Παρασκευή, 19/04/2024 | 12:02

Όλγα Γεροβασίλη: Το να ζει κανείς χωρίς το φόβο να υποστεί βία, αποτελεί κορυφαίο ανθρώπινο δικαίωμα

931 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 29/11/2018, 4:31 μμ | 0 σχόλια

 

 

 

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ

ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΌΛΓΑΣ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ

 

Κυρίες και κύριοι

Το να ζει κανείς χωρίς το φόβο να υποστεί βία, αποτελεί κορυφαίο ανθρώπινο δικαίωμα.

Η έμφυλη βία είτε μέσα στην οικογένεια είτε μέσα στην κοινωνία όπως ο βιασμός, η σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση, το trafficking/σωματεμπορία είναι βασικοί ανασταλτικοί παράγοντες για την ισότητα των φύλων και αποτελούν σοβαρότατο πρόβλημα για ολόκληρη την κοινωνία.

Σήμερα ευτυχώς υπάρχουν δομές όπως οι γραμμές βοήθειας, οι κοινωνικοί λειτουργοί, οι ψυχολόγοι, οι υποστηρικτικοί οργανισμοί που παρέχει η πολιτεία, που στηρίζουν την κακοποιημένη γυναίκα. Έτσι το ποσοστό των γυναικών που δεν φοβούνται να καταγγείλουν κακοποίηση έχει αυξηθεί, και υπάρχει μία σταδιακή απονομιμοποίηση του φαινομένου. Όμως τα περιστατικά βίας τα οποία δεν καταγγέλλονται συνεχίζουν να είναι πολλά.

Και εκεί χρειάζεται η διαρκής στήριξη από την πολιτεία με ενημέρωση στο σχολείο, στους γονείς, σε όλους. Αυτό είναι η μία πλευρά. Η άλλη έχει να κάνει με το σπάσιμο της σιωπής. Γιατί μόνον έτσι θα καταπολεμηθεί και θα εξαλειφθεί το φαινόμενο. 

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της πρόσφατης προσφυγικής κρίσης, καταγράφεται πλέον στην Ελλάδα, μία ιδιαίτερα ευάλωτη ομάδα

 

γυναικών, οι γυναίκες-πρόσφυγες, που αντιμετωπίζουν μη συνήθεις μορφές έμφυλης βίας.

Κυρίες και κύριοι

Η κυβέρνησή μας δεν θα επιτρέψει στη χώρα μας να μείνουν περιθώρια για θεωρήσεις και πρακτικές άτυπης νομιμοποίησης της έμφυλης βίας μέσα από στερεότυπα του τύπου «έτσι είναι», «έτσι ήταν πάντα» κ.ά..  Η ανοχή μας θα είναι αμείλικτα μηδενική.

Στην κατεύθυνση αυτή υλοποιούμε το πρόγραμμα δράσης «ΑΡΙΑΔΝΗ», που φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως ένα όχημα αλλαγής των παγιωμένων στερεοτύπων και να αναπτύξει περαιτέρω την συνεργασία μεταξύ Αρχών, Υπηρεσιών και φορέων για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής ​βίας κατά των γυναικών.

Πέρα, όμως, από όλα τα μέτρα  που μπορούν να επινοηθούν ή να ληφθούν για την εξαφάνιση αυτού του παραλογισμού, να γίνει συνείδηση και αρχή στην συλλογική και ατομική συνείδηση του καθένα ξεχωριστά, πως όταν ασκείται βία σε μια γυναίκα στην Γη του Πυρός είναι σαν ασκείται η βία αυτή σε όλες τις γυναίκες του κόσμου.

Εύχομαι επιτυχία στην Ημερίδα σας

 

Όλγα Γεροβασίλη,

Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Άρτας, 

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα