Τρίτη, 19/03/2024 | 11:34

Ελεύθεροι οι δημοσιογράφοι του «Φιλελεύθερου» μετά τη μήνυση που κατέθεσε ο Πάνος Καμμένος

970 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 23/09/2018, 11:07 πμ | 0 σχόλια

 

 

Ελεύθεροι αφέθηκαν μετά τη μεταφορά τους στην Ευελπίδων ο εκδότης του «Φιλελεύθερου» Θανάσης Μαυρίδης, ο Διευθυντής Παναγιώτης Λάμψιας και η Αρχισυντάκτης του πολιτικού ρεπορτάζ Κατερίνα Γαλανού που πέρασαν τη νύχτα στο κρατητήριο του Α.Τ. Εξαρχείων μετά τη μήνυση που κατέθεσε ο Πάνος Καμμένος. Ο εισαγγελέας διέταξε προκαταρκτική εξέταση για τη διερεύνηση τυχόν τέλεσης του αδικήματος, από τις αρμόδιες αρχές.

Οι δικηγόροι των δημοσιογράφων εξερχόμενοι από την Ευελπίδων και με αφορμή την κράτησή τους επισήμαναν ότι «δημοκρατία έχει αντισώματα. Νίκησε την αθλιότητα της εξουσίας που εκφοβίζει τον Τύπο. Πρόκειται για μια νίκη της δημοκρατίας, της ελευθερίας του λόγου που η εξουσία προσπάθησε να φιμώσει» και πρόσθεσαν ότι πρέπει να αλλάξει ο νόμος για το αυτόφωρο στον Τύπο.

Θ. Μαυρίδης: Στόχος τους είναι προφανείς, να κλείσουν τα στόματα όσων ασκούν κριτική

 

Νωρίτερα, εξερχόμενος από το αστυνομικό τμήμα ο εκδότης της εφημερίδας Φιλελεύθερος Θανάσης Μαυρίδης μίλησε στο ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ 104,6, κάνοντας λόγο για κίνηση που εκπορεύεται από το Μαξίμου, αναφερόμενος στη μήνυση που υπέβαλε κατά επτά δημοσιογράφων ο Πάνος Καμμένος με αφορμή το ρεπορτάζ για όσα συμβαίνουν στη Μόρια.

«Ο στόχος τους είναι προφανής: Να εκφοβίσουν και να κλείσουν τα στόματα όσων ασκούν κριτική. Εάν μας στέλνουν κάθε μέρα στη φυλακή εκεί θα είμαστε κάθε μέρα. Στη χώρα πρέπει ορισμένα πράγματα να προχωρήσουν» είπε ο κ. Μαυρίδης. «Σε καμία άλλη χώρα ο δημοσιογράφος δεν φυλακίζεται γιατί ασκεί κριτική» τόνισε ο εκδότης του Φιλελεύθερου.

«Εμένα αυτό που με ενοχλεί είναι να μην μπορώ να κάνω τη δουλειά μου. Είμαι 35 χρόνια σε αυτή τη δουλειά και είναι η πρώτη φορά που περνάω αυτή τη περιπέτεια. Το κείμενο στηρίζεται σε όσα έχουν καταγγελθεί και δεν έχουν απαντηθεί» τόνισε ο Θανάσης Μαυρίδης.

Όπως υπογράμμισε η υπόθεση «αφορά όλο τον τύπο, σήμερα είμαστε εμείς αύριο μπορεί να είναι μια εφημερίδα με κεντροαριστερή στόχευση».

Π. Λάμψιας: Ντροπή για τη σύγχρονη δημοκρατία η μήνυση Καμμένου κατά δημοσιογράφων

Μέσα από το κρατητήριο του Α.Τ. Εξαρχείων μίλησε στο ΘΕΜΑ 104,6 ο Διευθυντής της εφημερίδας ”Φιλελεύθερος” Παναγιώτης Λάμψιας, ο οποίος αναμένεται σήμερα να οδηγηθεί στο αυτόφωρο μαζί με τον εκδότη της εφημερίδας Θανάση Μαυρίδη και την αρχισυντάκτρια του πολιτικού ρεπορτάζ Κατερίνα Γαλανού μετά τη μήνυση σε βάρος τους από τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο.

«Υπάρχει ζήτημα δημοκρατίας όταν η πολιτική εξουσία θεωρεί ότι πρέπει να καταγγείλει δημοσιογράφους που δεν της αρέσουν» τόνισε ο κ. Λάμψιας και χαρακτήρισε «ντροπή για τη σύγχρονη δημοκρατία» όσα συνέβησαν το Σάββατο. «Είναι ντροπή για όλους αυτούς που ανέχονται αυτή την φαυλεπίφαυλη διαδικασία» συμπλήρωσε.

«Δεν μπορεί να κρέμεται πάνω από τους συναδέλφους μου η απειλή αν θα είμαι ο επόμενος που θα κινδυνεύσει από κάποιον υπουργό. Για το ΣΥΡΙΖΑ που ήταν πρωτοπόρος στην πολιτική υπεράσπιση των δικαιωμάτων η σιωπή τους είναι ντροπή» πρόσθεσε. «Δεν έχουμε να κρύψουμε κάτι, δεν φοβόμαστε. Η δημοσιογραφία που δεν ενοχλεί δεν είναι δημοσιογραφία» υπογράμμισε ο κ. Λάμψιας.

Όσον αφορά το ρεπορτάζ που προκάλεσε τη μήνυση Καμμένου ο διευθυντής της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» σημείωσε ότι «είχαμε εκτενές ρεπορτάζ για όσα συμβαίνουν στη Μόρια και τους χειρισμούς στο προσφυγικό που έχουν εκθέσει τη χώρα την ώρα που δεν έλειψαν οι πόροι από την Ε.Ε. Η Ελλάδα έχει λαμβάνειν 1,6 δισ. ευρώ για 55.000 πρόσφυγες που βρίσκονται στη χώρα»

Και κατέληξε: «Δεν είναι, επομένως, η έλλειψη πόρων που κάνει τις συνθήκες απάνθρωπες αλλά η κακοδιαχείριση της κυβέρνησης. Αυτό γράψαμε με στοιχεία από τη Διαύγεια. Ο κ. Καμμένος θεώρησε ότι εθίγη και Ζήτησε και την προσαγωγή μας στο αυτόφωρο».

Κ. Γαλανού: Εμπεριστατωμένο με πλήρη στοιχεία το ρεπορτάζ του «Φιλελεύθερου»

Η Κατερίνα Γαλανού, αρχισυντάκτρια του πολιτικού ρεπορτάζ της εφημερίδας , μιλώντας στον ΣΚΑΪ τόνισε: «Δεν υπάρχει κανένα κουβάρι. Αυτό που υπάρχει είναι ένα ρεπορτάζ εμπεριστατωμένο, στον «Φιλελεύθερο» με πλήρη στοιχεία, χωρίς συκοφαντικό περιεχόμενο, χωρίς κανένα δυσφημιστικό περιεχόμενο, ερωτήματα, χαρτιά, πηγές, ότι περιλαμβάνει ένα δημοσιογραφικό ρεπορτάζ. Αυτό το οποίο όφειλε να κάνει ένας υπουργός σε μία σύγχρονη δημοκρατία, ο οποίος έχει δημόσιο λόγο, δημόσιο βήμα, θεσμικό βήμα, είναι να απαντήσει».

Πρόσθεσε επίσης: «Ο υπουργός θα μπορούσε πολύ εύκολα να αξιοποιήσει όλα τα βήματα, όλες τις οδούς που του δίνει η σύγχρονη Δημοκρατία ώστε να απαντήσει στο δημοσίευμα. Αυτό το οποίο επέλεξε να κάνει είναι να κάνει μήνυση σε επτά δημοσιογράφους, οι τρεις ήμασταν στην Αθήνα και μπορέσαμε να προσέλθουμε αρχικά στη ΓΑΔΑ και στη συνέχεια στο ΑΤ Εξαρχείων όπου παραμένουμε. Αναμένουμε να οδηγηθούμε στον εισαγγελέα για τα περαιτέρω. Δεν υπάρχει κανένα κουβάρι, κανένα μπέρδεμα. Στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν μπερδέματα».

«Αυτό για το οποίο έχουμε ενημερωθεί είναι ότι θα πάμε στη σήμανση να επιβεβαιώσουμε τα δακτυλικά αποτυπώματα που μας πήραν σε μία εξευτελιστική – αν θέλεις προσωπική μου άποψη – διαδικασία. Θα φωτογραφηθούμε και στη συνέχεια θα οδηγηθούμε στον εισαγγελέα για τα περαιτέρω», είπε η κ. Γαλανού.

Το ιστορικό

Οι τρεις δημοσιογράφοι προσήλθαν αυτοβούλως και παρουσιάστηκαν αρχικώς χθες στη ΓΑΔΑ και στη συνέχεια στο Α.Τ. Εξαρχείων μετά τη μήνυση που κατέθεσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος εναντίον τους και εναντίον τεσσάρων ακόμη δημοσιογράφων της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» για δημοσίευμα σχετικά με την κατάσταση στη Μόρια και έρευνα που αφορούσε στη διαχείριση των πόρων που διατίθενται για το προσφυγικό.

Οι δημοσιογράφοι ενημερώθηκαν ότι στα γραφεία της εφημερίδας που παραμένουν κλειστά τα Σάββατα, εμφανίσθηκαν δύο αστυνομικοί με πολιτικά. Οι δύο αστυνομικοί μετέβησαν και στα γραφεία του liberal.gr και εν συνεχεία αποχώρησαν.

Γνωρίζοντας πλέον τη σε βάρος τους μήνυση παρέμειναν στις οικίες τους αναμένοντας τα αρμόδια όργανα της ΕΛ.ΑΣ. Όμως αφού διαπίστωσαν ότι δεν υπήρξε οποιαδήποτε σχετική όχληση μετέβησαν αυτοβούλως στη ΓΑΔΑ όπου ενημερώθηκαν πως πρέπει να παρουσιαστούν στο τμήμα των Εξαρχείων. Και αυτό έπραξαν.

Εκεί οι τρεις δημοσιογράφοι αναγκάστηκαν να περάσουν την προβλεπόμενη διαδικασία του αυτοφώρου που περιλαμβάνει και λήψη αποτυπωμάτων και λόγω έλλειψης γραμματέα της Εισαγγελίας παρέμειναν κρατούμενοι και το πρωί αναμένεται να παρουσιαστούν στον Εισαγγελέα.

Η μήνυση του Πάνου Καμμένου αφορά σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» σχετικά με τη κατάσταση που επικρατεί στη Μόρια αλλά και συνολικά στον τρόπο διαχείρισης των ευρωπαϊκών και άλλων πόρων που σύμφωνα με πρόσφατη δήλωση του αρμόδιου κοινοτικού επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου αγγίζουν τα 1,6 δισ. ευρώ.

Πήραν από την Ευρώπη 1,6 δισ. ευρώ για τους πρόσφυγες και έχουν δημιουργήσει τη… Μόρια» δήλωσε προσερχόμενος στη ΓΑΔΑ ο εκδότης του «Φιλελεύθερου» Θανάσης Μαυρίδης προσθέτοντας ότι «αντί να αναζητείται τι έχει γίνει και η Δικαιοσύνη να ερευνά τις καταγγελίες για απ’ ευθείας αναθέσεις και που πήγαν τα χρήματα, μηνύονται δημοσιογράφοι και ΜΜΕ που αναδεικνύουν το θέμα και αναζητούνται για συλληφθούν».

Πηγή: liberal.gr

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα