Παρασκευή, 19/04/2024 | 10:00

ΓΙΑ ΤΟ ΜΥΘΟ, ΤΟ ΘΡΥΛΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΓΙΝΟΣΚΑΛΑΣ- Το νέο βιβλίο του Βαγγέλη Αυδίκου

777 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 13/12/2016, 3:58 μμ | 0 σχόλια
Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, ο Σύνδεσμος Συρρακιωτών Αθηνών και οι εκδόσεις «Ταξιδευτής» οργάνωσαν σήμερα Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016 το βράδυ στο Polis Art Cafe, (Πεσμαζόγλου 5, πάνω από τη Στοά του Βιβλίου) την παρουσίαση του νέου βιβλίου του Βαγγέλη Αυδίκου, καθηγητή του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας.
Tο νέο μυθιστόρημα με τίτλο «Οι τελευταίες πεντάρες» του ακούραστου φίλου Βαγγέλη μάς μεταφέρει στο χώρο του πρεβεζάνικου τάματος (για όλους μας), στη «Παργινόσκαλα». Τάμα εννοώ, επειδή χρειάζεται να ξαναδούμε το μύθο της, το θρύλο της και την ιστορία της. Ο καθένας μας. Τίποτα δεν μπορεί να απομυθοποιήσει την πρεβεζάνικη αυτή ιστορία που παραμένει θρυλική. Άλλωστε αυτή τη χρονιά, περισσότρο από κάθε άλλη φορά, ήμασταν πολλοί που σκύψαμε με πόνο πάνω σ΄αυτά τα ξεραμένα αίματα.
Η αναδίφηση του χρονικού της πρεβεζάνικης Παργινόσκαλας, που αναδύεται από το μυθιστόρημα του Βαγγέλη, ξετυλίγεται μέσα από μια υπόσχεση που τηρήθηκε και μια επίσκεψη που ο κεντρικός (;) ήρωας, ο Σπυρίδωνας, ανέλαβε να κάνει και γι΄αυτό φτάνει στην πόλη μας από το Λονδίνο. Θα συναντήσει εδώ τον παππού του και θα κουβεντιάσει για τα παλιά. Για τα αγωνιστικά, τα ηρωικά, τα αιματηρά. Αυτά που χώρισαν την κοινωνία μας.
«Ανοίγει σιγά – σιγά η κουρτίνα της λήθης που σκέπασε την πόλη και όσα έγιναν την εποχή εκείνη. Μια πόλη που χωρίστηκε στα δύο. Μια εποχή όπου επικράτησε η αλόγιστη βία. Ανθρώπινες σχέσεις που δοκιμάστηκαν. Ο φόβος που απλώθηκε παντού. Η σιωπή που έκλεισε τα στόματα των περισσότερων. Όλα αυτά ως τη στιγμή που φτάνει ο Σπυρίδων. Όλοι πια ξύνουν τις πληγές και τη μνήμη τους. Αναφέρονται σε πάθη και αδυναμίες. Στην απρονοησία και τον φανατισμό. Σε όνειρα και προσδοκίες. Σε συγκρούσεις και απογοητεύσεις. Στον πόνο και την ερήμωση της πόλης. Σε έρωτες που πόνεσαν αλλά και ξεπέρασαν τις αντιθέσεις».
Βρεθήκαμε για λίγο στην αποψινή πολύ ζεστή συνάντηση και διαβάζοντας το βιβλίο ελπίζουμε να έχουμε μια πλήρη κατάθεση να κάνουμε. Καλοτάξιδο, αγαπητέ Βαγγέλη. Στη φωτογραφία της παρουσίασης φαίνεται ο Παντελής Μπουκάλας από τους εισηγητές της βραδιάς, που συνομιλεί με τον Γιάννη Παπακώστα, ομότιμο καθηγητή ΕΚΠΑ.
Για το βιβλίο μίλησαν: Κώστας Κρεμμύδας, εκδότης του περιοδικού «Μανδραγόρας», Παντελής Μπουκάλας, ποιητής, δημοσιογράφος, Γιώργος Σταματόπουλος, δημοσιογράφος, συγγραφέας
Την εκδήλωση συντόνισε ο Αρης Ραβανός, δημοσιογράφος.
ΠΗΓΗ: Γιάννης Ρέντζος Δημόσιος χώρος Πρέβεζα-Λούρος-Ζάλογγο

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα