρωτής. Αυτά τα έργα που εκτέλεσε με τόση επιτυχία και σύνεση διαχείρισης, απολύοντας και προσλαμβάνοντας τον κόσμο κατά το δοκούν, σε τι κατάσταση βρίσκονται σήμερα χωρίς μόνιμο εργατοτεχνικό και φυλακτικό προσωπικό που να φροντίζει για τη συντήρησή τους, τη φύλαξη και καθαριότητα των αρχαιολογικών χώρων;   

 

Αποδεικνύεται για ακόμα μία φορά ότι τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα ΕΣΠΑ δεν οδηγούν στη γη στης επαγγελίας, αλλά επιδιώκουν μόνο τη διασφάλιση και ενίσχυση των κερδών των μονοπωλίων. Δεν στοχεύουν στην κάλυψη των λαϊκών αναγκών, δεν μπορούν να εξασφαλίσουν σταθερή δουλειά στους εργαζομένους, παρά μόνο ανακύκλωση της ανεργίας. Στην ίδια αντιλαϊκή κατεύθυνση υποτάσσεται και η πολιτική της συγκυβέρνησης που για τον πολιτισμό εξασφαλίζει διαρκή μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, υποστελέχωση της αρχαιολογικής Υπηρεσίας, πωλητήρια και λουκέτο για πολλά μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους (βλ. λίστα «υπερταμείου»), μείωση του αριθμού και των μισθών των εργαζομένων, χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων μας. Και αυτή η κυβέρνηση προλειαίνει το έδαφος για την ιδιωτικοποίηση διαφόρων τομέων του πολιτισμού (π.χ. φύλαξη). Την πολιτική αυτή μπορεί να ανατρέψει μόνο η οργάνωση του αγώνα μας σε ταξική κατεύθυνση.  

 

Ως σωματείο εργαζομένων στην Αρχαιολογία με έδρα την Άρτα ξεκαθαρίζουμε ότι δεν παραιτούμαστε από τα δίκαια αιτήματα μας!

Δεν θα επιτρέψουμε να παίζουν με τις ζωές μας!

Δε θα αφήσουμε κανέναν εργαζόμενο ανυπεράσπιστο και θα αγωνιστούμε για το δικαίωμα των συναδέλφων μας στην εργασία!

Με μεγαλύτερη απαιτητικότητα θα συνεχίσουμε την προσπάθεια οργάνωσης όλων των συναδέλφων στη διεκδίκηση μόνιμης και σταθερής εργασίας.

 

Καλούμε τα εργατικά συνδικάτα και σωματεία της περιοχής, τα Εργατικά Κέντρα της Ηπείρου και του Αγρινίου, τις περιοχές από όπου κατάγονται οι εργαζόμενοι στα έργα της Πρέβεζας, να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στο δίκαιο αγώνα μας.

Καλούμε την πολιτική και διαχειριστική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ να εκφράσει δημόσια τις απόψεις της για τις απολύσεις, καθώς και τις απόψεις του Υπουργείου για το αν η μελέτη, τακτοποίηση και ταξινόμηση των αρχαιολογικών ευρημάτων θεωρείται «χάσιμο χρόνου και βολόδερμα»;

Καλούμε την Περιφέρεια Ηπείρου ως διαχειριστική αρχή των έργων να εκφράσει δημόσια τη θέση της για τις απολύσεις.

 

28/11/2018

Το Διοικητικό Συμβούλιο

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα