Παρασκευή, 26/04/2024 | 19:24

Ο Αλαίν και η Φρανσουάζ, επισκέπτονται 63 χρόνια σερί (από το 1955), την Πάργα!- Συζήτηση με πολύ ενδιαφέρον μαζί τους!

1230 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 22/07/2018, 9:42 μμ | 0 σχόλια

 

Είναι από τα γεγονότα που κεντρίζουν το ενδιαφέρον, ιδίως όταν πρόκειται για ενδιαφέροντες ανθρώπους. Η συνάντησή μας, έγινε μέσω κοινού φίλου, του κ. Σπύρου Ζυγούρη, στο εστιατόριο “Castello” στην Πάργα. Ο Αλαίν στα 90 του χρόνια και η Φρανσουάζ στα 71 της Χρόνια. Γαλλικής καταγωγής άνθρωποι  (μένουν σε κοντινή απόσταση από το Παρίσι) που για 13 χρόνια περισσότερα από μισό αιώνα ζωής, (63 χρόνια συνολικά!!!) επισκέπτονται την Πάργα συνέχεια κι αυτό νομίζουμε λέει πάρα πολλά! Στο “Castello” λοιπόν συναντηθήκαμε με τον ALAIN COUVE DE MURVILLE και τη σύζυγό του YANOU, την FRANCOiSE BERGER και φυσικά τον κύριο Σπύρο Ζυγούρη έναν από τους αρχιτέκτονες του τουρισμού στην Πάργα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Πάργα βρέθηκε η Φρανσουάζ, η κόρη της και μαζί η κορούλα της κόρης της, όπως βλέπετε και στο παρακάτω φωτογραφικό στιγμιότυπο.

 

Η Φρασουάζ μας μιλάει για το 1955 που βρέθηκε πρώτη φορά στην Πάργα, ήταν 8 χρονών και ήταν πιο μικρή τουρίστρια της Πάργας! Δεν είχε παιδιά έξω, ήταν λίγο λυπημένη γιατί έμενε στο “Βάλτο” και δεν είχε ούτε ρεύμα, ούτε άλλες σημερινές ανέσεις.

 

 

Δεν ήταν ευχαριστημένη, όπως η ίδια μας είπε. “Η οικογένειά μου έρχονταν συνέχεια στην Πάργα κι εγώ μαζί τους και τότε δεν είχε κοριτσάκια έξω και έπαιζα με τα αγόρια τότε. Άρχισα να μεγαλώνω και έπιασα δουλειά, για να μπορώ να ταξιδέψω με αεροπορικά εισιτήρια και να έρθω στην Πάργα.” Η Φρανσουάζ μας είπε ότι ο πατέρας της είχε μια σκηνή στον “Βάλτο” ενώ η ίδια πήγε να μείνει στο ξενοδοχείο “ΑΚΡΟΠΟΛ” του Σπύρου Ζυγούρη και μάλιστα; Έμεινε δωρεάν στο ξενοδοχείο ΑΚΡΟΠΟΛ, ως φιλοξενία από τον κ. Σπύρο Ζυγούρη. Για τον πατέρα της Φρανσουάζ ο κ. Ζυγούρης επισημαίνει ότι ήταν πνευματικά καλλιεργημένος άνθρωπος, μιλούσε για τους τεχνοκράτες, για την πολιτική και είχε πολλές γνώσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Φρανσουάζ έχει πλέον δεύτερη πατρίδα της την Πάργα και έχει και σπίτι στην Πάργα! Η Φρανσουάζ περιέγραψε με μία μόνο λέξη τον κ. Σπύρο Ζυγούρη (κατά πολλούς ο στυλοβάτης του τουρισμού στην Ήπειρο) “Αγάπη” τίποτε άλλο!

 

“Όταν φεύγαμε από την Πάργα κλαίγαμε κι εγώ και οι γονείς μου!” μας τόνισε με νόημα η Φρανσουάζ! Εκείνη την εποχή, στην Πάργα του 1955 δεν υπήρχαν ασφαλώς οι σημερινές ανέσεις, όπως θυμάται η Φρανσουάζ, υπήρχε λίγο ψωμί, λίγη φέτα, λίγο ούζο, δεν υπήρχαν άλλα πράγματα. Η Φρανσουάζ θέλει να διατηρήσει η Πάργα τη φυσικότητά της και ενδιαφέρεται πολύ για το σχολείο αλλά και για το κτίριο του Βασιλά. “Είναι το μέρος μου, ο τόπος μου και θέλω το καλύτερο και για την κόρη μου και για το εγγόνι μου” μας είπε η Φρανσουάζ που μιλά σχεδόν άπταιστα τα ελληνικά. Διαθέτει φωτογραφία που υπάρχει γάιδαρος ο οποίος χρησιμοποιούνταν για την αποκομιδή των απορριμμάτων της Πάργας το 1955. Η Γαλλίδα Παργινιά Φρανσουάζ και τη φωτογραφία που προαναφέραμε και άλλο υλικό που διαθέτει, σκοπεύει να τα χρησιμοποιήσει στο βιβλίο της, που θα περιγράφει την ιστορία της. Η Φρανσουάζ μας μιλά για το πόσο αγαπούσε τον Στάθη Πλασκασοβίτη. Για τον Στάθη Πλασκασοβίτη, ο Σπύρος Ζυγούρης, σημειώνει ότι ήταν πολύ καλός για τον τουρισμό της Πάργας, έπιανε ψάρια για τους τουρίστες, τους πήγαινε βόλτα με τη βάρκα κ.α. Το ίδιο θετικά μιλά για την προσφορά του Έκτορα Κλοτσώνη, στον τουρισμό,  ο κ. Ζυγούρης. Ο Αλαίν δεν κρύβει στιγμή την μεγάλη αγάπη του για την Πάργα, την οποία επισκέπεται συνεχώς από το 1955. Μας είπε ότι η οικογένειά του αγόρασε ένα οικόπεδο στην Πάργα, χτίσανε σπίτι, το σπίτι μετά από χρόνια πουλήθηκε και τώρα μένουν στην περιοχή Τουρκοπάζαρο της Πάργας.

Από το 1955 ο Αλαίν και η οικογένειά του, μένανε στο ξενοδοχείο “ΑΚΡΟΠΟΛ” στην Πάργα! Ο Αλαίν μας μίλησε με νοσταλγία για την Πάργα του 1955 αλλά και τις δυσκολίες που υπήρχαν τότε, μέσα σε αυτές και ότι δεν υπήρχαν καν δρόμοι! Παριζιάνος και ο Αλαίν, μας επισημαίνει ότι επισκέπεται κάθε χρόνο την Πάργα, από το 1955 μέχρι σήμερα! Ο Αλαίν διαθέτει και σκάφος και μετακινείται μέσω θάλασσας, από Πάργα και Αγιά! Είχαν αγοράσει Ζόντιακ ο Αλαίν στην αρχή, εκείνη την εποχή, ενώ ζήλεψε και ο πατέρας της Φρανσουάζ και αγόρασε κι εκείνος Ζόντιακ. Ήταν η εποχή που όχι μόνο στην Πάργα, αλλά σε ολόκληρη την Ελλάδα δεν υπήρχαν όχι μόνο ανέσεις, αλλά ούτε καν αναψυκτικά, έστιβαν λεμόνια και πρόσφεραν λεμονάδες φυσικές, στους τουρίστες. Υπήρχε ένα εστιατόριο, μια ταβέρνα δίπλα από το PARGA BEACH κι εκεί ήταν ο Αποστόλης ο Νικολάου, ο οποίος όπως μας λέει ο Σπύρος Ζυγούρης, ήταν υπέροχος άνθρωπος και εξαιρετικός μάγειρας, αφού έφτιαχνε πάρα πολύ ωραία φαγητά. Έφτιαχνε ψάρια, μόλις του τα πήγαιναν οι ψαράδες, έφτιαχνε το “Μπουρδέτο” το γνωστό  Κερκυραϊκό φαγητό. Μέσα σε καλαμιές, υπήρχαν τα τραπέζια κι εκεί έφαγαν οι πρώτοι τουρίστες της Πάργας, ένας από αυτούς και ο Αλαίν και μία από αυτούς η Φρανσουάζ. Ο “Βάλτος” είχε πολλά λεμόνια τότε, μας εξηγεί ο κ. ζυγούρης και έφτιαχναν λεμονάδες, με τα χέρια, τις έστιβαν και τις πρόσφεραν σαν αναψυκτικό. Επίσης υπήρχε ένα άλλο ποτό, Κερκυραϊκό η Τσιτσιμπύρα. Για τον Κωνσταντίνο Πετσάλη, ο κ. Σπύρος Ζυγούρης, μας είπε ότι είχε μία καλύβα ακριβώς εκεί που είναι σήμερα το TANGO, αυτό ήταν ιδιοκτησία του Βασιλά. “Ο Κώστας Πετσάλης εξυπηρετούσε όλους τους ξένους. Έρχονταν οι ξένοι,. έστηναν μια σκηνούλα και μπαίναν μέσα δωρεάν, μόνο που έτρωγαν τα φαγητά που είχε στη μικρή ταβέρνα. Ήταν ένας πολύ ωραίος άνθρωπος, χαμογελαστός, με πάρα πολύ φθηνές τιμές  και οι ξένοι τουρίστες ήταν όλοι πάρα πολύ ευχριστημένοι από τον κ. Κώστα ” μας εξηγεί ο κ. Ζυγούρης. Ήταν από τις πιο όμορφες και ενδιαφέρουσες συζητήσεις που είχα ποτέ στα 24 χρόνια που βρίσκομαι στο χώρο της Δημοσιογραφίας. Ένα τεράστιο ευχαριστώ στον Αλαίν, την Φρανσουάζ και στον κύριο Σπύρο Ζυγούρη, που υπεργαπώ!

Σπύρος Πλέουρας

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα