Πέμπτη, 17/06/2021 | 06:47

Διερεύνηση πειθαρχικών και ποινικών ευθυνών για την υπόθεση Siemens, ζητά Κώστας Μπάρκας

376 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 18/07/2016, 10:13 πμ | 0 σχόλια

 Την πλήρη διερεύνηση και την έγκαιρη απόδοση πιθανών ποινικών και πειθαρχικών ευθυνών για ενδεχόμενο δόλο εισαγγελικών λειτουργών για την επ’ αόριστον αναβολή της δίκης της Siemens, ζητούν με Ερώτηση  προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. Νίκο Παρασκευόπουλο, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Στην Ερώτησή τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής Πρέβεζας,  κ. Κώστας Μπάρκας, ζητούν από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, «να συντονιστεί με τις διωκτικές αρχές για τον εντοπισμό και μεταφορά των φυγόδικων στο εξωτερικό ανώτατων στελεχών της Siemens, Μιχάλη Χριστοφοράκου και Χρήστου Καραβέλα».
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:
Με απόφασή του, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ανέβαλε επ’ αόριστον τη δίκη για τη σύμβαση 8802/97 μεταξύ του ΟΤΕ και της Siemens, έως ότου επιδοθεί στους 14 αλλοδαπούς κατηγορούμενους το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών μεταφρασμένο στη μητρική τους γλώσσα. Με την αναβολή αυτή, σκέλος του κατηγορητηρίου κινδυνεύει να παραγραφεί για αρκετούς κατηγορούμενους. Για 13 Γερμανούς υπηκόους, στελέχη της Siemens, οι οποίοι κατηγορούνται για ενεργητική δωροδοκία, καθώς και τον Γαλλοελβετό Ζαν Κλωντ Όσβαλντ, το Φεβρουάριο του 2018 κινδυνεύει να επέλθει παραγραφή για επιμέρους πράξεις του κυρίου αδικήματος, αφού ο χρόνος τέλεσης του αδικήματος είναι το χρονικό διάστημα από το Φεβρουάριο του 1998 έως το Σεπτέμβριο του 2003. Για τους υπόλοιπους κατηγορούμενους τα σε βάρος τους αδικήματα παραγράφονται σε 25 χρόνια.
 Το Υπουργείο Εξωτερικών δημοσιοποίησε έγγραφα που πιστοποιούν το γεγονός πως ενήργησε έγκαιρα και παρέδωσε το τμήμα (1087 σελίδες) του βουλεύματος που του είχε σταλεί, στην Εισαγγελία,  στις 13 Μαΐου 2016.
Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων σωστά ανέβαλε επ’ αόριστον τη δίκη λόγω της μη παράδοσης του βουλεύματος στη μητρική γλώσσα των κατηγορουμένων σύμφωνα με τη νομολογία, την ελληνική νομοθεσία, την ΕΣΔΑ και τα διεθνή σύμφωνα, πράγμα που γνωρίζει και πρωτοετής φοιτητής νομικών σχολών. Σημειώνουμε ότι ακόμη και αν τους επιδοθεί το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών μέσα στους επόμενους μήνες, πάλι τα χρονικά περιθώρια για τη μη παραγραφή θα είναι ιδιαίτερα στενά, αφού η δίκη θα πρέπει να ολοκληρωθεί σε πρώτο και δεύτερο βαθμό.
Ήδη η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, διέταξε τη διενέργεια άμεσης πειθαρχικής προκαταρκτικής εξέτασης, προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες που οδήγησαν στην αναβολή επ’ αόριστον, της δίκης της Siemens.

 Κατόπιν όλων αυτών, ερωτάται ο κ. Υπουργός:
-Σε ποιες επιπλέον ενέργειες σκοπεύει να προβεί έτσι ώστε να μη χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος και επέλθει η παραγραφή των αδικημάτων;
-Σε ποιες ενέργειες θα προβεί προκειμένου να διερευνηθούν και να αποδοθούν εγκαίρως, όχι μόνο πειθαρχικές αλλά και ποινικές ευθύνες για ενδεχόμενο δόλο των εμπλεκομένων της Εισαγγελίας Εφετών;
-Πώς θα συντονιστεί με τις διωκτικές αρχές για τον εντοπισμό  και μεταφορά των φυγόδικων στο εξωτερικό ανώτατων στελεχών της Siemens, Μιχάλη Χριστοφοράκου και Χρήστου Καραβέλα;

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα