Τρίτη, 19/03/2024 | 09:58

ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΠΡΕΒΕΖΑΣ «Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018 – ΠΟΛ(Ε)ΙΣ»

958 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 25/09/2018, 1:53 μμ | 0 σχόλια

 

 

 

Οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΕΗΠΚ) θεσπίστηκαν επίσημα ως ευρωπαϊκό πρόγραμμα από το Συμβούλιο της Ευρώπης το 1991 και υποστηρίζονται από την Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ η χώρα μας συμμετέχει στο πρόγραμμα από το 1996. Το θέμα των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς για τη διετία 2017-2018 είναι αφιερωμένο στις «ΠΟΛ(Ε)ΙΣ», θέμα διαχρονικό και πολυδιάστατο. Οι πόλεις, παλιές και νέες, μεγάλες ή μικρότερες, σημαντικές ή λιγότερο σπουδαίες προτείνουν μια διαφορετική αφήγηση της ιστορίας όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης. Θέτουν προβληματισμούς και συζητήσεις για τη μεταμόρφωσή τους μέσα στον σύγχρονο κόσμο και το μέλλον τους.

Παράλληλα, το 2018 έχει ανακηρυχθεί ως Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Σκοπεύει στην προστασία και προώθηση της πολυμορφίας της πολιτιστικής έκφρασης, ενώ παράλληλα προωθεί τη συμμετοχική διακυβέρνηση και διατομεακή συνεργασία για τη διαφύλαξη, ενίσχυση και διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, ώστε να αξιοποιηθεί πλήρως η δυναμική της στην ανάπτυξη των ευρωπαϊκών κοινωνιών.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας, στον φετινό εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς, συμμετέχει με τις εξής δράσεις:

  • Κυριακή 30.09.2018: Εκδήλωση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης με τίτλο «Πόλεις – Κάστρα της Ηπείρου από την Αρχαιότητα έως Σήμερα». Πρόκειται για ένα αφιέρωμα σε αρχαίες πόλεις της Ηπείρου και τα κάστρα τους, από την Αρχαιότητα στο Σήμερα. Οι ομιλίες θα πραγματοποιηθούν στο φουαγιέ του Μουσείου, στις 19.00 από τους:
    • κ. Γεώργιο Ρήγινο, Αρχαιολόγο, Οχυρωμένες πόλεις – ακροπόλεις της Ηπείρου στην αρχαιότητα
    • κ. Νίκο Δ. Καράμπελα, Πρόεδρος του Ιδρύματος “ΑΚΤΙΑ Νικόπολης”, Οι Οχυρώσεις ενός στρατηγικού Περάσματος

 

  • Δευτέρα 01.10.2018: Εκπαιδευτική δράση με τίτλο «Πρέβεζα: μια οθωμανική καστροπολιτεία στα χρόνια του Αλή Πασά». Σκοπός της εκπαιδευτικής δράσης είναι οι μαθητές να πληροφορηθούν για τα κάστρα-φρούρια που έχτισε ο Αλή πασάς στην ευρύτερη περιοχή της Πρέβεζας με ευχάριστο τρόπο, μέσω εποπτικού υλικού και επίσκεψης σε ένα από τα κάστρα της περιοχής. Είναι κατάλληλο για μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Η εκπαιδευτική δράση θα υλοποιηθεί από τις Ελπίδα Σαλταγιάννη και Γεωργία Πεταρούδα, Αρχαιολόγους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πρέβεζας και θα έχει διάρκεια 90 λεπτά.

 

Η Είσοδος στο Μουσείο και τους αρχαιολογικούς χώρους τις δυο ημέρες Εορτασμού της επετείου των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς, 29 και 30 Σεπτεμβρίου, θα είναι ελεύθερη για όλους.

 

Για πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε στα τηλέφωνα 2682089890 (γραφεία), Δευτέρα – Παρασκευή με την αρχαιολόγο κ. Γεωργία Πεταρούδα

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα