Παρασκευή, 29/03/2024 | 02:08

Με εξαιρετική επιτυχία ολοκληρώθηκε το 2ο Συμπόσιο Γαστρονομίας Λάκκας Σουλίου στο Θεσπρωτικό.

1133 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 23/07/2018, 3:26 μμ | 0 σχόλια

 

 

 

“Του χρόνου θα το πάμε ακόμη ψηλότερα” προανήγγειλε ο δήμαρχος Νικόλαος Καλαντζής

 

Με εξαιρετική επιτυχία ολοκληρώθηκε το 2ο Συμπόσιο Γαστρονομίας Λάκκας Σουλίου. Το ραντεβού ανανεώθηκε για το ερχόμενο καλοκαίρι με πιο αναβαθμισμένο και πλουσιότερο πρόγραμμα και περισσότερα δρώμενα για την τοπική γαστρονομία, όπως προανήγγειλε ο Δήμαρχος Ζηρού κ. Νικόλαος Καλαντζής “Η μαγιά είναι καλή και οι προοπτικές μεγάλες” σημείωσε χαρακτηριστικά, κάνοντας έναν μίνι απολογισμό του 2ου Συμποσίου.

Το πρόγραμμα της 2ης ημέρας άρχισε με την ανάγνωση του μηνύματος της υπουργού τουρισμού Έλενας Κουντουρά, και τις παρουσιάσεις παραγωγών και επιχειρήσεων της περιοχής. Ακολούθησε η επίδειξη από τα μέλη της Λέσχης Αρχιμαγείρων, αρτοποιημάτων και παρασκευασμάτων η οποία ήταν ξεχωριστή και εντυπωσίασε τους επισκέπτες, Στη συνέχεια ο συλλέκτης λαογραφικών σκευών κ. Αναστάσιος Λαμπρούσης, παρουσίασε  αντικείμενα από τη συλλογή του, τα οποία χρησιμοποιούσαν οι παλαιότεροι σε όλη τη διαδικασία, από την σπορά του σιταριού, το θέρος και το αλώνισμα, μέχρι το ζύμωνα και το ψήσιμο του ψωμιού.

Ακολούθως το μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ζερβού “Πασχαλιάδα” κ. Χριστόφορος Γκουντέβας, έκανε επίδειξη του παραδοσιακού τρόπου μαγειρέματος γίδας στο καζάνι. Τόσο ο κ. Αναστάσιος Λαμπρούσης, όσο και ο κ. Χριστόφορος Γκουντέβας, μαζί με τα μέλη των Πολιτιστικών Συλλόγων τα οποία έφτιαξαν και πρόσφεραν πίτες και άλλα τοπικά εδέσματα, έδωσαν ξεχωριστό παραδοσιακό τόνο και στη δεύτερη ημέρα του Συμποσίου Γαστρονομίας.

Με την παρουσίαση των συντελεστών και τις απονομές των επαίνων στους συμμετέχοντες, έγινε και η βράβευση των τριών καλύτερων παρασκευασμάτων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που έβγαλε η επιτροπή αξιολόγησης, που απαρτιζόταν από μέλη της Λέσχης Αρχιμαγείρων.

Το πρώτο βραβείο του διαγωνισμού κατέκτησε ο Σύλλογος Γυναικών Θεσπρωτικού. Το δεύτερο ο Σύλλογος Ζερβού “Πασχαλιάδα” και το τρίτο ο Σύλλογος Ριζοβουνίου.

Στη συνέχεια τα μέλη του Μορφωτικού Συλλόγου Θεσπρωτικού χόρεψαν ηπειρώτικους χορούς φορώντας παραδοσιακές στολές.

Ακολούθησε η συναυλία με την ορχήστρα του γνωστού Ηπειρώτη τραγουδιστή Δημήτρη Υφαντή, η οποία τραγούδησε και αρκετά τραγούδια του κορυφαίου μουσικοσυνθέτη, ποιητή, συγγραφέα και ραδιοφωνικού παραγωγού, Μάνου Ελευθερίου ο οποίος έφυγε χτες από τη ζωή.  

Τα θερμά συλλυπητήρια εξέφρασε κατά την ομιλία του προς την οικογένεια του αντιδημάρχου Κώστα Κατραχούρα, ο οποίος έχασε τη μητέρα του, ο Δήμαρχος Ζηρού κ. Καλαντζής Νικόλαος.  

Για το 2ο Συμπόσιο Γαστρονομίας Λάκκας Σουλίου ο Καλαντζής εξέφρασε την ικανοποίησή του, τόσο για τη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου, όσο και για τα ξεχωριστά δρώμενα που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης. “Μέσα από την αναβίωση του τρόπου ψησίματος και μαγειρέματος αλλά και την παρουσίαση παραδοσιακών σκευών, όλοι ξαναφέραμε στη μνήμη μας παλιές αναμνήσεις και πιστεύω ότι και οι νεώτεροι αποκόμισαν πολύτιμη γνώση” σημείωσε χαρακτηριστικά. Τέλος ευχαρίστησε όλους όσοι εργάστηκαν και συνέδραμαν στην μεγάλη επιτυχία της εκδήλωσης.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι μία από τις καινοτομίες του 2ου Συμποσίου  Γαστρονομίας Λάκκας Σουλίου ήταν η live Streaming μετάδοσή του από την ιστοσελίδα του Δήμου www.DimosZirou.gr και τη σελίδα στο Fb Δήμος Ζηρού, η οποία έτυχε μεγάλης αποδοχής και επισκεψιμότητας.

 

Την εκδήλωση παρουσίασε με ξεχωριστή επιτυχία η Αντιγόνη Δήμα την οποία ευχαριστούμε ιδιαίτερα.  

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα