Τρίτη, 19/03/2024 | 05:58

Εκδήλωση μνήμης για την ίδρυση της Ανατολής

721 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 18/09/2017, 2:38 πμ | 0 σχόλια

Εκδήλωση μνήμης για την ίδρυση της Ανατολής, οργάνωσε το πρωί της Κυριακής η Περιφέρεια Ηπείρου, ο Δήμος Ιωαννιτών και η Δημοτική Κοινότητα Ανατολής.

Η Ημέρα Μνήμης ταυτίζεται με δύο ιστορικά γεγονότα. Στις 14 Σεπτεμβρίου του 1932, οι πρώτοι κάτοικοι της Ανατολής, οι ξεριζωμένοι από διάφορες γωνιές του Πόντου και της Μικράς Ασίας, θεμελίωσαν το παλιό πέτρινο σχολείο κι έδωσαν το όνομα «Ανατολή» στη νέα τους κοινότητα, για να τους θυμίζει τη γενέθλια γη που άφησαν πίσω τους.

Είναι η ίδια μέρα, 14 του Σεπτέμβρη που ταυτίζεται με την πυρπόληση της Σμύρνης, δέκα χρόνια νωρίτερα, το 1922. Ημερομηνία που καθιερώθηκε με απόφαση του Ελληνικού Κοινοβουλίου το 1998 ως Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας.

Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων στον χαιρετισμό του μεταξύ άλλων τόνισε τα εξής:

«Η καταστροφή της Σμύρνης, η γενοκτονία των ελληνικών πληθυσμών της Ανατολής, το στέριωμα στη μητέρα πατρίδα, η ίδρυση της Ανατολής, της Μπάφρας της Νεοκαισάριας, το χτίσιμο από την αρχή μιας νέας ζωής, είναι κομμάτια της ιστορίας μας.

Είμαστε εμείς οι ίδιοι. Το παρελθόν μας, το παρόν μας, το μέλλον μας.

Όσα κουβαλάμε στην ιστορική μας μνήμη και στην ψυχή, είναι αυτά που μας καθορίζουν.

Το λέω αυτό γιατί όταν περνάνε πολλά χρόνια από ένα ιστορικό γεγονός, όσο σημαντικό κι αν είναι, εκδηλώσεις σαν και τη σημερινή, αρχίζουμε να τις αντιμετωπίζουμε σαν μια επετειακή υποχρέωση, σαν μια αναγκαστική επανάληψη.

Δεν είναι όμως! Δεν είναι αναγκαστική, είναι αναγκαία η επανάληψη.

Για να θυμόμαστε από πού ερχόμαστε και τι κουβαλάμε. Γιατί είναι όλα όσα μας χαρακτηρίζουν.

Έχουμε ανάγκη σήμερα περισσότερο από ποτέ, να αναζητήσουμε και να ξαναβρούμε μέσα μας τη μνήμη αυτής της δύναμης και της αντοχής. Και να ξανασηκωθούμε από όσα σήμερα δείχνουν να μας γονατίζουν».

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα